Szörnyű hely a világ, de maradtak még szigetek – a World Press Photo 2024 legjobb képei

Legfontosabb

2024. április 3. – 14:15

Szörnyű hely a világ, de maradtak még szigetek – a World Press Photo 2024 legjobb képei
Dada Paul és az unokája, Odliatemix templomba készülődnek. A férfi 11 éve él demenciával. A családja sokáig azt gondolta, hogy „megőrült” és a tüneteit az alkoholfogyasztással hozták összefüggésbe. Egyedül a lánya, Fara vette észre, hogy valami megváltozott, de kitartott mellette. Antananarivo, Madagaszkár, 2023. március 12.

Másolás

Vágólapra másolva

Kétségbeesés, éhezés, háború és veszteség, a másik oldalon állhatatosság, bátorság, szeretet, család, álmok és több pillangó, mint amennyit bárki elképzel. Ahogyan minden évben, a World Press Photo idén is annak a lenyomata, hogy mi történt a világban, így a mostani kiemelt témái az izraeli-palesztin konfliktus, a klímaválság és a család voltak.

2022-től a World Press Photo már nem a megszokott kategóriákban versenyezteti a világ minden pontjáról érkező képeket, hanem felosztották a világot külön régiókra (Afrika, Ázsia, Európa, Észak- és Közép-Amerika, Dél-Amerika, Délkelet-Ázsia és Óceánia), a régiókon belül pedig új csoportosítások is létrejöttek. Az AI használatát szigorúan tiltják és ellenőrzik. Összesen 33 fotográfust és 32 projektet díjaztak idén.

A borítóképen látható Lee-Ann Olwage (GEO) Valim-babena című sztorija középpontjában a család áll. A demens Paul Rakotozandrinyt, „Dada Paul”-t (91) évek óta lánya, Fara Rafaraniriana (41) gondozza. Történetük illusztrálja a madagaszkári valim-babena elvét – a felnőtt gyermekek kötelességét, hogy segítsenek szüleiknek. Madagaszkáron az emlékezetkieséssel küzdő embereket gyakran megbélyegzik. A zsűri szerint méltóságteljes, bensőséges megközelítésével ez a projekt egy másik perspektívát mutat be a témában, szerte a világon rezonál családok millióival, ugyanakkor megkérdőjelezi Afrikával kapcsolatos konfliktusközpontú sztereotípiákat.

Az alábbiakban a regionális győztesek munkáiból válogattunk, fotóikat a szerzők bevezetőjével és képaláírásaival mutatjuk be.

Afrika

Kibrom Berhane első találkozása édesanyjával 2023. szeptemberi 21-én a tigréi Szaiszi Caidaimbában, azóta, hogy bő két és fél évvel korábban beállt a Tigréi Véderőbe.
Kibrom Berhane első találkozása édesanyjával 2023. szeptemberi 21-én a tigréi Szaiszi Caidaimbában, azóta, hogy bő két és fél évvel korábban beállt a Tigréi Véderőbe.

Vincent Haiges (Real21): Hazatérés a háborúból (egyedi)

Etiópia északi részén 2020-tól a 2022 novemberi tűzszünetig tombolt a háború a kormányerők és a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) között. Vincent Haiges sorozatának főszereplője Kibrom Berhane, aki 2021 elején a faluját ért támadás után csatlakozott a TPLF fegyveres szárnyához, a Tigréi Véderőhöz (TDF). Majd két éven át harcolt, mígnem egy hónappal a tűzszünet megkötése előtt egy gránát repeszei okozta sérülésben el nem vesztette a lábát. A díjazott felvételen Haiges a 24 éves Berhane és édesanyja találkozását örökítette meg a fiú hazatérése után. Haigest lenyűgözte, hogy Kibrom mennyire elszántan próbál visszatérni a hétköznapi életbe, egyben meg akarta mutatni a háború gyakran rejtve maradó következményeit is.

Fénykép az Elsodródva képsorozatból
Fénykép az Elsodródva képsorozatból

Felipe Dana and Renata Brito (Associated Press): Elsodródva (kötetlen formátum)

2021 májusában egy holtestekkel teli mauritániai csónakot találtak a karibi Tobago-sziget partjainál. Kik voltak ezek a férfiak és miért voltak az Atlanti-óceán túlsó partján? Két újságíró a kérdések nyomába eredt, hogy feltárjon egy történetet a Nyugat-Afrikából érkező migránsokról, akik egy egyre népszerűbb, de veszélyes atlanti útvonalon próbálnak eljutni Európába. Sokan soha nem érkeznek meg, hajóik veszélyes áramlatokon szellemhajókként sodródnak tovább a Karib-térség felé.
A riporterek igazságügyi szakértői bizonyítékokat gyűjtöttek össze, és három kontinensről származó forráshálózatuk segítségével az egyik férfit Alassane Sow-ként azonosították, megnyugvást hozva ezzel az elhunyt Maliban élő családjának.

