Így lehet megúszni napi 800 forint alatt az ebédelést
2022. október 2. – 13:47
Minden átlagos napi beszélgetésben felmerül már a spórolás kérdése: sokszor hallani mostanában olyan érvelést, ami szerint a jelenlegi energiaárak mellett még mindig olcsóbb kiugrani a sarki gyorsétterembe egy sajtburgermenüre (kb. 2000 Ft), a kínaiba egy édes-savanyú csirke-rizs menüre (1500-2000 Ft) vagy a kifőzdébe egy kis mátrai borzaskára (2000 Ft), mint feltenni a tűzhelyre egy fazéknyi ételt. Mivel hinni szeretném, hogy otthon főzni továbbra is, mindig a legpraktikusabb, legolcsóbb és mindenekfelett: legjobb megoldás, azzal együtt, hogy drágák az alapanyagok, sokba kerül az energia, továbbá szellemi és munkaidőt is elvesz, ezért kiszámoltam egy hétre elegendő olyan ebédet, ami bőven egy éttermi étel ára alatt marad.
Igyekeztem gondosan kigrammozni az alapanyagköltséget, alapul egy átlagos, országosan elérhető hipermarket árait vettem. Ez azonban nem minden: a megnövekedett energiaárak miatt most már érdemes lenne egy-egy tálnyi étel előállítási költségéhez hozzászámolni azt is, mennyi áram- vagy gázköltséggel jár az elkészítése. Ezt azonban nehéz pontosan kideríteni, hiszen minden háztartás, minden eszköz más és más.
Megkérdeztem Vadovics Edina környezetvédelmi menedzsert, az Energiaközösségek oldal egyik működtetőjét, hogyan lehetne mégis kiszámolni egy étel energiaköltségeit. Elmondta, hogy saját folyamatban lévő méréseik szerint is megéri otthon főzni, a legutóbbi adatok szerint a háztartásokra eső energiafogyasztáson belül a negyedik helyen áll a főzés, megelőzik az elektromos eszközök és a világítás, a fűtés, illetve a meleg víz. Az elektromos eszközöket fogyasztásmérővel lehet a legpontosabban megmérni, vagy úgy, ha leolvassuk a villanyórát a bekapcsolás előtt és után – ehhez azonban minden mást le kell kapcsolni a mérés idejére. Hasonló módszerrel lehet kikalkulálni, mennyi gázba kerülhet megfőzni mondjuk egy fazék húslevest. A harmadik módszer, hogy átlagot számolunk a havi fogyasztásból, de ez a legkevésbé precíz.
Kipróbáltam egy húslevesen, ami a legkisebb láng legalacsonyabb fokozatán főtt, gáztűzhelyen, két és fél órán át. Közben nem fűtöttem és nem használtam meleg vizet. Így a pillanatnyilag érvényes rezsicsökkentett gázárral számolva kb. 30 forintnyi gázt fogyasztottam el egy nagy fazék levesre. Persze főzhettem volna a kuktában is, mert úgy hamarabb megvan, és nagyon jó lesz, erről itt írtam hosszabban nemrég.
Hogyan számoljuk ki egy étel költségeit?
- Egy terjedelmes éttermi adagot veszek mintául, ami gyakran jóval nagyobb az otthoni tányéroknál. Vendéglős forrásaink szerint ez kb. 150 gramm húst és (összesen) 2-300 gramm köretet jelent. Ez persze nagyban függ az étel jellegétől is, de a tányérra általában összesen 4-500 grammnyi étel kerül.
- Az alapanyagárakba belekalkulálom a főzés során történő súlyveszteséget (pl. húsoknál, zöldségeknél) és a súlygyarapodást is (rizs, tészta esetében).
- Igyekeztem a mai táplálkozási elvekhez igazítani húsfogyasztást, nincs minden ebédben, de nem is helyettesíti mindig tészta. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy a húsmentes napok olcsóbbak, hiszen sok zöldség húsáron kapható, de semmiképp sem lesz drágább a húsos napoknál, különösen, ha szezonális vagy helyi és tartósított alapanyagokban gondolkozunk.
- A menüt úgy alakítottam, hogy levest csak háromszor főztem, hiszen abból szinte senki nem készít minden nap újat, mindig van belőle maradék.
- A hagyományos, közkedvelt ételekre igyekeztem fókuszálni, így került brassói is a menübe, ami az Öcsi étkezde egyik legnépszerűbb ebédje, de került hozzá kínai büfés klasszikus is, és hétvégére egy univerzális, meglepően olcsó kedvenc: a pizza. Ugyanakkor meg szerettem volna mutatni, hogy olyan, egzotikusabbnak hangzó fogások, mint egy gránátalmás lencsesaláta sem feltétlenül kerülnek nagyon sokkal több pénzbe, mint egy főzelék.
