Milliárdokat önt a kormány a magyar divatba, az államfő mégis egy ismeretlen hazai tervező ruháit viseli büszkén

2023. szeptember 7. – 13:26

Milliárdokat önt a kormány a magyar divatba, az államfő mégis egy ismeretlen hazai tervező ruháit viseli büszkén
Novák Katalin az atlétikai világbajnokság megnyitóján – Foró: Aleksandra Szmigiel / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Évente kétmilliárd forintot önt a kormány a Magyar Divat és Design Ügynökségbe, van Nemzeti Divatipari Stratégia, és Orbán Ráhel barátnőjének irányítása alatt állami divatügynökség is dolgozik azon, hogy Budapest legyen Kelet-Európa Párizsa. Mégis úgy tűnik, hogy kihagyják az egyik legnagyobb ziccert: azt, hogy a köztársasági elnököt is lehetne élvonalbeli magyar tervezők ruháiba öltöztetni. A Magyar Divat és Design Ügynökség (MDDÜ) idén is megszervezte a Budapest Central European Fashion Weeket, ennek apropóján pedig megnéztük, mennyire jelenik meg az ország első női magyar államfőjének öltözködésében az a törekvés, hogy a hazai márkák még inkább láthatóak legyenek.

Novák Katalin öltözködését másfél évvel ezelőtti megválasztása óta sok kritika érte, és egyelőre még mindig láthatatlan, pontosan ki felel az öltöztetéséért. Ennek oka nyilvánvalóan az is lehet, hogy nemcsak családügyi miniszteri időszakában, de beiktatása óta is számos kritikát kapott a ruhaválasztásai miatt a hazai divatszakma ismert szakértőitől. Pedig az állami vezetők öltözködése nemcsak azért visszatérő téma, mert állandóan előtérben vannak, munkaeszközük a ruhatáruk, amire egyébként külön költségkeret is áll a rendelkezésükre, közpénzből, hanem azért is, mert sokszor saját bevallásuk szerint is jelzésértékű, hogy mit vesznek fel.

A Telexen korábban foglalkoztunk már Orbán Viktor nadrágjával, tavalyi nyaralós, színes, páfrányleveles ingével, Varga Judit távozó igazságügyi miniszter makulátlan öltözködésével is, most pedig azt próbáltuk megnézni, hogyan változott Novák Katalin öltözködése a beiktatása óta, és vajon miért nem használja ki azt, hogy a nemzeti divatstratégia és az állami divatügynökség révén akár élvonalbeli magyar tervezők ruháit is viselhetné.

Novák Katalin a beiktatási ceremónián viselt ruhája miatt számos kritikát kapott a hazai divatszakma képviselőitől, miután a jégkék selyem shantung ruha látványosan összegyűrődött:

Novák Katalin elnöki beiktatása – Fotó: Huszti István / Telex
Novák Katalin elnöki beiktatása – Fotó: Huszti István / Telex

Azóta azonban az elnök ruhatára egyértelműen pozitív változáson ment keresztül, és miután a köztársasági elnökről szóló törvény meghatározza, hogy az államfő hivatala mennyit költhet a protokollkiadásaira – amire egyébként 2024-re 396,8 millió forintot irányozott elő a költségvetés –, szerettük volna megtudni, pontosan mennyi pénzt szánhat ruházkodásra az államfő stábja.

Megkérdeztük a Sándor-palotát, hogy ki vagy kik öltöztetik Novák Katalint, mi alapján választanak neki ruhát, ki és hogyan intézi az államfő ruháinak beszerzését, kötöttek-e hosszú távú megállapodást magyar tervezőkkel, és ha igen, mennyi időre, milyen költségkerettel. Utóbbi kérdés azért is releváns, mert az államfő korábban kijelentette, törekszik arra, hogy a magyar tervezőket részesítse előnyben. Cikkünk megjelenéséig a Sándor-palotától nem kaptunk választ a kérdéseinkre, ha megérkeznek a válaszok, frissítjük a cikket.