A fővárosban, Tuniszban a tunéziai kormány által a lakásigények kielégítésére épített Ennozha lakóparkot főként a középosztálynak szánták. Ariana, Tunézia, 2017. április 23. // Egy elektronikus zenei együttes tagjai. Az elektronikus zenei együttesek új generációja dinamikus kollektívákat alkot, rave-eket szerveznek, és teret biztosítanak a tunéziai fiataloknak a szabad véleménynyilvánításhoz. Tunisz, Tunézia, 2023. május 21. A fővárosban, Tuniszban a tunéziai kormány által a lakásigények kielégítésére épített Ennozha lakóparkot főként a középosztálynak szánták. Ariana, Tunézia, 2017. április 23. // Egy elektronikus zenei együttes tagjai. Az elektronikus zenei együttesek új generációja dinamikus kollektívákat alkot, rave-eket szerveznek, és teret biztosítanak a tunéziai fiataloknak a szabad véleménynyilvánításhoz. Tunisz, Tunézia, 2023. május 21.
A fővárosban, Tuniszban a tunéziai kormány által a lakásigények kielégítésére épített Ennozha lakóparkot főként a középosztálynak szánták. Ariana, Tunézia, 2017. április 23. // Egy elektronikus zenei együttes tagjai. Az elektronikus zenei együttesek új generációja dinamikus kollektívákat alkot, rave-eket szerveznek, és teret biztosítanak a tunéziai fiataloknak a szabad véleménynyilvánításhoz. Tunisz, Tunézia, 2023. május 21.

Zied Ben Romdhane (Magnum): A menekülés (hosszú távú projekt)

A 2011-es tunéziai forradalom, amely az „arab tavaszt” katalizálta, reményt keltett a demokráciára, a társadalmi igazságosságra és a szólásszabadságra vágyó tunéziaiakban. A következő évtizedben azonban politikai instabilitás, tartós gazdasági válságok és társadalmi egyenlőtlenségek uralták az országot, amelyek különösen a fiatalokat érintették. Tunézia lakosságának több mint 40 százaléka 15–34 év közötti, a 24 év alatti fiatalok munkanélkülisége pedig körülbelül szintén negyven százalékos. Ez a projekt a fiatal tunéziaiak életét fedezi és tárja fel, célja, hogy hozzájáruljon ahhoz a vitához, hogy bevonják őket egy jobb jövőbe.

Ázsia

Inas Abu Maamar (36) unokahúga, Saly (5) holttestét öleli, aki négy másik családtagjával együtt akkor halt meg, amikor egy izraeli rakéta otthonukba csapódott. Khan Younis, Gáza, 2023. október 17.
Inas Abu Maamar (36) unokahúga, Saly (5) holttestét öleli, aki négy másik családtagjával együtt akkor halt meg, amikor egy izraeli rakéta otthonukba csapódott. Khan Younis, Gáza, 2023. október 17.

Mohammed Salem (Reuters): Egy palesztin nő átöleli unokahúga testét (egyedi)

Az Izrael-Hamász háború kezdetén Izrael figyelmeztette a gázaiakat, hogy biztonságuk érdekében meneküljenek délre. Ennek ellenére – a The Guardian és az Al Jazeera jelentései szerint – október közepétől izraeli légicsapások hevesen bombázták a dél-gázai Khan Younis városát. A meggyilkoltak közül sokan olyan családok voltak, akik napokkal korábban elhagyták Gázát. Az OHCHR szerint 2023 végére a palesztin nők és gyerekek tették ki a gázai halálos áldozatok több mint kétharmadát.

Lefekvés előtt Jiuer és férje általában együtt énekelnek szútrákat. Ezen az estén Jiuer fizikailag nem tud csatlakozni hozzá, ezért az ágyból kántál. Liaoning, Kína, 2021. október 30.
Lefekvés előtt Jiuer és férje általában együtt énekelnek szútrákat. Ezen az estén Jiuer fizikailag nem tud csatlakozni hozzá, ezért az ágyból kántál. Liaoning, Kína, 2021. október 30.

