Nem a kormányon fog múlni Navracsics szerint, ha nem tudnak megállapodni az Európai Bizottsággal

2022. július 29. – 16:49

Nem a kormányon fog múlni Navracsics szerint, ha nem tudnak megállapodni az Európai Bizottsággal
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a péntek délelőtti sajtóbeszélgetésen – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nem gondolkozunk olyan lehetőségen, hogy ne fogadja el a Bizottság ezeket a terveket – mondta Navracsics Tibor egy péntek délelőtti sajtóbeszélgetésen. A területfejlesztési miniszter szerint határidőre, július 31-re minden operatív programot be fognak nyújtani az Európai Bizottság felé a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklus terveiről, ezek pedig már most is hozzáférhetőek a palyazat.gov.hu oldalon.

Most már a Bizottságon múlik, hogy elfogadják-e ezeket az operatív terveket, a brüsszeli testületnek öt hónapja van kiértékelni a programokat. Navracsics szerint a cél az, hogy minél hamarabb megköthessék a partnerségi megállapodást a Bizottsággal, ez pedig szerinte „nem a magyar kormányon fog múlni”. Ha elfogadják a terveket, akkor akár már a jövő év első felében megérkezhetnek az első uniós források Magyarországra.

Sok esetben mozog az elvárásrendszer

A 2021-2027-es időszakban a hazai társfinanszírozással együtt 21,7 milliárd eurónyi támogatás jöhet Magyarországra, a kormány pedig a Bizottsággal egyetértésben nem változtatott az eredetileg a konvergenciaprogramban szereplő 373,90 forintos euróárfolyamon – így 9812,9 milliárd forintnyi forrást hozhatnak a következő ciklus fejlesztési programjai.

Persze ez azon is múlik, mennyit sikerül majd lehívnia az országnak ebből a keretből, de Navracsics szerint az előző ciklus számai alapján jól áll ebben a tekintetben Magyarország. Az arány pedig javulhat, ha egyszerűsödnek és gyorsulnak a pályázati eljárások, és kiküszöbölik például a pályázati rendszer párhuzamosságait – erről korábban már az MCC-ben tartott előadásán is beszélt a miniszter.

Ezen az előadáson beszélt arról is, amit a péntek délelőtti sajtóbeszélgetésen megismételt, miszerint bár a kormány rugalmasan áll az uniós forrásokról szóló tárgyalásokhoz, az Európai Bizottság feltételei folyamatosan változnak: „Sok esetben mozog az elvárásrendszer” – mondta Navracsics – „Nem kényszerű ütközéseink vannak, hanem az az érzésünk, hogy a Bizottságon belül nincs egy olyan fókusz, ami alapján tárgyalhatnánk. Több biztos és az egyes főigazgatóságok is más-más állásponton vannak.”

Navracsics Tibor a péntek délelőtti sajtóbeszélgetésen – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Navracsics Tibor a péntek délelőtti sajtóbeszélgetésen – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Korábban a miniszter arról beszélt, hogy készek módosítani jogszabályokat is a megállapodás érdekében, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig már be is nyújtott két törvényjavaslatot az Országgyűlés elé – ezeket várhatóan szeptember közepén, az őszi ülésszak kezdetén fogják megtárgyalni. „Minden ésszerű kompromisszumra hajlandóak vagyunk, amelyek hozzásegítik a kormányt a forrásokhoz” – mondta Navracsics Tibor.

Újságírói kérdésre a miniszter arról is beszélt, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozás sem lenne „vörös vonal” a kormány részéről, és akár erről is tárgyalhatnának, de ez a kérdés elő sem került a tárgyalásokon.

Arról is kérdezték Navracsics Tibort, hogy Orbán Viktor tusványosi beszéde, amelyben a miniszterelnök fajelméleti gondolatokat fogalmazott meg, befolyásolhatja-e a tárgyalások menetét. „Nem találkoztam még konkrét jelével. Nem is tartom egyébként lehetségesnek, mert a Bizottság nem értékelhet politikai kommentárokat” – mondta a miniszter.

Rövidre zárnák a jogállamisági eljárást

Az uniós költségvetés operatív programjai mellett a helyreállítási alap forrásairól is beszélt a miniszter: Navracsics szerint mivel a terv a tavaly májusi benyújtás óta több ponton is megváltozott, ezért várhatóan augusztus végén, szeptember elején nyújthatják be a Bizottság felé a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) felhasználására vonatkozó magyar tervet.

Ebben elsősorban a vissza nem térítendő támogatásokra koncentrálnak majd, de a kormány nem zárkózik el a hitelfelvételtől sem. Sőt, a Napi.hu arról ír, Navracsics személy szerint támogatná azt, hogy Magyarország vegye igénybe a kedvezményes uniós hitelkeretet – a döntésnél viszont figyelembe kell venni azt is, hogy a kormány fokozatosan csökkentené az állam adósságait. Orbán Viktor egyébként még a tavasz elején arról írt levelet az Európai Bizottság elnökének, hogy a kormány bejelentkezne az RRF hitelkeretére is, erről bővebben itt írtunk.

Az operatív programok és a helyreállítási alap mellett pedig szóba került az Európai Bizottság által indított jogállamisági mechanizmus is. A Bizottság április végén indította el az eljárást egy hivatalos jegyzékkel, melyre ugyan válaszolt a kormány, de az abban megfogalmazott javaslatokkal nem volt elégedett a brüsszeli testület, így egy újabb levelet küldtek Budapest felé. Erre augusztus 22-ig kell válaszolnia a kormánynak, ez pedig Navracsics szerint továbbra is Varga Judit reszortja lesz.

„A Bizottság saját nyilvántartása szerint Magyarország közel sem tartozik a legkorruptabb uniós tagállamok közé. Ha Magyarországgal szemben ezen a téren lépéseket várnak, akkor Magyarország is joggal várhatja el, hogy a rosszabb helyzetben lévő államoktól is lépéseket várjon el az unió”

– idézte Navracsics szavait az MTI. A miniszter egyébként reménykedik abban, hogy a kormány következő válaszát a Bizottság már kielégítőnek tartja, és ezzel le is zárhatja majd a jogállamisági eljárást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!