Hatszáz civilt gyilkolhattak meg Etiópiában

2020. november 24. – 17:05

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább hatszáz civilt gyilkoltak meg tigréi fegyveresek a biztonsági erők közreműködésével Mai Kadra városában november 9-én – írja az MTI az Etiópiai Emberi Jogi Bizottság közleménye nyomán. A Reuters hírügynökség egyelőre nem tudta más forrásból megerősíttetni az erről szóló híreket, mert a tartományban nem működnek a telefonos és internethálózatok.

Az állami hátterű szervezet jelentése szerint az észak-etiópiai Tigré tartományban elkövetett, feltehetőleg etnikai indíttatású mészárlás során amhara civilek százait késelték és fojtották meg, verték agyon. Beszámolók szerint egy ifjúsági szervezet tagjai helyi rendőrökkel és fegyveresekkel együtt felkeresték a városnak azokat a kerületeit, ahol többségükben a más etnikumú lakosok élnek, és ott a családja szeme láttára kivégeztek egy földművest, majd felgyújtották a házát.

Kedden a kormányhadsereg azt közölte, hogy számos lázadó letette a fegyvert a korábban bejelentett ultimátumuk hatására. A felkelők ugyanakkor katonai sikerekről számoltak be. A vezetőik korábban tagadták a felelősségüket a vérengzésben.

Az etióp kormányzat nem ismeri el Tigré vezetőjeként a helyben igen népszerű TPLF-t, amely még szeptemberben a központi kormány ellenkezésével dacolva választásokat tartott, hogy legitimálja hatalmát. A régióban november elején robbantak ki harcok, miután a kormány szerint a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist. Az etióp haderő ezután indított offenzívát a Tigré tartományt uraló TPLF ellen. A harcokban és légicsapásokban már százak, akár ezrek veszthették életüket, és 40 ezren menekülhettek a szomszédos Szudánba.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!