Tavaly 23 ezerrel kevesebben tettek sikeres nyelvvizsgát, mint egy évvel korábban

2021. szeptember 23. – 08:21

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptembertől a nyelvi képzések nagy része – 70 százaléka – online zajlik, tavaly volt olyan időszak, amikor a nyelvórák száz százalékát valamilyen webes felületen tartották, mégis csökken a nyelviskolákban tanulók és a nyelvvizsgázók száma is. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint a csökkenés hátterében a világjárvány mellett a diplomák megszerzéséhez kötelező nyelvvizsgák elengedése állhat.

A koronavírus előtti utolsó évben, 2019-ben Magyarországon több mint 82 ezren tettek sikeres nyelvvizsgát, de tavaly már csak 59 ezren szereztek itthon nyelvvizsgabizonyítványt.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (Nyesze) elnöke szerint a szakma nem értett egyet azzal, hogy ahogy tavaly, úgy idén is kiadták a diplomákat nyelvvizsga nélkül. Légrádi Tamás ugyanakkor arról is beszélt, hogy a nyelvoktatási piac már a koronavírus előtt is átalakulófélben volt, az árakat emelni kellett, ez körülbelül 10-20 százalékos drágulást jelentett a tanfolyamoknál. Egy nyelvóra díja jelenleg egyéni képzéseknél 4,5–6 ezer forint között alakul, csoportos tanulás esetén pedig 5–7 ezer forintba kerülhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!