A magyar állam és a 4iG egy leányvállalata 49:51 arányban megvette a magyar Vodafone-t

2023. január 9. – 08:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., a 4iG Nyrt. leányvállalatként működő Antenna Hungária Zrt., valamint a Vodafone Europe BV aláírták a megállapodást a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. megvásárlásáról – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn az MTI-vel.

A 660 milliárd forint értékű tranzakcióval az Antenna Hungária 51 százalékos, míg a Magyar Állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos közvetett tulajdont szerez a Vodafone Europe BV-től a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. Ez a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása. A Vodafone Magyarország átvilágítása lezajlott, a tranzakció pénzügyi zárása január 31-re várható.

„A kormány kiemelt célja, hogy a bankszektor, az energiaszektor és a médiaszektort követően többségi nemzeti tulajdon alakuljon ki többek közt olyan nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban is, mint a biztosítási szektor és a távközlés. Ezt szolgálja a Vodafone Magyarország tulajdonrészének megvásárlása, amely tovább erősíti hazánk szuverenitását” – fogalmazott közleményében Nagy Márton.

A tájékoztatás szerint a Vodafone Magyarország a hazai telekommunikációs piac második legnagyobb szereplője, több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőnek nyújt mobil-, tévé-, szélessávú internet és vezetékes telefon szolgáltatásokat, továbbá a vállalat több mint 3000 munkavállalót foglalkoztat.

Azt, hogy a tranzakció hamarosan lezárul, onnan lehetett sejteni, hogy vasárnap megjelent a hír: az állam jóváhagyta, hogy az MFB-től vegyen fel 425 millió euró hitelt a 4iG cége a Vodafone megvásárlására. A 170 milliárd forintos hitelkeretet ráadásul a tőkekövetelés 80 százalékának állami kezességvállalása mellett biztosították a tőzsdén is jegyzett, NER-közelinek számító 4iG leányvállalatának.

Tavaly augusztusban jelentette be a 4iG és a magyar állam, hogy közösen felvásárolják a Vodafone Magyarországot, a témáról akkor itt és itt írtunk részletesen. A bevásárláshoz mindkét félnek durván 800 millió eurót kellett előteremtenie.

A tranzakcióról a Vodafone az alábbi közleményt adta ki: „A Vodafone Magyarország a tranzakcióval kapcsolatosan nem közölhet további információt. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a Vodafone Magyarország üzletmenete zavartalan és folyamatos, szolgáltatásai teljes mértékben és a megszokott magas minőségben folyamatosan működnek. A szolgáltató továbbra is elkötelezett a kiváló ügyfélélmény és Magyarország digitális fejlesztése mellett.”

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!