Az állam is jóváhagyta, hogy az MFB-től vegyen fel 425 millió euró hitelt a 4iG cége a Vodafone megvásárlására

2023. január 8. – 13:41

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány 425 millió eurós, azaz csaknem 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) a tőkekövetelés 80 százalékának állami kezességvállalása mellett, ez olvasható a Magyar Közlöny vasárnap megjelent legújabb kormányhatározatában.

Azt korábban is lehetett tudni, hogy az állam 49, a 4iG pedig 51 százalékos tulajdonrészt szerez majd a cégben, azaz mindkét félnek durván 850 millió eurót kell előteremtenie. Abban sem volt kétség, hogy bármennyire is szorít a költségvetés, a magyar állam a maga részét előteremti valahogy. A kérdés inkább az volt, hogy az eladósodott 4iG-csoport hogyan szerez még finanszírozást.

Korábban arról írtunk, hogy a nagyon megdráguló forintkamatok mellett a társaság szívesen kérne eurófinanszírozást, de a magánpiac ilyet nem szívesen adna, mert a Vodafone magyar cégének forintbevételei keletkeznek majd, a devizahitel kockázatos lenne.

Ezt a kockázatot vállalta most be az állam, ráadásul úgy, hogy a magáncég nemcsak állami hitelt kapott, de állami kezességet is.

Vagyis az állami és a magáncég szerepleosztása alapján az állam kisebbségben lesz, a magánoldal többségben, ugyanakkor a kockázatok többségét az állam futja, abban a magánoldal elegánsan „kisebbségben” marad.

Az MFB ugyanis a hitelkeretet a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához biztosíthatja a 4iG leányvállalatának, az Antenna Hungáriának. Ez azt jelenti, hogy a 4iG többségi tulajdonában lévő vállalat is szerepet kap majd a tranzakcióban, amiről eddig még nem esett szó, írja a Portfolio. A 4iG pénteki felminősítése után ezekből a lap szerint arra lehet következtetni, hogy napokon belül lezárulhat a Vodafone Magyarország felvásárlása.

Tavaly augusztusban jelentette be a 4iG és a magyar állam, hogy közösen felvásárolják a Vodafone Magyarországot, a témáról akkor itt és itt írtunk részletesen. A teljes vételár 1,7 milliárd euró (715 milliárd forint). Az eddigi hírek szerint az állam 49 százalékos tulajdonrészt szerez majd a cégben, azaz mindkét félnek durván 850 millió eurót kell előteremtenie.

A Vodafone Group korábbi közleménye szerint a Vodafone Magyarország az egyik vezető konvergens hálózatüzemeltető Magyarországon, és a 4iG-vel való egyesüléssel a mobil- és vezetékes kommunikáció terén egyértelműen a második legnagyobb szolgáltató jön létre, szélesebb körű információs és kommunikációs technológiai, IKT-kapacitással.

„A magyar kormánynak világos stratégiája van arra, hogy magyar tulajdonú nemzeti piacvezető céget hozzon létre az IKT-szektorban. A 4iG-vel való egyesülés lehetővé teszi, hogy a Vodafone Magyarország, amely az országban sikeres és innovatív tevékenységet folytat, sokkal erősebb léptékű és teljesen konvergens szolgáltatóként jelentős szerepet játsszon az ágazat jövőbeni növekedésében és fejlődésében. Az egyesült vállalat erősíti a versenyt, és nagyobb hozzáféréssel rendelkezik majd a beruházásokhoz, hogy előmozdítsa Magyarország digitalizációját”

– mondta augusztusban Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!