Wang Naigong: Még mindig veled vagyok (hosszú távú projekt)

A családdal szorosan együttműködve a fotós Jiuer, egy fiatal háromgyermekes édesanya történetét meséli el Észak-Kínában, aki a rákos diagnózist követő utolsó éveiben egyre jobban megérti és megbecsüli az életet. A műtét előtt Jiuer felkérte a fotóst, hogy készítsen néhány családi fotót, majd később, amikor állapota romlott, megkérte, hogy rögzítse a gyermekeivel töltött időt.

Balra három kisgyermek bámulja kigúvadt szemekkel az egy szem almát, amit édesanyjuk koldult össze a belső menekültek Kabul határában felállított menekülttáborában 2023. február 2-án. Jobbra egy Pakisztánból frissiben deportált afgán nő pihen egy kanapén a sivatagban, az afgán-pakisztáni határ közelében a visszatoloncoltak tábora mellett 2023. november 17-én. Balra három kisgyermek bámulja kigúvadt szemekkel az egy szem almát, amit édesanyjuk koldult össze a belső menekültek Kabul határában felállított menekülttáborában 2023. február 2-án. Jobbra egy Pakisztánból frissiben deportált afgán nő pihen egy kanapén a sivatagban, az afgán-pakisztáni határ közelében a visszatoloncoltak tábora mellett 2023. november 17-én.
Balra három kisgyermek bámulja kigúvadt szemekkel az egy szem almát, amit édesanyjuk koldult össze a belső menekültek Kabul határában felállított menekülttáborában 2023. február 2-án. Jobbra egy Pakisztánból frissiben deportált afgán nő pihen egy kanapén a sivatagban, az afgán-pakisztáni határ közelében a visszatoloncoltak tábora mellett 2023. november 17-én.

Ebrahim Noroozi (Associated Press): Afganisztán a szakadék szélén (sorozat)

A tálibok 2021 augusztusi hatalomátvétele óta a két évtizedes háború pusztítása miatt amúgy is az összeomlás határán álló gazdaságot a nemzetközi segélyezés elapadása is sújtotta. A válságot négy éves aszály és két erős földrengés tovább mélyítette. Az ENSZ becslései alapján az afgán népesség 97 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. Az országban gyakorlatilag nem létezik szociális ellátás. Azok száma, akik a harcok, vagy éppen a környező országokból történt hazadeportálásuk miatt otthontalanná váltak, már több mint hatmillió. A World Press Photo zsűrije szerint Noroozi erőteljes, emberközpontú sorozata jól példázza, hogyan mutathatják be a fotósok egymást metsző válságok valóságát.

Európa

Mesut Hançer 15 éves lánya, Irmak kezét fogja, aki aludt, amikor a nagymamája háza összeomlott egy dél-törökországi földrengés során. Kahramanmaraş, Törökország, 2023. február 7.
Mesut Hançer 15 éves lánya, Irmak kezét fogja, aki aludt, amikor a nagymamája háza összeomlott egy dél-törökországi földrengés során. Kahramanmaraş, Törökország, 2023. február 7.

Adem Altan (Agence France-Presse): Egy apa fájdalma (egyedi)

Február 6-án hajnali 4 óra 17 perckor 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát. Ez volt a rengéssorozat első része, amely több mint 55 000 ember halálát okozta 3,3 millió embert kényszerült miatta elhagyni otthonát. A magas halálozási arányban szerepet játszottak a rosszul, esetenként illegálisan épített épületek, valamint a földrengés korai kezdete, hiszen sokan aludtak még az első rengéskor. Különösen megrázta a zsűrit az apa helyzetének borzalma: a férfi megtagadta, hogy otthagyja lányát a romok alá temetve. Úgy érezték, hogy a kép egyszerre ábrázolja a tragédiát, és rávilágít a természeti katasztrófa és a korrupció együttes következményeire.

A Kahovkai gát felrobbantása után elárasztott herszoni negyed egy toronyház tetejéről 2023. június 7-én, amikor az ukrán hatóságok még úgy becsülték, hogy 40 ezer embert kell kimenekíteniük a városból.
A Kahovkai gát felrobbantása után elárasztott herszoni negyed egy toronyház tetejéről 2023. június 7-én, amikor az ukrán hatóságok még úgy becsülték, hogy 40 ezer embert kell kimenekíteniük a városból.

