4,5 millióan szorulnak élelmiszersegélyre Etiópiában a tigréi konfliktus miatt

2021. január 8. – 20:22

frissítve

4,5 millióan szorulnak élelmiszersegélyre Etiópiában a tigréi konfliktus miatt
Etiópiaiak egy a szudáni-etiópiai határ mentén fekvő menekülttáborban – Fotó: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 2,3 millió ember szorul segélyre az észak-etiópiai Tigré régióban, írja a Reuters az ENSZ csütörtökön kiadott jelentése alapján. Sőt, az etióp kormány szerint a szervezet becslésénél is többen,

4,5 millióan szorulnak élelmiszersegélyekre – közülük 2,2 millió embernek kellett elhagynia az otthonát a tigréi konfliktusban.

Még tavaly novemberben tört ki etnikai konfliktus Etiópiában a kormányerők és a tigréi tartomány politikai képviselete, a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) között. A harcok eredetéről, és a november végi helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Bár az etióp központi kormány már november végén kihirdette a saját győzelmét, a TPLF egyes csapatai még mindig kitartanak a régió néhány részében, így Mekele perifériáján, valamint Shire és Sheraro falvakban is. November vége óta viszont a TPLF több vezetője is eltűnt, többek között Debretsion Gebremichael, a párt vezetője is.

Az ENSZ jelentése szerint a régióban most nagy a bizonytalanság, rendkívül korlátozott az élelmiszerellátás, az infrastruktúra nagy része pedig megsemmisült a harcokban: Tigré 40 kórházából csak ötbe tudtak eljutni az ENSZ emberei december végén. Ráadásul a koronavírus terjedése is felgyorsult a harcok kirobbanása óta, miközben a kórházaknak alig vannak eszközeik, az egészségügyi dolgozók pedig szinte mind eltűntek.

Bár az etióp kormány engedélyezte, hogy egyes ügynökségek segélyeket szállítsanak a régióba, továbbra is adminisztrációs okok akadályozzák meg őket több esetben – sőt, néhol kifosztották a humanitárius segélyszállítmányokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!