Már ötvenezernél is több halálos áldozata van a február elején pusztító török–szír földrengésnek

2023. február 24. – 21:39

Már ötvenezernél is több halálos áldozata van a február elején pusztító török–szír földrengésnek
Egy összedőlt épület a törökországi Antakyában – Fotó: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Meghaladta az ötvenezret a Törökország és Szíria határvidékén február elején történt földrengéssorozat halálos áldozatainak száma a két ország által közölt legutóbbi adatok szerint, írja az MTI.

Törökországban a halottak száma péntek estére 44 218-re emelkedett a katasztrófaelhárítási hivatal jelentése szerint. A szomszédos Szíriában péntek estig 5914 halálos áldozatot jelentettek.

A február 6-i legnagyobb földmozgás a 7,7-es erősséget is elérte, azóta több mint kilencezer utórezgést észleltek a TRT török állami televízió szerint. Csak Törökországban megközelítőleg 530 ezer embert menekítettek ki a katasztrófa sújtotta területről.

Ritkán fordul elő, hogy egy földrengés után ilyen sok túlélőt találnak mentőcsapatok, mint Törökországban. A keresésben részt vevő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata tizenhét ember kimentésében vett részt. Hazatérésük után beszélgettünk velük munkájuk nehézségeiről és a kint töltött napokról.

Egy város azzal került be a hírekbe, hogy ott sokkal kisebb volt a pusztítás mértéke. A földrengés epicentrumától 70 kilométerre fekvő Erzinben ugyanis egyetlen ház sem omlott teljesen össze, és halálos áldozatokról sem számoltak be. A városvezetés tanult a múltból, és nem engedett a korrupcióra alapozott, gyönge építményeknek.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!