Johanna Maria Fritz (Ostkreuz / Die Zeit): Kahovkai gát – árvíz a háborúban (sorozat)

2023. június 6-án a megszálló orosz erők felrobbantották a Dnyeper folyó hatalmas duzzasztóját, a kahovkai gátat. A gát összeomlása hatalmas, szökőárszerű áradást okozott a gáttól délre, a folyó alsó szakaszán. A víz csaknem 18 ezer otthont árasztott el a folyó ukránok ellenőrizte jobb, illetve az oroszok ellenőrizte bal partján. Sajtóbeszámolók szerint több százan vesztették életüket a katasztrófában. A gát felrobbantása után Ukrajna természetpusztítás gyanújával kezdett nyomozást Oroszország ellen, hogy a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulhasson. A zsűri értékelése szerint Fritz munkájával felfedi, milyen hatása van az emberekre, ha fegyverként vetik be a természeti erőket.

Balra egy aktivista ücsörög 2021. augusztus 17-én a sátra mellett Lützerathban. Gyakran éjszakázott ott, sok helyi aktivistatársával együtt a falu megőrzéséért harcolt. Jobbra a rendőröök és a német energetikai cég, az RWE biztonsági őrei próbálják útját állni az Ende Gelände természetvédő csoport a Hambach nyílt színi fejtés területére behatoló aktivistáinak a németországi Kerpenben 2017. november 5-én. Balra egy aktivista ücsörög 2021. augusztus 17-én a sátra mellett Lützerathban. Gyakran éjszakázott ott, sok helyi aktivistatársával együtt a falu megőrzéséért harcolt. Jobbra a rendőröök és a német energetikai cég, az RWE biztonsági őrei próbálják útját állni az Ende Gelände természetvédő csoport a Hambach nyílt színi fejtés területére behatoló aktivistáinak a németországi Kerpenben 2017. november 5-én.
Balra egy aktivista ücsörög 2021. augusztus 17-én a sátra mellett Lützerathban. Gyakran éjszakázott ott, sok helyi aktivistatársával együtt a falu megőrzéséért harcolt. Jobbra a rendőröök és a német energetikai cég, az RWE biztonsági őrei próbálják útját állni az Ende Gelände természetvédő csoport a Hambach nyílt színi fejtés területére behatoló aktivistáinak a németországi Kerpenben 2017. november 5-én.

Daniel Chatard: Senkiföldje (hosszú távú projekt)

Bár Németország a zöld átállás bajnokának állítja be magát, és az a célja, hogy 2030-ra zéró kibocsátó legyen, energiatermelése nagyban függ még a széntermeléstől. A Rajnavidéken a múlt század hetvenes éveitől kezdve erdők és falvak sorát pusztították el két gigantikus nyílt színi fejtés, a Hambach és a Garzweiler bányák bővítése érdekében. Aktivisták egy csoportja 2012-ben kezdte megszállni a hambachi erdőt, majd Lützerath falut, hogy megakadályozza a további pusztítást. Végül sikerrel jártak, 2023-ban elérték a maradék erdő és a hat, rombolásra kijelölt faluból öt megmaradását.

Észak- és Közép-Amerika

Theo Dagnaud a horizontot kémleli, hogy megbizonyosodjon arról, a tűzoltók mind elhagyták a területet, amit így megjelölhet „ellenőrzöttnek”. Quebec, Kanada, 2023. július 13.
Theo Dagnaud a horizontot kémleli, hogy megbizonyosodjon arról, a tűzoltók mind elhagyták a területet, amit így megjelölhet „ellenőrzöttnek”. Quebec, Kanada, 2023. július 13.

Charles-Frédérick Ouellet (The Globe and Mail, CALQ): Egy nap egy quebeci tűzoltócsapat életében (egyedi)

A magas hőmérséklet és a szárazság miatt 2023-ban óriási nyári erdőtüzek söpörtek végig Kanadán, az ország mind a 13 tartományát és területét érintve, különösen Quebec északi részeit. A rekordot döntő tűzszezon korán kezdődött és későn ért véget, a szokásosnál csaknem háromszor több föld égett le.

A zsűri úgy vélte, hogy a kép emlékműre emlékeztető ikonikus kompozíciója a klímaváltozás elleni vesztes harcunk erőteljes szimbóluma és a válsággal szembeni kollektív arroganciánk metaforája egyben.

