Etióp polgárháború fenyeget: a hadsereg megindult Tigré ellen

2020. november 4. – 10:31

frissítve

Etióp polgárháború fenyeget: a hadsereg megindult Tigré ellen
A felnőtté válást ünneplő etióp amazonok – Fotó Stephanie Lecocq / MTI-EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenálló északi régió létszáma alacsony, de Tigré már tapasztalt a gerillaharcokban.

Etiópia hadsereget vezényel az északi régióba, a központi kormányzattal szemben nyíltan ellenálló Tigré szövetségi államba. A sors fintora, hogy mindezt a Nobel-békedíjas Abiy Ahmed Ali etióp miniszterelnök jelentette be, aki tavaly azért kapta meg a neves elismerést, mert sokat tett az Etiópia és Eritrea közötti béke megszületéséért és a vallási tolerancia elősegítéséért. A bizottság már akkor is hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök még csak a béketeremtés útjának elején áll.

(Ide kattintva érheti el legfrissebb cikkeinket!)

Etiópia ma a világ talán leggyorsabban népesedő országa, jelenleg 109 millió főre becsülik a lakosságát, de minden etióp nőre átlagosan 6 szülés jut, ezért az elmúlt ötven évben megnégyszereződött az állam lakossága.

A legészakibb tartományban lakó tigrék (máshol tigrinyák) nem különösebben népes nemzetiség (ötmillió fő alatt van a létszámuk), de részben relatív gazdagságuk, másrészt katonai jártasságuk miatt sokszor játszottak a súlyuknál fontosabb szerepet Etiópia életében. Korábban például sikerrel álltak ellen az erőszakos délre telepítésüknek, erről itt olvashat részletesebben. A mostani konfliktust az váltotta ki, hogy a kormányzat jóváhagyása nélkül tartottak szeptemberben választásokat.

A Reuters tudósítása alapján a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) megpróbált tüzérséget és egyéb felszereléseket ellopni az ott állomásozó szövetségi erőktől, mire a kormány kijelentette:

„A ma reggeli támadásokkal a tigréiek átlépték az utolsó vonalat is, ezért a szövetségi kormány katonai konfrontációra kényszerül.”

Debretsion Gebremichael, a tigréi régió elnöke szerint mindez fake news, senkit nem támadtak meg, csak ürügyet keres a kormányzat, amely állítólag a tartományban már le is lőtte a kommunikációt segítő internetet és a távközlést.

Ez a konfliktus destabilizálhatja a tágabb régiót, ha az etióp hadsereg nem tudja kordában tartani az erőszakot az egész országban. Etiópia ugyanis nagyon megosztott. A legnagyobb népcsoport a főleg délen lakó gallák, ám az állami vezetésben a szintén népes, az ország középső részein lakó amharák a meghatározóak. Az északi Etióp-magasföldön élő tigrinyák valójában az amharák rokonai, de ugyanúgy konfrontálódnak a hatalommal, mint a délkeleti részen, a szomáliai határhoz közel élő szomálik. Az országot vallási megosztottság is sújtja, a többségében keresztény országban inkább délen laknak muszlimok (gallók, szomálik).

A vegyes (keresztény-muszlim) családban születő miniszterelnök és a korábban a fővárosban is erős tigréi lobbi az elmúlt évben már rendre konfrontálódott, nem annyira vallási alapon, inkább pénzért és hatalomért. A kormány már számos magas rangú tigréi származású tisztviselőt őrizetbe vett, vagy legalábbis félreállított, amit a szövetségi kormány a korrupció visszaszorításaként írt le, de a tigréiek szerint a lépések célzottan ellenük irányultak.

Egy esetleges háborúban a központi kormány erőforrásai sokkal nagyobbak, de a tapasztalt tigréi gerillák saját terepen komoly ellenállást képesek kifejteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!