Hétfő
Sütőtök krémleves (6 nagy adaghoz)
- 800 gramm sütőtök – 300 Ft
- 2 evőkanál olaj – 30 Ft
- egy pici fej vöröshagyma – 70 Ft
- egy póréhagyma fehér része – 300 Ft
- egy nagy szál sárgarépa – 60 Ft
- 1 liter zöldség alaplé vagy víz
- 50 gramm vaj – 250 Ft
- só, bors
Összesen: kb. 1010 Ft
166 Ft / adag
Brassói aprópecsenye
Alapanyagok kb 3 nagy adaghoz:
- 500 g sertésszűz – 1375 ft
- 3 gerezd fokhagyma – 30 ft
- 100 g szalonna – 400 ft
- 1 paradicsom – 100 ft
- 1 paprika – 100 ft
- só
- fűszerpaprika
- bors
- 500 g krumpli – 200 Ft
- uborkasaláta: 400 Ft
Összesen: 2600 Ft
Egy adag: 860 Ft
A krumplit meghámozom, felkockázom, leszárogatom, majd sütőlapra teszem. Meglocsolom olívaolajjal, alaposan átforgatom, hogy mindenütt bevonja, és 220 fokon, kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütöm. Közben a szalonnát felcsíkozom, kiolvasztom a zsírját. A pörcöket kiszedem. A zsíron két részletben, nagy lángon megpirítom a húst, hozzáadom az apróra vágott paradicsomot, paprikát és a felaprított fokhagymát. Sózom, borsozom, és adok hozzá egy késhegynyi pirospaprikát. Összepirítom, hozzáadom a krumplit, néhány percig kevergetve pirítom őket együtt.
Kedd
Zöldborsófőzelék tükörtojással
Alapanyagok kb. 4 adaghoz:
- 500 gramm zöldborsó – 750 Ft
- só
- egy evőkanál vaj ( 15 gramm) – 70 Ft
- egy teáskanál liszt (15 gramm) – 7 Ft
- 3 dl tej – 80 Ft
Összesen: 900 Ft
Egy adag, két tojással: 425 Ft
Máglyarakás
Alapanyagok 4 főre:
- 4 nagyobb, száraz kifli – 280 Ft
- kb. fél liter zsíros tej – 150 Ft
- 4 tojás, szétválasztva – 400 Ft
- 2+2+1 kanál cukor – 12 Ft
- egy csipet só
- baracklekvár
- 4 közepes darab alma – 500 Ft
- egy evőkanál vaj – 70 Ft
Összesen: kb. 1277 Ft
Egy adag: 320 Ft
Szerda
Paradicsomleves
(kb. 6 adag)
- 300 gramm sűrített paradicsom konzerv – 800 Ft
- 1 evőkanál olaj 15 Ft
- só, bors, cukor
- zöldségalaplé/leveskocka – 50 ft
A legegyszerűbb verzióhoz olajat hevítek egy lábosban, majd hozzáadom a konzervek tartalmát, sózom, borsozom, icipicit cukrozom, ha kell, és annyi vízzel, húslevessel vagy alaplével öntöm fel, hogy éppen megfelelő állaga legyen – ehhez a mennyiséghez kb. 1,2 liter folyadékra van szükség. Felforralom, és kész is van.
Összesen: kb. 865 Ft
Egy adag: 144 Ft
Túrós csusza
Alapanyagok kb 3 nagy adaghoz:
- 250 gramm csuszatészta – 400 Ft
- 250 gramm túró – 600 Ft
- 2 dl tejföl – 300 Ft
- 10 dkg szalonna – 400 Ft
A túrós csuszáról külön fejezetet kéne nyitni, de itt most a praktikum a cél, szóval álljon itt egy hétköznapi módszer. A szalonnát apróra vágom, serpenyőben, nagyon alacsony lángon hagyom kiolvadni belőle a zsírt, majd ropogósra pirítom. Ezalatt egy lábosban vizet forralok, sózom, és kifőzöm a csuszatésztát. Ha már puha, és a pörc is ropog, a tésztát leszűröm, és a szűrőből a zsírba borítom. Átkeverem, hogy mindenütt bevonja a tésztát a zsír, és hozzákeverem a túrót. Tejföllel meglocsolva tálalom. Van, aki cukrot is tesz rá, ezt csak úgy mondom.
