Szüksége lehet az államnak a katari befektetőkre a reptér megvásárlásához

2023. december 12. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az állam megpróbálja meggyőzni a katari állami beruházási alapot, hogy csatlakozzanak a Budapest Airportot megvásárló konzorciumhoz – írja a Bloombergre hivatkozva a Hvg.hu. Az amerikai lapnak ezt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter mondta.

Nagy azt is megemlítette, hogy – bár közel állnak a szerződés véglegesítéséhez – idén valószínűleg már nem zárják le az üzletet, mert a vevőnek egyszerre három tulajdonossal és tíz hitelezővel kell egyeztetnie. „A kormány piaci alapú árat akar kiharcolni” – tette hozzá.

A magyar állam a világ legnagyobb reptér-üzemeltetőjével, a francia Vinci Airportsszal szeretné megvenni a Budapest Airportot. A Vinci Airports a világ első számú ágazati cégeként 13 országban 65 repülőteret működtet. A furcsa szereposztás szerint a magyar állam 51 százalékot, a Vinci 49 százalékot vinne, de a menedzsmentjogokat is birtokolná, vagyis a társaság irányítása a francia csapat feladata lenne. A katari alap pénzügyi vagy stratégiai befektetőként csatlakozna a projekthez.

Nagy már októberben megemlítette, hogy szükség lesz stratégiai eszközök eladására. Az állam a tőkét például az Erste-részesedésének értékesítéséből szerez, valamint csökkentették a VIG-részesedést és nagyot emeltek a 2028. május 22-én lejáró dollárkötvény-állományon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!