Tovább gurul a NER távközlési nagygömböce – egyesítette portfólióját a 4iG az Antenna Hungáriával

2022. április 11. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

Egyesítette távközlési portfólióját a 4iG az Antenna Hungáriával, részesedése 76,78 százalékra nőtt a cégcsoportban – közölte a 4iG hétfőn az MTI-vel.

Az ügylet cégbírósági bejegyzésével létrejött Magyarország második legnagyobb távközlési vállalatcsoportja, amely a régió mobilszolgáltatási, vezetékes hang- és internetszolgáltatási, televíziós műsorszolgáltatási piacán szintén meghatározó – írták.

A kormányközeli 4iG és az állam közötti, 2021 augusztusában kötött megállapodást is azzal indokolták, hogy nemzetközi szinten versenyképes nemzeti távközlési vállalatcsoport jöhessen létre.

A két lépésben megvalósított tőkeemelés értéke 534 milliárd forint volt. A 4iG először a Digi-csoportban, a Telenor Crna Gorában, valamint az Invitech Kft.-ben lévő részesedéseit apportálta, így 71,6 százalékos tulajdont szerzett az Antenna Hungáriában. Az újabb, 132 milliárd forint értékű tranzakciót két albán távközlési vállalat, az ALBtelecom és a One Telecommunications többségi tulajdonrészének apportjával hajtották végre.

A 4iG a közlemény szerint a következő feladatnak az együttműködésben rejlő lehetőségek kihasználását tekinti. Jászai Gellért elnök-vezérigazgató jelezte, hogy keresik az újabb akvizíciós lehetőségeket is. „Már 2022-ben egységes márkanév alatt és új stratégiával szeretnénk megjelenni távközlési szolgáltatásainkkal a B2C szegmensben, nemcsak itthon, hanem a nyugat-balkáni régióban is” – fogalmazott az elnök-vezérigazgató. Az informatikai és telekommunikációs szolgáltató 2021-ben 93,65 milliárd forint értékesítési árbevételt ért el, ami 63 százalékos bővülés.

A kormány korábban rendelettel tette lehetővé, hogy a 4iG gond nélkül felvásárolhassa az Antenna Hungáriát. A rendelet indoklása szerint a 4iG tulajdonszerzése a műsorszóró cégben „közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódás”. A döntés értelmében a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatja az ügyet, a folyamatot esetleges versenytárs nem támadhatja meg.

A 4iG nemrég úgy döntött, beszáll a távközlésbe is, 2021 novemberében megvette a magyarországi Digi Távközlési Szolgáltató Kft.-t, a Hungaro DigiTel többségét, vásárolt tulajdont drónfejlesztő cégben, megvette a magyarországi Digit, megvásárolja a Telenor d.o.o. Podgorica (Telenor Montenegro) százszázalékos részvénycsomagját, de még az űriparba is bevásárolná magát. A cég rohamtempójú terjeszkedéséről itt és itt írtunk korábban. Egészen elképesztő méretű és rendkívül összetett távközlési, informatikai, űrkutatási és katonai dealsorozat és csoportépítés formálódik, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!