A Monarch Butterfly Bioszféra Rezervátum védett őshonos fenyőerdőin keresztül lepkék áramlanak. Az oyamel erdő hegyoldalai ideális áttelelő mikroklímát biztosítanak. Michoacán, Mexikó, 2023. február 24.
A Monarch Butterfly Bioszféra Rezervátum védett őshonos fenyőerdőin keresztül lepkék áramlanak. Az oyamel erdő hegyoldalai ideális áttelelő mikroklímát biztosítanak. Michoacán, Mexikó, 2023. február 24.

Jaime Rojo (National Geographic): A pompás királylepkék megmentése (sorozat)

Kanadában, az Egyesült Államokban és Mexikóban fognak össze az emberek, hogy megállítsák a pompás királylepkék számának vészes csökkenését. Számuk az 1990-es évek közepe óta több mint 80 százalékkal csökkent.

A Danaus plexippus a rovarvilágban egyedülállóan hosszú utat tesz meg vándorlása során, Kanadából és az Egyesült Államokból Mexikóig tart az útjuk. Az elnéptelenedés okai között szerepel a szaporodási helyek elvesztése, a selyemkóró (a hernyó egyedüli tápláléka) eltűnése a hosszú vándorlási útvonalon terjeszkedő ipari mezőgazdaság miatt, valamint az utóbbi időben az éghajlatváltozás.
Ez a gyönyörű, erőteljes történet – az egység szimbóluma a polarizált időkben – megoldás-orientált perspektívát kínál a környezeti változás és a természetvédelem terén.

Balra Ever Sosa (középtájt) a vállán cipeli át kislányát a Guatemalát és Mexikót elválasztó Suchate folyón 2023. január 23-án. Sosa és lánya egy háromezer fős karavánnal vágott neki az Egyesült Államokba vezető útnak. Mexikó 2019-ben még humanitárius vízumot adott egy hasonló karaván tagjainak, 2020 óta azonban már az ilyen karavánok felszámolásán dolgozik, ezért kényszerülnek ezrek arra, hogy a két országot összekötő Dr. Rodolfo Robles híd helyett a folyón átkelve jussanak át Ciudad Hidalgóba, a folyó mexikói oldalára. Jobbra az amerikai-mexikói határt egy embercsempész segítségével elért bevándorlók maguk összetákolta létrájukkal másznak át a határkerítésen Ciudad Juáreznél 2021. április 1-jén. Balra Ever Sosa (középtájt) a vállán cipeli át kislányát a Guatemalát és Mexikót elválasztó Suchate folyón 2023. január 23-án. Sosa és lánya egy háromezer fős karavánnal vágott neki az Egyesült Államokba vezető útnak. Mexikó 2019-ben még humanitárius vízumot adott egy hasonló karaván tagjainak, 2020 óta azonban már az ilyen karavánok felszámolásán dolgozik, ezért kényszerülnek ezrek arra, hogy a két országot összekötő Dr. Rodolfo Robles híd helyett a folyón átkelve jussanak át Ciudad Hidalgóba, a folyó mexikói oldalára. Jobbra az amerikai-mexikói határt egy embercsempész segítségével elért bevándorlók maguk összetákolta létrájukkal másznak át a határkerítésen Ciudad Juáreznél 2021. április 1-jén.
Balra Ever Sosa (középtájt) a vállán cipeli át kislányát a Guatemalát és Mexikót elválasztó Suchate folyón 2023. január 23-án. Sosa és lánya egy háromezer fős karavánnal vágott neki az Egyesült Államokba vezető útnak. Mexikó 2019-ben még humanitárius vízumot adott egy hasonló karaván tagjainak, 2020 óta azonban már az ilyen karavánok felszámolásán dolgozik, ezért kényszerülnek ezrek arra, hogy a két országot összekötő Dr. Rodolfo Robles híd helyett a folyón átkelve jussanak át Ciudad Hidalgóba, a folyó mexikói oldalára. Jobbra az amerikai-mexikói határt egy embercsempész segítségével elért bevándorlók maguk összetákolta létrájukkal másznak át a határkerítésen Ciudad Juáreznél 2021. április 1-jén.

