A Nemzeti Tőkeholding a rendszer észszerűsítése helyett még több pénzt tol állami alapokba

2023. március 2. – 15:07

A Nemzeti Tőkeholding a rendszer észszerűsítése helyett még több pénzt tol állami alapokba
Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding vezetője itt még a Hiventures színeiben – Fotó: Soós Lajos / MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

Új központi holdingja van az állami alapoknak. A központosítás lehetne észszerű, de erre mi történik? Azelőtt, hogy bármilyen tájékoztatást adott volna a Nemzeti Tőkeholding (NTH) arról, hogy milyen reformokat hajtott végre a pazarló rendszerben, mit vont össze, milyen alapokat zárt be, ki ellen tett feljelentést, inkább bejelentette, hogy még egy csomó pénzt kizúdít a piacra.

A balkáni, afrikai, dél-amerikai fejlődő országoknak van egy visszatérő típustörténete. Adott egy bátor ellenálló, aki kritizálja az antidemokratikus, korrupt rendszert, aki fellép ellene, akár forradalmat robbant ki egy diktatúra ellen. Majd a sikeres harca után átveszi a hatalmat, de a korábbi rendszer hibáit nem irtja ki, inkább átveszi, a maga képére formálja annak mintáit, csak éppen már nem a kritikus oldalról, hanem a hatalom oldaláról szemléli azt.

Nem kell nagyon messzire menni, hogy a kommunista diktatúra bornírt propagandája és annak urambátyám viszonyai ellen fellépő politikus helyett olyat lássunk, aki a hatalomban élve, már saját propagandát működtet és a saját családtagjai és földijei válnak az ország leggazdagabb embereivé.

Miről jutott mindez az eszembe? Március 1-jével elindult a Baross Gábor Tőkeprogram, 600 milliárd forintnyi új, tőkefinanszírozási forrás kerül a magyar gazdaságba a Nemzeti Tőkeholdingon (NTH) keresztül.

Nem egy olyan hír, ami miatt indulatba kellene jönni, hiszen éljen az új forrás, de mégis van ebben valami nagyon reménytelen. A Telexen is többször írtunk a tőkealapok központosításáról, például itt és itt.

Tapasztalatunk szerint a piac tényleg hitt abban, hogy az alapok rendszerének vámszedőt, a sok, drágán működtetett és mindenfajta verseny nélkül állami forrásokkal kitömött alapok helyett valami jobb indul. A reformelképzelésekkel kapcsolatban még forrásokat is elértünk, bár a Nemzeti Tőkeholding nem állt velünk szóba. Erre mi történik?

Azelőtt, hogy az NTH egyetlen észszerűsítési eredményt, egyetlen vizsgálatot, büntetőfeljelentést, alapbezárást vagy összevonást, egyetlen valamire való reformot bemutatott volna a zavaros állami alapok világában, most bejelentette, hogy újabb gigantikus pénzt szór ki.

Ezúttal majd jobban? Értelmesebben? Vagy megint véletlenszerűen, baráti alapon, ha egy régi harcostárs lánya léghajókkal foglalkozik, akkor 5 milliárdból indul egy Léghajó Alap, ha a pirézek mellettünk szavaznak az ENSZ-ben, akkor 10 milliárd forintból létrejön egy Magyar-Piréz Innovációs Alap?

Semmit, de semmit nem tudni arról, hogy az NTH valamit javított-e a rendszeren, mert erről még nem kommunikált, de itt az új gigaprojekt, egy átfogó, hárompilléres tőkeprogram, amelynek ingatlan- és értékpapíralapok lába március elsején indult, 150 milliárd forint keretösszeggel, célja pedig az ingatlanalapok és értékpapíralapok feltőkésítésén keresztül a beruházási aktivitás növelése, a zöld fejlesztések előtérbe helyezése, valamint a tőzsdei likviditás fejlesztése.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Tőkeholding (NTH) által kidolgozott Baross Gábor Tőkeprogram ezen pillérére, az összesen 150 milliárd forint keretösszegre azok a hazai, meghatározó tapasztalattal, szakmai tudással és eredményekkel rendelkező piaci befektetési alapkezelők pályázhatnak, akik az elmúlt két év alapján átlagosan legalább 50 milliárd forint vagyont kezeltek ingatlanbefektetési alapokban vagy nyilvános értékpapíralapokban.

Mindez persze sokaknak jó hír, de a szakma sokkal inkább azt várta, hogy az NTH lépjen fel a hibák ellen, még ha politikailag mindig kellemetlenebb a javítás, hiszen az csak elismer a közvélemény előtt némi mulasztást, ám a pénzosztás az népszerűbb pozíció.

Az alapkezelők, akik több alappal is pályázhatnak, értékpapírágon maximum 5 milliárd forint, ingatlanalap-kezelőként maximum 30 milliárd forint tőkejuttatást kaphatnak. A tőkeemelés okán a Nemzeti Tőkeholding Csoport részesedése nem haladhatja meg az alap nettó eszközértékének 30 százalékát.

„Az elmúlt hónapokban rendkívül intenzív szakmai munkát folytattunk, amely révén a Baross Gábor Tőkeprogrammal együtt 1600 milliárd forint összeg áll majd rendelkezésre magántőke-, kockázati tőke-, ingatlan- és értékpapíralapokban, amelyek elsősorban beruházás-fejlesztési célokkal kerülhetnek kihelyezésre. A Nemzeti Tőkeholding irányításával megvalósulhat a tőkealapok működési harmonizációja, illetve javulhat a források kihelyezési üteme”

– mondta Katona Bence, az NTH vezérigazgatója.

Az összesen 67 állami hátterű tőkealapból a Nemzeti Tőkeholding – az EU-s alapok kivételével – jelenleg 55 tőkealap koordinálását végzi, amelyből 48 tőkealap belföldi. A 3500 milliárd forint értékű összes jegyzett tőke 42 százalékát biztosítja a magyar állam.

A Nemzeti Tőkeholding Csoport a koordinációjában lévő társaságokon, az MFB Invest Zrt.-n és az EXIM Invest Zrt.-n keresztül érvényesíti a befektetési standardokat. Az MFB Invest elsősorban hazai, az EXIM Invest hazai és nemzetközi, széles iparági fókuszú piaci tőkealapokban valósít megvagy menedzsel állami forrásokból befektetéseket, magát a tőkebefektetési tevékenységet piaci alapkezelőkre bízva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!