Eladó a Fundamenta: a Mészáros Lőrinc-féle szuperbank és az Erste maradt versenyben

2023. augusztus 24. – 17:14

Eladó a Fundamenta: a Mészáros Lőrinc-féle szuperbank és az Erste maradt versenyben
Fotó: Jászai Csaba / MTI Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

Eladó a Fundamenta lakás-takarékpénztár – értesült a Telex. Az információt több forrásból is megerősítették számunkra. Úgy tudjuk, már a tavasz vége óta „kint van a piacon” a cég, a tranzakciós piacon meghatározó, csak előfizetőknek elérhető Mergermarket.com budapesti tudósítója, a szerb Boris Maleschkow is írt már a készülő tranzakcióról, akinek az a fő feladata, hogy a térségből vállalatfelvásárlási híreket szedjen össze.

Aki benne van egy ilyen dealben, annak nem szabad erről semmit sem mondania, aki nincs, az már könnyebben beszél róla. Mi úgy tudjuk, hogy az egykor virágzó hazai lakás-takarékpénztári piac másik két szereplője, vagyis az OTP és az Erste mellett a gyorsan hízó, immár az MKB, a Budapest Bank, a Takarékbank, a Duna takarékbankokat és a Sberbankot is integráló MBH is érdeklődik az intézmény iránt, ami többek között Mészáros Lőrinc és a magyar állam érdekeltsége is.

Informálisan kerestük az érintett feleket. Akit elértünk, az nem cáfolta az ügyletet, az OTP-s forrásunk még azt is megerősítette, hogy ők megnézték a portékát, de végül kiszálltak a versenyből. Az OTP a többiekről viszont nem nyilatkozott még háttérben sem. Más forrásunk azonban megerősítette számunkra, hogy az MBH és az Erste van még a verseny finisében.

Próbáltunk arról is tájékozódni, kik lehetnek az ügylet tanácsadói. Eladói oldalról vélhetően a Deloitte a tanácsadó, az Erstéé állítólag az Ernst & Young. Ha mindenki big four tanácsadót használ, akkor az MBH-nak alighanem a PwC marad, a KPMG ebben mintha most nem lenne benne.

A menetrendet biztosan nem ismerjük, mert volt, aki azt mondta, hogy tudomása szerint szeptember végéig kell végleges ajánlatot adni, de olyan információ is eljutott hozzánk, hogy hamarosan már eredményhirdetés következhet.

Maga a szektor most nehezen megítélhető. A hazai lakástakarékok állami támogatásának megszüntetése óta (ez 2018 októberében volt) az ágazat keresi a helyét a pénzügyi szférában.

Azóta a felek menedzselik a kifizetéseket, betéteket kezelnek, próbálják valamilyen feladattal ellátni a hálózatukat. Az elmúlt időszakban a cégek megpróbálták a magas kamatszintnek hála, piaci alapon modellezni a korábban állami támogatással megsegített rendszert. Ugyanakkor az még mindig nem látszik tisztán, hogy mennyire van létjogosultsága ennek a fajta előtakarékosságnak, ha a szisztémában már nincsen állami ingyenpénz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!