Novák Katalin idén is a legbefolyásosabb magyar nő a hazai közéletben a Forbes listája szerint, ezért egyáltalán nem mindegy, kinek a ruháját viseli, hiszen egyértelmű üzenet értéke van annak, kitől választ ruhát. Ezt ő maga is így gondolja, legalábbis ez derül ki abból a közleményből, amit a Blikk korábbi kérdésére adott ki a Sándor-palota:

„A köztársasági elnök az egész országot, az egész nemzetet képviseli, bármilyen rendezvényen vagy külföldi látogatáson vesz részt, mindig kifogástalanul, rendezett külsővel kell megjelennie. Magyarország első női államfőjeként ez még fontosabb. A ruha kiválasztásáról a protokollszempontok, a helyi szokások és a rendezvény körülményei figyelembevételével összeállított javaslatok alapján dönt az elnökasszony”.

Az elnöki hivatal azt is közölte akkor, hogy Novák Katalin tudatosan igyekszik támogatni a magyar tervezőket, és nem csak a már befutott, de a pályájuk elején lévő tehetségeket is azzal, hogy az általuk megálmodott ruhadarabokat hordja. „Mindig megtisztelőnek tartja, ha egy hazai szakember a számára készít ruhadarabot, és azt hordhatja. Azzal mutathatja meg a nagyvilágban is, milyen tehetséges magyar tervezők dolgoznak. És ez igaz a kiegészítőkre is” – írták.

Fideszes fülbevaló már rég nincs, de afrikás igen

Ha már kiegészítő, akkor itt meg is állnánk egy pillanatra, hiszen a korábban fideszes fülbevalói miatt is bírált Novák júliusi afrikai utazása alatt ismét megmutatta a fülbevalók iránti vonzalmát, narancsszínű ruháját egy pár hatalmas, az afrikai kontinenst formázó, színes fülbevalóval dobta fel:

Novák Katalin Tanzánia elnökével – Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala
Novák Katalin Tanzánia elnökével – Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

A fülbevaló azért volt feltűnő, mert az elmúlt félévben más hangsúlyos kiegészítőt nem igazán viselt az államfő, viszont tagadhatatlan, hogy az elmúlt fél évben pozitívan változott az öltözködése, ez pedig köszönhető egy eddig ismeretlen, mondhatni, a semmiből előtört divattervezőnek.

Novák Katalin az utóbbi időben sokszor választ Dobor Dorina kollekcióiból, aki a nyáron hirtelen több kormányközeli lapnak is interjút adott, köztük az Origónak és az Indexnek is, de az egyik legjelentősebb hazai divateseményen, a Budapest Central European Fashion Weeken nem jelent meg a kollekcióival. Utóbbi beszélgetésből egyébként kiderült, hogy Dobor a Metropolitan Egyetem média szakán végzett, négy gyereke van, saját bevallása szerint főállású anya, és két éve, amikor már mindegyik gyereke intézménybe ment, mert nagyot álmodni, és úgy döntött, divattervező lesz.

Meg kell találni a megfelelő köröket

Dobor Dorina története már attól is mesébe illőnek tűnik, hogy szakmai előképzettsége nincs, mégis alighogy belevágott a divattervezésbe, hamarosan egyenesen az ország legbefolyásosabb nője kezdte viselni a ruháit, és megmutatni azokat a „nagyvilágban”. A fent említett interjúból az is kiderül, hogy Hampel Katalin ajánlotta Dobor Dorinát az elnök stylistjának, így 2023-ban már többször is az ő ruhájában jelent meg jelentősebb nyilvános szereplésein az államfő.

Az ő kollekciójából választotta például azt a fehér kosztümöt is, amiben a „béke üzenetét” vitte a varsói csúcsra, Joe Biden amerikai elnökkel is ebben fogott kezet, de a nyár közepi, afrikai utazásánál is többször viselte Dobor ruháit.

Ezek egyébként a legtöbbször egyszerű vonalvezetésű, elegáns darabok, a tervező hivatalos weboldalán található interjú alapján azoknak a nőknek készülnek, „akik szeretik a klasszikus eleganciát, és akik bizony bajban vannak, amikor az üzletekben lényegében rongyokat találnak”. Szerinte sokan nyitottak az eleganciára, csak meg kell találni a megfelelő köröket.

