Humanitárius katasztrófa következhet be a tigréi konfliktus miatt

2020. november 17. – 19:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének menekültügyi intézménye szerint humanitárius katasztrófa alakulhat ki Etiópiában a tigréi összecsapások miatt, már ezrek hagyták el az országot és tartanak Szudán felé.

Naponta mintegy négyezren hagyják el a tigréi régiót, és a legtöbben arról számolnak be, hogy heves harcok dúlnak, és nem látszik, hogy mikor lesz ennek vége.

Az etióp miniszterelnök kedden arra figyelmeztette az északi tartomány lázadóit, hogy a lejárt a fegyverletételük határideje. A tartományban lakó tigrék népességük alapján egy kis nemzetiség, de az ország életében meghatározó szerepük volt hosszú időn át, gazdasági és katonai hatalmuk miatt dominálták az etióp politikát. Ezt a dominanciát Abij Ahmed Ali 2018-as hatalomra kerülése szakította meg, aki azóta is küzd a tigréi befolyás visszaszorításáért.

Mivel a harcok várhatóan egyhamar nem csitulnak el, tartósak lehetnek a menekülthullámok Szudán felé, ami már így is közel egymillió menekültet fogad be Eritreából, Csádból, Dél-Szudánból és a Közép-Afrikai Köztársaságból. Eddig a becslések szerint 27 ezren hagyták el Etiópiát a tigréi konfliktus miatt.

Az ENSZ a szudáni menekülttáborokat folyamatosan segíti, Szudán keleti részére helikopterekkel szállítanak élelmiszert az elszigetelt csoportoknak is. Eddig közel egytonnányi élelmiszert dobtak le az egyik ponton, ami hatvanezer ember egyhavi ellátására elég, írta a Reuters.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!