Nagy Márton: Nem stratégiai eszközök eladására van még szükség a Budapest Airport megvásárlásához

2023. október 2. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Reuters szerint a Világgazdaság hétfői konferenciáján azt mondta, hogy Magyarország csomagban fizet majd Ferihegyért, ami költségvetési forrásokat és a fejlesztési bank forrásait foglalná magában, valamint nem stratégiai eszközök eladásából befolyó pénzeket is, írja a Hvg.hu. Arról nem beszélt, hogy pontosan milyen eszközökről van szó.

Korábban kiderült, hogy a kormány egy francia partnerrel szerződne a repülőtér megvásárlására. A magyar állam 51 százalékos, a partner 49 százalékos részt kapna az üzemeltetésből. Magyarország az 51 százalékot egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül venné meg. Az ajánlat állítólag továbbra is 4 milliárd euró körül értékelné a céget, ami azért a Telex korábbi ágazati cikke alapján elég magas ár, ahogyan a magyar kormány által vezetett konzorcium 2021-ben benyújtott korábbi ajánlata is értékelt.

Nagy Márton a Hvg.hu szerint a konferencián azt is mondta, hogy Magyarország már „jön ki a viharból”, és a növekedés és a fiskális egyensúly egyszerre helyreállítható lesz. Az idei az infláció letörésének éve, a jövő évi a növekedés helyreállításának éve lesz, most pedig stratégiai nyugalomra van szükség, mondta a nyitóbeszédben.

A vártnál mintegy 900-950 milliárd forinttal kevesebb áfa folyt be a költségvetésbe az év eddigi szakaszában, mondta, így a fogyasztás növelésével lehetne javítani a gazdasági helyzeten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!