Összesen: 1700 Ft
Egy adag: 590 Ft
Csütörtök
Húsleves
Alapanyagok kb. 6 adaghoz:
- egy kg húsos csont – 1000 Ft
- fél kg zöldség (répa, fehérrépa, zeller, hagyma) – 400 Ft
- 6-8 szem fekete bors-
- só
- Tészta, levesbetétnek: 400 Ft
Összesen: 1800 Ft
Egy adag: 300 Ft
Bulguros lencsesaláta
Alapanyagok 4 nagy adaghoz:
- 100 gramm lencse (szárazon mérve) – 140 ft
- 100 gramm árpagyöngy vagy bulgur (szintén szárazon mérve) – 110 ft
- 3 közepes paradicsom vagy fél gránátalma magjai – 200 Ft
- 2 csokor friss petrezselyem 300 Ft
- 2 evőkanál ecet – 30 Ft
- 3 evőkanál olaj – 45 Ft
- só, bors
Összesen: 835 Ft
Egy adag: kb. 210 Ft
A lencsét és az árpagyöngyöt külön-külön felöntöm annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje, egy éjszakára beáztatom. Másnap megint külön, sós vízben megfőzöm őket éppen csak, míg meg nem puhulnak – ez kb. negyed óra alatt van meg. Leszűröm, elkeverem, hagyom kihűlni őket. Az ecetből, olajból, sóval-borssal öntetet keverek, a lencse-gersli keverékhez adom. Végül a nagyon apróra vágott petrezselymet is belekeverem. Kell hozzá valamilyen édes savanykás gyümölcs vagy paradicsom, ez lehet gránátalma, aszalt gyümölcs, bármi.
Péntek
Édes-savanyú csirke, rizzsel
Alapanyagok 4 nagy adaghoz:
- 500 gramm csirkecombfilé – 700 Ft
- egy tojásfehérje – 100 Ft
- egy+egy evőkanál burgonya- vagy kukoricakeményítő – 120 Ft
- egy nagy kaliforniai paprika – 300 Ft
- két-három szelet ananász (konzerv vagy friss, amelyik épp olcsóbb) – 300 Ft
- egy csokor újhagyma fehér részei – 300 Ft
- 100 gramm cukor – 24 Ft
- 100 gramm 6 százalékos ecet – 100 Ft
- egy teáskanál sűrített paradicsom – 50 Ft
- két dl víz
- egy dl narancslé – 60 Ft
- étolaj a sütéshez – 600 Ft (de újrahasznosítható)
- 200 gramm (szárazon mért) rizs: 390 Ft
Összesen: kb. 2800 Ft
Egy adag: kb. 700 Ft
Szombat
Pizza
Alapanyagok 5 pizzához:
- 600 gramm liszt (kb. 150 ft)
- egy zacskó (7 g porélesztő) – 50 Ft
- egy evőkanál olaj – 15 Ft
- 20 gramm só
- a mártáshoz:
- egy evőkanál olaj – 15 Ft
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dl passzírozott paradicsom – 500 Ft
- egy evőkanál szárított oregánó – 10 Ft
- só, bors
- 3 csomag mozzarella (250 grammos) – 1000 Ft
Összesen: 1740 Ft
Egy pizza: 346 Ft
Elkészítése gyorsan és lassabban.
Vasárnap
Töltött paprika
Alapanyagok 4 nagy adaghoz:
- 125 gramm nyers rizs – 150 Ft
- 250 gramm darált hús – 700 Ft
- két evőkanál paradicsompüré – 200 Ft
- egy teáskanál őrölt római kömény – 5 Ft
- egy teáskanál só
- negyed teáskanál őrölt szegfűbors – 5 Ft
- egy fej vöröshagyma, aprítva – 50 Ft
- négy gerezd fokhagyma, aprítva – 35 Ft
- 6-7 db nagy zöldpaprika – 600 Ft
- 7 dl passzírozott paradicsom – 500 Ft
- só, bors
- egy csipet cukor
- A tálaláshoz tejföl vagy kajmak, esetleg más krémsajt – 200 Ft
- köretnek 500 gramm krumpli – 200 Ft
Összesen: 2645 Ft
Egy adag: 660 Ft
A hosszú matekozgatás tanulságai, hogy szinte minden 1500-2000 forintos ebéd simán megfőzhető otthon feleannyi vagy jóval kevesebb pénzből, ráadásul – és ez azért elég sokat számít – a legtöbb esetben ezerszer finomabb, egészségesebb, frissebb, jobb is, amit magunknak készítünk.