HVG: A Mészáros-féle Magyar Bankholding veszi meg a Fundamentát

2023. október 29. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

A HVG értesülései szerint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Magyar Bankholding lesz a Fundamenta-Lakáskassza új tulajdonosa. A lap úgy tudja, hogy az MBH Bank ajánlata kedvezőbb volt, mint a szintén versenyben lévő Erste Bank Hungary Zrt.-é. A Telex augusztusban írta meg, hogy eladóvá vált a Fundamenta, az MBH és az Estre jelentkezett érte.

A lakás-takarékpénztár többségi német tulajdonosa jelenleg a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG. A HVG úgy tudja, hogy a napokban hozhatják nyilvánosságra a tulajdonosváltást. Magyarországon mindössze három lakástakarék működik, a Fundamenta és az OTP Lakástakarékpénztár mellett még az Erste Bank leányvállalatának van ilyen szolgáltatása.

A Fundamenta eladásával az MBH Bank lakástakarékja nagyobb lesz, mint az OTP-é. A Fundamenta 2022-ben 4,5 milliárd forint adózott eredményt ért el, az OTP lakástakarékja 3,2 milliárdot, az Erstéé pedig 2 milliárdot. A Fundamentának 670 milliárd az eszközállománya, az OTP-kasszáé 500 milliárd, az Erstéé pedig 170 milliárd, írja a lap.

A három pénzintézet egyesülésével Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jött létre idén májusban, ami 1,5 millió aktív lakossági és 400 ezer aktív vállalati ügyfelet szolgál ki. A holding számos területen piacvezető pozíciót tölt be: országosan 500 fiókot működtet, együttes mérlegfőösszege 10 480, hitelállománya közel 5000, betétállománya pedig több mint 6200 milliárd forint.

Nemrég derült ki, hogy a fúzió újabb lépéseként csoportos létszámleépítésre készül a Mészáros-féle gigabank, több száz dolgozót küldhetnek el. A leépítést a gazdaságos működéssel és a létszám-racionalizálással indokolták a Telexnek. Új irodaházra viszont úgy látszik, lesz pénz: az Árpád híd pesti hídfőjénél építhetnek egy 90 méteres toronyházat. Ezzel párhuzamosan több fiókját is bezárja a bank.

Az MBH-nak Mészáros Lőrinc felesége, Várkonyi Andrea cége csinálta a reklámkampányát. A pénzintézet az első hat hónapban mutatott villámrajtja mellett a Magyar Nemzeti Bank 87 millió forintos bírságot szabott ki rá, egyebek közt vállalatirányítási, kockázatkezelési, IT-biztonsági, tőkemegfelelési és értékvesztésképzési, illetve adatszolgáltatási hiányosságok miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!