Alejandro Cegarra (The New York Times / Bloomberg): A két fal (hosszú távú projekt)

Mexikó nagy átalakuláson ment át az elmúlt öt évben. 2019-ben még tárt karokkal fogadták a menedékkérőket az ország déli határán, ám 2020-tól kezdve már keményen fellépnek ellenük. Mostanra olyan szigorúan védik saját déli határukat, mint amilyen szigorral védik az amerikaiak Mexikó északi határát. A Mexikó határain kialakult válsághoz nagyban hozzájárult az egymást követő republikánus és demokrata amerikai kormányok kül- és belpolitikája, a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések, valamint a Közép- és Dél-Amerikában kibontakozott politikai és gazdasági válságok. Ezek együtt mind kitettebbé tették a migránsokat az erőszaknak, a korrupciónak és a bizonytalanságnak. Alejandro Cegarra, aki 2017-ben maga is bevándorlóként érkezett Venezuelából Mexikóba, 2018-ban kezdte el a sérülékeny migráns közösség helyzetét bemutató sorozatát, amely tiszteletteljesen és érzékenyen ábrázolja ellenállóképességüket is.

Dél-Amerika

Egy halász sétál az Amazonas folyó egyik ágának kiszáradt medrében, a Porto Praia őslakos közösség közelében. Tefé, Amazonas, Brazília, 2023. október 13.
Egy halász sétál az Amazonas folyó egyik ágának kiszáradt medrében, a Porto Praia őslakos közösség közelében. Tefé, Amazonas, Brazília, 2023. október 13.

Lalo de Almeida (Folha de São Paulo): Aszály az Amazonas vidékén (egyedi)

Mióta feljegyzések készülnek, 2023-ban volt a legintenzívebb aszály az Amazonas vidékén. A szárazság kivételesen nagy mértékben érintette az őslakos, a falusi és a folyami közösségeket. Mivel Porto Praiát nem lehet közúton megközelíteni és leginkább csak a folyón keresztül érhető el, az aszály miatt a lakosoknak kilométereket kellett gyalogolniuk a kiszáradt folyómeder mentén, hogy elérjék otthonaikat. Mindez egyetlen pillanatba sűrítve érzékelteti a globális környezeti válság és az Amazonasban tapasztalható aszály súlyosságát.

Gyerekek hagyományos Ngillatun maszkot viselnek egy mapucsetemetőben. A helyi közösség sikeresen megakadályozta egy vízerőmű gát építését,amely megsemmisített volna egy szomszédos szertartási helyet. Maihue, Los Ríos,Chile, 2019. július 28.
Gyerekek hagyományos Ngillatun maszkot viselnek egy mapucsetemetőben. A helyi közösség sikeresen megakadályozta egy vízerőmű gát építését,amely megsemmisített volna egy szomszédos szertartási helyet. Maihue, Los Ríos,Chile, 2019. július 28.

Pablo E. Piovano (Greenpeace-díj, GEO / National Geographic Society): Mapuche: Ősi hangok visszatérése (hosszú távú projekt)

A mapucsék olyan őslakosok, akik a mai Argentína és Chile területein éltek egykor. Őseik földjének nagy részét azonban mára kereskedelmi célokra hasznosították: Chilében bányászati, erdészeti és vízerőművekkel kapcsolatos projektek, Argentínában pedig palagáz-kitermelés zajlik. A mapucse aktivistákat továbbra is diszkriminálják és büntetik, annak ellenére, hogy az új törvények látszólag támogatják a mapucsék jogait. Sok mapucse számára ez nem csupán területi vitát jelent: a föld kulturális és spirituális identitásuk része. A környezet kereskedelmi célú lerombolása sérti a természet, az ősök és az emberi egészség közötti egyensúlyt. A zsűri kiemelte, hogy a mapucsék története mélyebb betekintést nyújt az őslakosok világnézetébe, amelynek része a kormányok és az iparosítás elleni harc is.

Férfiak élelem után kutatnak egy hulladékgyűjtő konténerben egy forgalmas utcai piacon. Az OHCHR szerint a lakosság felének a jövedelme nem elegendő az alapvető élelmiszer-szükségletek kielégítéséhez. Caracas, Venezuela, 2023. január 10. // Két halász evez a Maracaibo-tó zöld vizén, amelyet az olaj mellett a műtrágya, szennyvíz és más vegyi anyagok által okozott algák is elleptek. Cabimas, 2022. november 24. Férfiak élelem után kutatnak egy hulladékgyűjtő konténerben egy forgalmas utcai piacon. Az OHCHR szerint a lakosság felének a jövedelme nem elegendő az alapvető élelmiszer-szükségletek kielégítéséhez. Caracas, Venezuela, 2023. január 10. // Két halász evez a Maracaibo-tó zöld vizén, amelyet az olaj mellett a műtrágya, szennyvíz és más vegyi anyagok által okozott algák is elleptek. Cabimas, 2022. november 24.
Férfiak élelem után kutatnak egy hulladékgyűjtő konténerben egy forgalmas utcai piacon. Az OHCHR szerint a lakosság felének a jövedelme nem elegendő az alapvető élelmiszer-szükségletek kielégítéséhez. Caracas, Venezuela, 2023. január 10. // Két halász evez a Maracaibo-tó zöld vizén, amelyet az olaj mellett a műtrágya, szennyvíz és más vegyi anyagok által okozott algák is elleptek. Cabimas, 2022. november 24.

