Létszámleépítésre készül a Mészáros-féle Magyar Bankholding, több száz embert küldhetnek el

2023. október 4. – 05:05

Másolás

Vágólapra másolva

Csoportos létszámleépítésre készül a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Magyar Bankholding. Erről az MBH Bank írt a Telexnek küldött válaszában. A Takarékbank, a Budapest Bank és az MKB Bank fúziójával létrejött új gigabankot azután kerestük meg, hogy a hozzánk eljutott információk szerint az elmúlt hetekben csoportos létszámleépítés történt a pénzintézetben.

Az MBH Bank azzal cáfolta értesülésünket, hogy múlt héten tárgyalást kezdeményeztek a bankban működő üzemi tanáccsal „a munkáltató csoportos létszámleépítési szándékáról”. Még október folyamán, a tárgyalások lezárultával döntenek a szükséges létszámleépítésről, és értesítik az érintett dolgozókat.

Kérdésünkre, hogy mi indokolja a létszámleépítést, azt írták:

„Az MBH Bank előzetesen elfogadott stratégiája mentén, az eredeti fúziós menetrend szerint, a fenntartható, gazdaságos működés érdekében szünteti meg az egyesült három bank működési és szervezeti párhuzamosságait, ami egy fúziós folyamat logikus velejárója és létszámracionalizálással jár.”

Az MBH Bank válasza alapján tehát a most belengetett létszámleépítés nem jött váratlanul, kezdettől fogva azzal számoltak, hogy a fúzió során elküldenek embereket. Az egyesülési folyamat jelenleg is tart, amit az is mutat, hogy szeptember 29. és október 3. között informatikai átállás miatt tartott bankszünnapokat az MBH Bank.

Az MBH Bank válasza alapján több száz dolgozót küldhetnek el. Azt írták, hogy jelenleg 9500 aktív munkavállalójuk van, az esetleges létszámleépítés a dolgozók kevesebb mint 5 százalékát érintheti, ami így is körülbelül 400-500 ember. Elsősorban Budapesten, irodai funkcióban dolgozó embereket küldenének el, köztük vezetőket is. „Az MBH Bank a törvény által biztosított juttatási csomagon túl egy átfogó belső program keretében tanácsadással és aktív munkahelykeresési támogatással segíti az érintetteket az elhelyezkedésben.”

A három bank egyesülésével Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jött létre májusban, amely 1,5 millió aktív lakossági és 400 ezer aktív vállalati ügyfelet szolgál ki. A holding számos területen piacvezető pozíciót tölt be: országosan 500 fiókot működtet, együttes mérlegfőösszege 10 480, hitelállománya közel 5 000, betétállománya pedig több mint 6 200 milliárd forint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!