A Mészáros Lőrinc-féle MBH többségi részesedést szerzett a Fundamentában

2023. november 10. – 18:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az MBH többségi részesedést vásárolt magának a Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zrt. tulajdonlásában – közölte a bank.

A Mészáros Lőrinc-féle gigabank összesen 76,35 százalékos tulajdonrészt vásárolt magának a német Bausparkasse Schwäbisch Hall AG-től, az osztrák Bausparkasse Wüstenrot AG-től és a német Wüstenrot & Württembergische AG-től.

Az üzlet nem a semmiből jött: a Telex augusztusban írta meg, hogy eladóvá vált a Fundamenta, az MBH és az Estre jelentkezett érte, a Hvg pedig október végén értesült róla, hogy az MBH lehet a befutó.

Az akvizíció az MBH Bank számára jelentős növekedést jelent: 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal gyarapszik, valamint lakossági megtakarítási és lakáshitelezési piaci részesedése is jelentősen növekszik. Ahogy korábban írtuk: a Fundamenta megvásárlásával az MBH Bank lakástakarékja nagyobb lesz, mint az OTP-é. Az üzlet körülményeiről és a szektor helyzetéről itt írtunk kicsit bővebben.

A tranzakció zárására várhatóan 2024 első félévében kerül sor, a szükséges engedélyek megszerzésének függvényében. Ezt követően a Fundamenta az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önálló entitásként működik tovább, saját márkanévvel és cégvezetéssel – írja a közlemény.

Az MBH Bank májusban jött létre az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank egyesülésével. A 2020-ban még Bankholding név – és nem mellesleg Mészáros Lőrinc égisze – alatt induló fúzióról itt írtunk részletesen.

Az MBH-nak Várkonyi Andrea cége csinálta a reklámkampányát; a pénzintézet az első hat hónapban mutatott villámrajtja mellett az MNB 87 milliós bírságot szabott ki rá. Szeptemberben derült ki, hogy az ország második számú bankja a fúzió után egy új, 90 méteres székházat építhet, de közben elbocsátja több száz dolgozóját, és bezárja több bankfiókját is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!