MBH Bank lesz a bankholding, Mészáros Lőrincék mégsem vállalták be a Super Bank elnevezést

2022. szeptember 27. – 16:50

frissítve

MBH Bank lesz a bankholding, Mészáros Lőrincék mégsem vállalták be a Super Bank elnevezést
Az új banklogó. Forrás: Magyar Bankholding

Másolás

Vágólapra másolva

Millió fordulat végén egy egyszerűbb, szerényebb elnevezéssel rajtol a májustól integrált Magyar Bankholding. Az MBH mellett az ötletek között volt az N1, de nem lesz sem az, sem Pannon, sem Super, sem Supra.

Hónapokig, de szinte évekig tartó nehéz vajúdás volt, de végül csak megszületett a Magyar Bankholding új elnevezése: ami májustól MBH Bank néven egyesül az MKB és a Takarékbank.

Egy bank neve érthető módon fontos dolog. kommunikációs szakemberek, neves tanácsadók, és természetesen az egyesülő bankok (BB, MKB, Takarékbank) munkatársai is sokat tanakodtak rajta. Volt olyan, hogy

egy méretes csapat elvonult az alcsútdobozi Pannónia Golf & Country Club, hogy előadásokat hallgassanak meg neves brandek kialakulásáról.

Vicces jelenet volt, amikor nagy tapsot kapott az egyik ma már nem a bankholding keretein belül aktív bankár, aki felállt és arról elmélkedett, hogy minek ezen ennyit agyalni, ha van egy kutya, azt is elnevezi a gazdája, aztán kész.

De azért csak ment az agyalás. A sajtó egy része a mérete vagy a hármas integráció, esetleg a kormányzati hátszél miatt elkezdte a készülő intézményt gigabank, illetve szuperbank néven is emlegetni, és a csapat valahogy beleszeretett az elnevezésbe.

Első ötletek

Szinte minden hónapban új színek, új logók kerültek elő, de a modern bank elnevezésére teljesen kikoptak a kezdeti ötletek az N1 (mint nemzeti), ami nagyon a magyar focibajnokságra (NB I.) utalt, ami azért nem annyira magas színvonal szinonimája, vagy a Pannon, mint elnevezés, hiszen a bank európai szinten is kiváló szeretett volna lenni.

Egyre inkább a Super Bank és a Supra bank elnevezések forogtak már csak. Igen ám, de az OTP-csoportnak van egy viszonylag közismert alapja, a Supra, az megint csak nem tűnt jónak.

Akkor Super

Maradt a Super Bank, erre készült a legtöbb terv, plakát, logó, egyéb anyag, már tényleg mindenki megkedvelte az elnevezést, a neves tanácsadó is csócsálgatta egy ideig, majd pár (vélhetően drága) tanácsadói óra után azt mondta, hogy „jó lesz”.

De ekkor, a 23. óra 59. percében megint jöttek a kérdések

  • Miért „s”-sel, miért nem „sz”-szel – ez így magyar?
  • Nem fellengzős ez egy kicsit, még nem bizonyítottunk, hogy tényleg olyan szuperek volnánk?
  • Nem hasonlít túlságosan is az elnevezés az éppen letérdelő Sberbankra?

Oké, de úgy tűnt, hogy a legfőbb vezetők (feljebb most ne menjünk, maradjunk Mészáros Lőrincnél) már kedvelték ezt az elnevezést, így még mindig úgy tűnt, hogy maradhat, amikor végül jött a határozott kérés:

cserélni kell.

Tagok és egység

Azt hallottuk, hogy innen már viszonylag hamar meglett a döntés, pedig sokáig az volt az elképzelés, hogy a Magyar Bankholdingra nem utalhat az elnevezés, azt addig azért nem szerették volna a szakemberek, mert „nem mutat integráltságot, nem utal arra, hogy a három volt tagbank immár egy”.

De végül mégis ez lett, igaz csak a három önálló betűvel MBH, amely nem bontja ki, csak utal az eredeti elnevezésre.

Olyan ez, mint

  • az MVM, mint egykori Magyar Villamos Művek, ami aztán már csak MVM lett, elhagyta a „művek jelleget”,
  • vagy az MKB, a volt Magyar Külkereskedelmi Bank, amely már nem szerette volna hangsúlyozni a külkereskedelmi fókuszát, de MKB maradt,
  • vagy az OTP, az egykori Országos Takarékpénztár, amely modern, univerzális bankként már nem szerette ezt a régiesebb teljes formát.

Most tehát itt van az MBH Bank, kezdhetjük megszokni. A logó amúgy elsőre nem néz ki rosszul, mintha egy kicsit az egykori BB betűtípusa köszönne vissza, de akár egy 3-ast is beleláthatunk, ám az avatatlanok (így szerző) azt nem tudhatják, hogy ez szándékolt, és ha az MBH nem a Magyar Bankholdingra, hanem a tagbankokra is utal – akkor hova lett szegény „T” betű?

Hivatalos közlemény

És akkor a cikk végén már ne csak sztorizgassunk, de idézzünk egy kicsit az eredeti forrásból, vagyis a közleményből is:

2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.

Barna Zsolt, a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója az új név kapcsán elmondta: „Szándékosan új márkanevet választottunk, jelezve, hogy teljesen új bankot építünk, új szintre kívánjuk emelni az ügyfélélményt, ötvözve a három bank erősségeit és örökségét. Friss, letisztult, modern arculattal folytatjuk tovább az építkezést, hogy nemzetközi mércével is sikeres bankká váljunk és értéket teremtsünk ügyfeleinknek és Magyarországnak egyaránt”.

Hogy kutathatták?

Az új név kiválasztását egy több mint egyéves, tapasztalt marketing szakértők bevonásával zajló, szakmai márkaalkotási folyamat előzte meg. Az előkészítő munkák során a bankcsoport számos felmérést végzett, több márkakoncepciót is megvizsgált, valamint tanulmányozta a bankokkal, pénzügyi szolgáltatókkal kapcsolatos hazai és nemzetközi ügyféligényeket is.

Itt jegyezzük meg, hogy képzeljük el milyen nehéz lehetett a felmérések során is titokban tartani a névverziókat. Ha valaki azt a (fiktív) kérdést kapja, hogy milyen banknév tetszene Önnek a legjobban

a) MBH

b) Super Bank

c) Első Egyesült Magyar Népbank,

akkor vajon nem találja ki, hogy mire megy ki a kutatás?

Az új márkanevet mindenesetre 2023 májusában vezeti be a bankcsoport, első körben a nagyobb, zászlóshajó fiókok újulnak meg, ezt követően fokozatos lesz a fiókok átmárkázása.

Májustól a teljes bankkártya portfolió és az online felületek is megújulnak az új arculat alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!