Adriana Loureiro Fernandez (The New York Times): Vörös ég, zöld víz (sorozat)

Az ezredforduló környékén az olajban gazdag Venezuelában virágzott az élet, ám az olajárak zuhanása, a rossz gazdaságpolitika, a szankciók és a politikai instabilitás következtében az ország hanyatlásnak indult. Az elavult infrastruktúrák miatti olajszivárgás és a finomítás során keletkező metán a környezetet is pusztítja. Közben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) szerint a venezuelaiak közel 82 százaléka él szegénységben. Ez a sorozat látványosan mutatja be az ipar káros hatásait Venezuela környezetére és társadalmi szerkezetére egyaránt.

A képeket Adriana Loureiro Fernandez készítette a New York Times megbízásából, Isayen Herrera és Sheyla Urdaneta közreműködésével.

Délkelet-Ázsia és Óceánia

Lotomau Fiafia (72), a közösség idős tagja unokájával, Johnnal áll azon a ponton, ahol emlékei szerint gyerekkorában még partvonal húzódott. Salia-öböl, Kioa-sziget, Fidzsi-szigetek, 2023. augusztus 8.
Lotomau Fiafia (72), a közösség idős tagja unokájával, Johnnal áll azon a ponton, ahol emlékei szerint gyerekkorában még partvonal húzódott. Salia-öböl, Kioa-sziget, Fidzsi-szigetek, 2023. augusztus 8.

Eddie Jim (The Age / Sydney Morning Herald): Harcolni, nem elsüllyedni (egyedi)

A Kioa-sziget 500 fős közösségét olyan emberek alkotják, akik az 1940-es években a tőlük északra fekvő Tuvalu szigetén kerestek menedéket a tengerszint emelkedése elől. A területen most ismét veszélybe került a halászat és a mezőgazdaság, mivel az egyre pusztuló partvonalak miatt ők és a Fidzsi-szigetek összesen több mint 600 közössége is arra kényszerülhet, hogy az elkövetkező években máshová települjenek át. A zsűrit különösen lenyűgözte, ahogyan a fotós a tengerszint emelkedését vizuálisan ábrázolta, és ahogyan ezzel együtt a nemzedékek közötti, szeretetteljes gondoskodást is megmutatta.

A nyomaton szereplő felvétel a fotós szüleinek háza mellett készült a Callala-öbölben (Shoalhaven régió, Jerrinja és Wandi Wandianvidék). Ezt a várost viszonylag kevéssé érintették a 2019-2020-as erdőtüzek, de lakosait többször is evakuálták ekkoriban, és az újabb erdőtüzek veszélye folymatosan fennállt. Callala Bay, Ausztrália, 2019. december 15.
A nyomaton szereplő felvétel a fotós szüleinek háza mellett készült a Callala-öbölben (Shoalhaven régió, Jerrinja és Wandi Wandianvidék). Ezt a várost viszonylag kevéssé érintették a 2019-2020-as erdőtüzek, de lakosait többször is evakuálták ekkoriban, és az újabb erdőtüzek veszélye folymatosan fennállt. Callala Bay, Ausztrália, 2019. december 15.

Aletheia Casey: Egy elveszett hely (kötetlen formátum)

A meditatív felvétel a fotográfus hazájáról készült, amelyben a gyarmati múlt és a bizonytalan éghajlati jövő találkozik egymással. A fotó manipulált és rekontextualizált képek sorozatát mutatja be, amelyek a fotós személyes frusztrációit és félelmeit közvetítik az ausztráliai Új-Dél-Wales államban 2019-2020-ban pusztító erdőtüzek látványán keresztül. A feljegyzések óta ezek voltak az ország legpusztítóbb tűzesetei – de méretükben és intenzitásukban is csak rosszabbak lehetnek majd, ahogyan a Föld tovább melegszik.

