A magyar állam bevásárolta magát a Yettelbe

2023. március 20. – 17:52

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar állam közvetett részesedést szerzett a Yettel Magyarországban, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. részvénycsereügyletet kötött. A Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban.

Úgy fogalmaznak, hogy „az ügylet tovább gyarapítja a magyar állam vagyonát és szerepvállalását a stratégiai jelentőséggel bíró telekommunikációs ágazatban, valamint a részvénycserének köszönhetően a hazai telekommunikációs ágazat piacvezető szereplői közül kettőben is kisebbségi részesedésre tesz szert”. Emlékeztetőül: a másik vállalat a magyar Vodafone, amelynek megvásárlásáról a gazdaságfejlesztési miniszter számolt be január 9-én.

„A tranzakcióval az állam amellett, hogy tovább diverzifikálja befektetési portfólióját a távközlési szektorban, erőteljesebben és hatékonyabban lesz képes – tulajdonosi oldalról – hozzájárulni az ágazat fejlődéséhez. Mindez további előnyöket biztosít az ügyfelek, a magyar gazdaság teljesítménye, valamint az ország versenyképessége számára” – olvasható a közleményben.

A tárca ígérete szerint a tranzakció közvetlenül nem érinti sem a Vodafone Magyarország, sem a Yettel Magyarország ügyfeleit.

Bő két hónapja jelentették be, hogy hivatalosan is az Antenna Hungária (4iG-csoport) és a magyar állam lett a hazai Vodafone távközlési cég tulajdonosa.

A 4iG-csoport két éve még egy közepes méretű, döntően informatikai profilú vállalkozás volt, amely méretes állami hátszéllel alapvetően csak a magyar piacon növekedett. Aztán az állammal közösen elköltött körülbelül 1000 milliárd forintot távközlésre, és összevásárolt egy európai szinten is számottevő távközlési multicéget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!