Elfoglalta a tigréi lázadók városát az etióp hadsereg, a katonai műveletek véget értek

2020. november 28. – 20:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az etióp hadsereg elfoglalta Tigré tartomány székhelyét, Mekelét, és ezzel véget ért a lázadók elleni katonai művelet – jelentette be Abij Ahmed etióp miniszterelnök szombaton a Twitteren. A kormányfő azt írta, a rendőrség elkezdte a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezetőinek felkutatását, akik november 4-e óta harcoltak a központi kormány ellen. Ahmed megjegyezte, hogy a lázadókat bíróság elé állítják tetteikért, írja az MTI.

A TPLF egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. Etiópiában november elején robbantak ki harcok, miután a kormány szerint a lázadók megtámadtak egy katonai bázist, és felszerelést zsákmányoltak. Ahmed előző nap jelentette be, hogy megindítják az északi tartományt uraló TPLF elleni offenzíva végső fázisát. A hadsereg szombaton tüzérséggel támadta Tigré székhelyét, Mekelét. Mekelének a fegyveres konfliktus kitörése előtt mintegy 500 ezer lakosa volt, de több tízezren elmenekültek.

A szerdán lejárt ultimátumában a kormány fegyverletételre szólította fel a lázadókat, mindhiába. A több mint ötmillió lakosú északi tartományban a Tigréi Népi Felszabadítási Front vette át az uralmat november elején. A lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett a térségben, és hadműveletet indított.

A tigréi lázadók egy napja még rakétacsapást mértek a szomszédos Eritrea fővárosára, Aszmarára. Ez már a harmadik ilyen támadás volt Aszmara ellen, az első még október 14-én történt. Akkor a TPLF felkelői az aszmarai repülőteret vették célba három rakétával, amelyek közül kettő a légikikötő mellett csapódott be, míg a harmadik egy aszmarai lakótelepen.

A TPLF vezetője, Debrecion Gebremikael azzal vádolja Eritreát, hogy területén átengedte az etióp kormányhadsereg alakulatait, hogy megtámadják a tigréi erőket, illetve hogy eritreai területről ágyúzzák állásaikat. Mindezt Eritrea tagadta, az állítás valóságtartalmát nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

A harcokban és légi csapásokban százak – akár ezrek – veszthették életüket, és mintegy 40 ezren menekülhettek a szomszédos Szudánba. Az ENSZ és a humanitárius szervezetek katasztrófától tartanak. Tigrében legalább 600 ezer alultáplált ember szorul segítségre, akik a térség lezárását követően elérhetetlenné váltak a segélyszervezetek számára.

A konfliktus hátteréről ebben a cikkben írtunk részletesen. A felkelők évtizedekig meghatározó szerepet töltöttek be az ország politikai életében. Abij Ahmed 2018-as megválasztásakor léptek ki az etiópiai kormánykoalícióból. Noha Etiópiában az augusztusra tervezett választásokat a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, Tigré tartományban szeptemberben – dacolva a központi hatalom akaratával – helyhatósági választásokat tartottak, amelyen a többség a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed kormánya ellen szavazott.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!