Engedélyezte az Európai Bizottság a Budapest Airport felvásárlását

2023. december 13. – 19:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a francia VINCI Airports közös irányítást szerezzenek az Airport Holding Tanácsadó Kft. (Budapest Airport Holding) felett – közölte az Európai Unió fő végrehajtó szerve.

A Hvg cikke szerint a Európai Bizottság arra jutott, a két cég tervezett összefonódása nem vet fel versenyjogi aggályokat, mivel a felek nem ugyanazon a piacon vagy vertikálisan összekapcsolt piacokon vannak jelen.

A magyar kormány a világ legnagyobb reptér-üzemeltetőjével, a francia Vinci Airportsszal szeretné megvenni a Budapest Airportot. A Vinci Airports a világ első számú ágazati cégeként 13 országban 65 repülőteret működtet. A furcsa szereposztás szerint a magyar állam 51 százalékot, a Vinci 49 százalékot vinne, de a menedzsmentjogokat is birtokolná, vagyis a társaság irányítása a francia csapat feladata lenne. A katari állami beruházási alap pedig pénzügyi vagy stratégiai befektetőként csatlakozna a projekthez.

Az elmúlt hetekben csomó mindent eladott a magyar állam, hogy össze tudja szedni a reptér megvásárlásához szükséges pénzt, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!