Frusztrált a kormány az uniós pénzek miatt: mást mond Navracsics és Orbán Balázs az EU feltételeinek teljesítéséről

2022. június 24. – 20:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány nagyon-nagyon frusztrált amiatt, hogy az Európai Bizottság visszatartja a helyreállítási alapok pénzeit – erről Orbán Balázs beszélt az Euronewsnak adott interjújában. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint a teljes magyar jogrendet, így az alkotmányos berendezkedést is át kellene alakítani ahhoz, hogy az Európai Bizottság korrupcióellenes ajánlásait teljesíteni tudják, ami „nem kivitelezhető”.

Ezzel viszont valószínűleg nem ért egyet Navracsics Tibor: az uniós források felhasználásáért is felelős területfejlesztési miniszter szerint készek jogszabályokat is módosítani ahhoz, hogy megfeleljenek az uniós elvárásoknak, írja a 444. Navracsics pénteken egy asztalhoz ült Karácsony Gergellyel a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) konferenciáján, ahol a főpolgármester azt mondta: szívesen lenne a kormány szövetségese az EU-s források megszerzésében.

Navracsics: Készek vagyunk jogszabályokat módosítani

Karácsony Gergely még múlt pénteken hívta egyeztetésre Navracsics Tibort, hogy „Magyarország és Budapest hozzájusson a gazdasági, az energia- és a klímaválság kezelésére szolgáló európai forrásokhoz”. A miniszter erre úgy reagált, hogy csak „július második felében” érne rá tárgyalni, most viszont mégis megjelent a MÖSZ konferenciáján Dukai Miklós önkormányzati államtitkárral együtt.

Magyarország maradt az egyetlen uniós tagország, ahol az Európai Bizottság még nem bólintott rá a helyreállítási tervre. Holott a kormány bevallása szerint is egyre nagyobb szükség lenne az uniós forrásokra Magyarországon, ennek érdekében pedig forrásaink szerint intenzívebbek a tárgyalások a választások óta. Navracsics is arról beszélt korábban, hogy a kormány kész kompromisszumot kötni az uniós pénzekért, pénteken pedig azt is bemutatta, hogyan használnák fel az uniós helyreállítási alap forrásait.

Navracsics Tibor a miniszterjelölti meghallgatásán 2022. május 18-án – Fotó: Huszti István / Telex
Navracsics Tibor a miniszterjelölti meghallgatásán 2022. május 18-án – Fotó: Huszti István / Telex

A miniszter az Európa Bizottság közbeszerzési rangsorát is felhozta példaként, hogy azt illusztrálja: Magyarország az átlagos teljesítményű országok között áll. „A közbeszerzési teljesítményünk alapján természetesen van javítanivaló” – ismerte el Navracsics.

Karácsony Gergely a konferencián arról beszélt a 444 tudósítása szerint, hogy a kormány eddig nem éreztette az önkormányzatokkal azt, hogy partnerek lennének az uniós források lehívásában – pedig a főpolgármester nagyon szeretné, ha a kormány szövetségesei lehetnének abban, hogy sikerüljön meggyőzni a Bizottságot a megállapodásról.

„Nem a belpolitikai szereplőknek kell ítéletet mondani abban, hogy Magyarország jogállam-e vagy sem, hanem meg kell tudnunk győzni az EU-s döntéshozókat arról, hogy Magyarország jogállam, és hozzá tud jutni ezekhez a forrásokhoz” – hangsúlyozta Karácsony, hozzátéve, hogy az önkormányzatok és a kormány, valamint Budapest és a vidék is „egy hajóban eveznek”.

A konferencia után Karácsony és Navracsics együtt tartott sajtótájékoztatót, ahol a miniszter arról beszélt, „elég jól” haladnak a szakértői tárgyalások a Bizottsággal. „Megkötjük a szükséges, észszerű kompromisszumokat annak érdekében, hogy uniós forrásokhoz jussunk, és azt látom, hogy a Bizottság részéről is van egy ilyen megfontolás” – mondta Navracsics Tibor. Hozzátette, egyes esetekben jogszabályokon is változtatnak majd, hogy megfeleljenek az uniós elvárásoknak.

Orbán Balázs: Nem kivitelezhető a jogrendszer megváltoztatása

Navracsics nyilatkozatának némileg ellentmondanak Orbán Balázs szavai: a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtök délután nyilatkozott az Euronewsnak, és többek között arról is beszélt: „nem kivitelezhetőek” a Bizottság országspecifikus ajánlásai.

„Ezek olyan általános ajánlások, amelyek végrehajtáshoz a magyar jogrendszert alapjaiban kell megváltoztatni. Ehhez meg kell változtatni az egész alkotmányos rendszert”

– mondta Orbán Balázs. Szerinte „nem tisztességes” az, hogy Magyarország a 27 tagállam közül egyedüliként nem fér hozzá az EU-s forrásokhoz, holott a helyreállítási alapnak az „európai szolidaritásról kellene szólnia”.

„Azt gondolom, hogy nagyon-nagyon frusztráltak vagyunk az ügy miatt, és azt látjuk, hogy egy nyilvánvaló kettős mérce és politikai nyomásgyakorlás érvényesül az ügyben.”

Navracsiccsal ellentétben Orbán szerint nem érheti kifogás a magyar közbeszerzési rendszert: „A magyar gazdaság nagyszerűen teljesít, az elemzők, a különböző agytrösztök is azt mondják, hogy az európai forrásokat megfelelően használják fel Magyarországon, és ez segítette az elmúlt évek gazdasági növekedését.”

„Az elmúlt évek GDP-növekedése nagyrészt az uniós forrásokon alapult, és még Angela Merkel is azt mondta, hogy Magyarország jól használja fel az uniós forrásokat – pedig vele voltak politikai konfliktusaink. Ha valaki jól használja fel az európai forrásokat, akkor prosperitást és felzárkózást lát. És épp ez történik most” – hangsúlyozta a politikai igazgató.

Orbán Balázs felszólalása az Országgyűlésben 2021. szeptember 27-én – Fotó: Bődey János / Telex
Orbán Balázs felszólalása az Országgyűlésben 2021. szeptember 27-én – Fotó: Bődey János / Telex

Orbán Balázs arról is beszélt, hogy az uniós szankciók ügyében az EU-nak „valamit másként kell csinálnia, és többet kell dolgoznia a békéért”. Visszautasította egyébként azokat a vádakat, hogy a kormány oroszbarát politikát folytatna: „Az oroszok a barátságtalan országok listájára is feltettek bennünket. (…) Néhány liberális megpróbálja olyan országként ábrázolni Magyarországot, amely nem része az európai közösségnek. Ez azonban nem igaz. Nagyon racionális, geopolitikai alapokon állunk, és készek vagyunk a nemzeti érdekeink megvédésére. Ugyanakkor büszke tagjai vagyunk az Európai Uniónak és a NATO-nak.”

Orbán kiemelte azt is, hogy feltételek nélkül támogatja a magyar kormány Ukrajna és Moldova EU-tagjelöltségét, még úgy is, hogy szerinte a múltban voltak „kisebb konfliktusok a magyar kisebbségek ügyében”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!