Kerestük Dobor Dorinát, mert rengeteg kérdésünk lenne hozzá, szerettük volna például megtudni, hogyan tartja a kapcsolatot az államfő stylistjával, kötött-e vele hosszú távú megállapodást a Sándor-palota, hogyan állítják össze Novák Katalin ruhatárát egy-egy külföldi utazásra, de kérdéseinkre a következő választ kaptuk:

„Ezekben a hetekben egy márkaépítést és az értékesítést támogató médiakampány zajlik, és szerződésünk szerint csak az ügynökség által megjelölt témákban és felületeken nyilatkozhatok, jelentethetek meg a cégemmel, tevékenységemmel kapcsolatos tartalmat. Így kérdéseire ezúttal nem áll módomban válaszolni.”

Ezek a felületek pedig, ahogy a fenti példákból is látszik, jellemzően kormányközeli online lapok, ezekből derült ki, hogy Dobor szakmai példaképének Coco Chanelt tartja, és nagy vágya, hogy a brit király menyének, a köztudottan Alexander McQueen-rajongó Katalin hercegnének a divattervezője legyen.

Dobor Dorina elnöki megbízása azért is érdekes, mert az állami divatügynökséget éppen azért tömte ki milliárdokkal a kormány, hogy mentorálja a hazai tervezőket. A Magyar Divat és Design Ügynökséget 2018-ban azzal a céllal alapította az állam, hogy megszervezze a magyar dizájn- és divatéletet, közvetítsen tervezők és iparági szereplők között, és megalkossa a magyar divatstratégiát, amit tavaly előtt el is fogadott a kormány. A 2,3 milliárd forintból működő ügynökséget Orbán Ráhel barátnője, Jakab Zsófia vezeti, és arról, hogy az MDDÜ mit ért el a hazai divatéletben, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kihagyott ziccerek

Kerestük azokat a tervezőket is, akiknek a neve felmerült az elnök öltözködésével kapcsolatban, így Zoób Kattinak, Hampel Katalinnak, Bódis Boglárkának és Varga Viktóriának is küldtünk kérdéseket, hogy megtudjuk, mikor melyik ruhát biztosították Novák Katalinnak, de kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig csak Hampel Katalintól kaptunk választ.

A leginkább a bocskaik, atillák és díszmagyarok női változatait készítő Hampel Katalin a Telexnek megerősítette, hogy az államfő viselte már az ő márkájának ruháit.

„Számomra nagy megtiszteltetés, hogy az államfőnek készíthetünk ruhát, de, hogy mikor és milyen alkalommal viseli, azt nem követem”

– válaszolta kérdésünkre. Hampel Katalin azt mondta, hogy neki és a szalonjának nincs semmilyen együttműködési szerződése a Sándor-palotával. Arra a kérdésre, hogy hogyan történik egy ruhadarab kiválasztása, azt válaszolta, hogy nincs menetrendje a ruhák kiválasztásának. „Nekem az a fontos, hogy az alkalomra megfelelő, szép ruhát viseljen, hiszen Magyarországot képviseli” – mondta.

Az afrikás fülbevalón kívül különleges stílusvillantást eddig nem figyelhettünk meg a magyar államfőtől, pedig korábban már Orbán Viktor is meglátta benne az erőt és a kurázsit, és ugyan a protokollszabályok sokszor kötik a stylistok kezét, mégis lehet még mozgástér az elnöki öltözködésben akkor is, ha konzervatív az irányvonal.

És ha már a britek kerültek szóba Katalin hercegné említésével, akkor érdemes megnézni például Theresa May konzervatív exminiszterelnököt, aki olyan határozott stílussal érkezett meg a pozíciójába, hogy komoly konzervatív kosztümjei és ruhái simán elbírták az üzleti megjelenésben szokatlan leopárdmintás vagy más hangsúlyos cipőit. Egyedi és összetéveszthetetlen megjelenését, stílusát a Vogue is elemezte.

Ha már van állami divatügynökség és állami divatstratégia is, akkor kézenfekvőnek tűnne az is, hogy egy-egy fontosabb eseményen élvonalbeli magyar tervezők ruháiban láthassuk a magyar államfőt is. A témával kapcsolatban azonban a legtöbben hallgatásba burkolóznak, és ahelyett, hogy büszkén vállalnák, hogy tőlük választ ruhát a köztársasági elnök, inkább kitérnek a válaszadás elől.

Novák Katalin egyéves államfői tevékenységét beiktatásának évfordulóján foglaltuk össze, cikkünket itt olvashatja el újra, a Telex köztársasági elnökkel készült interjúját pedig itt találja meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!