Durvul a tigréi konfliktus, leváltották az etióp hadsereg vezetőjét

2020. november 8. – 15:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Leváltotta a hadsereg és a hírszerzés vezetőjét, valamint a külügyminiszterét is Abij Ahmed Ali etióp miniszterelnök, írja a Reuters. A hadsereget az eddigi helyettes vezető, Birhanu Jula irányítja majd, a külügyminiszteri posztra a kormányfő helyettesét, Demeke Mekonnent nevezte ki, a hírszerzést pedig az Amhara régió egykori elnöke Temesgen Tiruneh fogja vezetni.

Bár Abij a döntését nem indokolta meg, a leváltások valószínűleg kapcsolatban állnak az ország északi régiójában napok óta eszkalálódó konfliktussal.

Az etióp kormányfő még szerdán jelentette be, hogy hadsereget vezényel Tigré szövetségi államba – ami nyíltan ellenáll a központi etióp kormányzatnak. A legészakibb tartományban lakó tigrék (vagy tigrinyák) nem a legnépesebb nemzetiség: a 109 milliós Etiópiában ötmillió fő alatt van a létszámuk.

Relatív gazdagságuk és katonai jártasságuk miatt viszont sokszor volt a súlyuknál fontosabb szerepük az ország életében – a Reuters összefoglalója szerint évtizedeken keresztül dominálták az etióp politikát. Ezt a dominanciát Abij Ahmed Ali 2018-as hatalomra kerülése szakította meg, aki azóta is küzd a tigréi befolyás visszaszorításáért.

A kormány már korábban őrizetbe vett, vagy legalábbis félreállított számos magas rangú tigréi származású tisztviselőt: míg a szövetségi kormány ezt a korrupció visszaszorításának nevezte, a tigréiek szerint a lépések célzottan ellenük irányultak.

A régióban idén szeptemberben pedig választásokat tartottak a szövetségi kormány jóváhagyása nélkül – valószínűleg ez válthatta ki a szerda óta eszkalálódó konfliktust is. Az etióp kormányfő szerdán a rendkívüli állapot kihirdetésekor nem csak hadsereget vezényelt a Tigré régióba, de azóta blokkolja a térségbe érkező élelmiszer- és egyéb segélycsomagokat is.

A konfliktus pedig tovább fokozódott a hétvégén is: rakéta- és tüzérségi bázist bombázott egy etióp katonai repülőgép vasárnap Tigré fővárosa, Mekelle környékén a Reuters jelentése szerint. A gép valószínűleg a szomszédos Amhara régióból támadhatta a tigréi bázist, az okozott károkról viszont nincs hír.

A tigréi határ mentén pedig több várost is sikerült bevennie az etióp hadseregnek – legalábbis a szövetségi haderők új főparancsnokának nyilatkozata szerint.

Az ENSZ egy szombati jelentésében arra figyelmeztetett, hogy kilencmillió ember lakhelyét fenyegeti az eszkalálódó tigréi konfliktus. A helyzet diplomáciai rendezése érdekében Antonio Guterres, a szervezet főtitkára szombaton beszélt Abij Ahmed Ali kormányfővel, valamint az Afrikai Unió vezetőjével is.

A Telex legfrissebb híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!