90 méteres toronyházat is építhet Mészáros gigabankja az Árpád híd pesti hídfőjéhez

2023. szeptember 15. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Új projekt került a „nemzetgazdaságilag kiemelt ügyeket” soroló rendeletbe: bár a Magyar Közlönyben nem így szerepel, vélhetően a Mészáros-féle gigabank (MBH) új székházáról derültek ki részletek – írja a Hvg.hu.

A Közlöny a projektet „XIII. kerület 25801/6-os helyrajzi szám alatti Bankszékház építésére irányuló beruházás” néven említeni. A Hvg azt írja, hogy ez a Róbert Károly körút és Váci út kereszteződése melletti Agora projekt, annak is az Agora Sky nevű alprojektje, legalábbis ez derül ki a beruházás honlapján elérhető egyik dokumentumból. Az új szabályozás szerint

a keleti torony 90 méteres, a középső torony 78 méter, a nyugati torony pedig 65 méteres lehet.

Összehasonlításképp: az Árpád híd pesti hídfőjénél álló irodaházak 60-65 méter között vannak, a nyugdíjfolyósító székháza 73 méter. A város másik felén ágaskodó, a Margit hídról nézve, a Gellért-hegy mögül kiemelkedő a Mol-torony pedig 142 méter magas.

Az MBH nyáron jelentette be, hogy ezen a területen, egészen pontosan a Róbert Károly körút 23. szám alatt építi meg új székházát – ez több toronyházból áll majd. A területet egy szlovák befektetőtől veszik meg, az Agora honlapján már tervezett projektként szerepel egy három irodaházból álló látványterv.

Fotó: Agorabudapest.com / Képernyőkép
Fotó: Agorabudapest.com / Képernyőkép

A beruházáshoz semmilyen feltételt nem szabott a kormány: sem új csomópontot, sem infrastrukturális fejlesztést nem kell végrehajtani, buszmegálló sem épül majd, de még csak közútkezelői hozzájárulásra sincs szükségük. Még a kötelezően előírt parkolóhelyek számán is egyszerűsítettek: az előírt parkolóhelyszám minimum 70 százalékát kell csak kialakítani.

A Mészáros-féle gigabank indulásáról, illetve a bankfúzió első napjairól ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!