A fotós a projektben különböző fotográfiai beavatkozásokkal kísérletezett: olykor festéket vagy tintát vitt fel közvetlenül a nyomatok felületére, majd szelektíven átkarcolta azokat. Az idilli tájakat mindez olyan képekké változtatta, amelyek egyszerre adják vissza az erdőtüzek által okozott külső pusztítást és a művész érzelmi reakcióját.

Ezrek gyűlnek össze, hogy tiltakozzanak a katonai puccs ellen. Yangon, Mianmar, 2021. február 7. // A tüntetők virágot adtak át a rohamrendőröknek, mondván: "Ti vagytok a nép rendőrsége". Yangon, Mianmar, 2021. február 6. Ezrek gyűlnek össze, hogy tiltakozzanak a katonai puccs ellen. Yangon, Mianmar, 2021. február 7. // A tüntetők virágot adtak át a rohamrendőröknek, mondván: "Ti vagytok a nép rendőrsége". Yangon, Mianmar, 2021. február 6.
Ezrek gyűlnek össze, hogy tiltakozzanak a katonai puccs ellen. Yangon, Mianmar, 2021. február 7. // A tüntetők virágot adtak át a rohamrendőröknek, mondván: "Ti vagytok a nép rendőrsége". Yangon, Mianmar, 2021. február 6.

Ta Mwe, Sacca Photo (VII Foundation, Frontline Club, W. Eugene Smith Grant): Forradalom Mianmarban (hosszú távú projekt)

A 2021. februári katonai puccs Mianmarban megdöntötte a polgári kormányt, és országszerte tiltakozásokhoz vezetett, amelyeket a katonaság erőszakosan elfojtott. Az ezt követő fegyveres ellenállás a katonai juntával szemben, amelynek élén a Népi Véderő (PDF) állt, polgárháborúvá fejlődött. Az ország különböző etnikai felkelőcsoportjaival együttműködve a PDF immár több fronton is harcra kényszeríti a hadsereget. A polgárháború folytatódásával ezek a közös lázadó erők, amelyek harcedzettebbek és összehangoltabbak, döntő szerepet játszhatnak Mianmar jövőjében. A zsűri nagyra értékelte a fotós érzelmi bevonódását és bátorságát, amellyel megörökítette a nagy személyes kockázattal járó küzdelmet.

A zsűri különdíjasai

A 2024-es World Press Photo verseny zsűrije két fotográfus egy-egy képét külön is kiemelte. Indoklásuk szerint ezzel is ki akarták emelni, hogy 2023-ban mennyire meghatározó esemény volt Izrael és a Hamász háborúja, „a polgári lakosság szélsőséges mértékű szenvedése, valamint a konfliktus globális hatása”.

„Bár mindkét felvétel csupán egyetlen személyt ábrázol egy szörnyű támadás után, a két környezet közti kontraszt úgy mutatja meg a különbséget a pusztítás léptékében, hogy nem jelentékteleníti el az egyéni szenvedés mértékét. Egyben a háborúról tudósító fotósok előtt is tisztelgünk, akik rendkívül súlyos traumákat élnek meg, komoly kockázatot vállalnak, és – különösen Gázában – személyes veszteségeket is szenvednek” – írták.

Leon Neal (Getty Images): A Super Nova Fesztivál támadásának utóhatása

Az izraeli biztonsági erők egyik tisztje a Super Nova zenei fesztivál helyszínén kutat a Hamász október 7-i támadásának áldozatai és személyes tárgyaik után. A támadásban megközelítőleg 1200-an haltak meg, több mint 2500-an megsérültek, a fesztiválról és a gázai határhoz közeli településekről pedig 250 embert ejtettek túszul. Re'im, Izrael, 2023. október 12.

Mustafa Hassouna (Anadolu Images): Izraeli légicsapás Gázában

Egy al-Zahra-i lakos az izraeli légicsapásokban lerombolt házak romjai között sétál. A csapások mintegy 25 lakóházat értek az egyetemi és lakónegyedben. Az Izrael és a Hamász között zajló háború során a megszállt palesztin területeken végrehajtott izraeli támadásoknak 2024 márciusáig mintegy 30 ezer halálos áldozata és több mint 70 ezer sebesültje volt. Gáza város, Gáza, 2023. október 19.

Kedvenceink