Novák Katalin: A párttagságomat felfüggesztem

2022. január 27. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyinterjút adott a Mandinernek Novák Katalin korábbi családügyi miniszter, aki jelenleg a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje.

Még decemberben jelentette be Orbán Viktor, hogy a kormánypárt Novák Katalin családügyi minisztert jelöli államfőjelöltnek, miután lejár Áder János mandátuma.

A köztársaságielnök-jelölt most a Mandinernek egyebek mellett arról beszélt, hogy

  • szerinte aki őt dísznőnek, bábnak tartja, az lenézi a nőket. Ezt egyébként már az Indexnek adott decemberi interjújában is elmondta, közel szó szerint ugyanígy.
  • felfüggeszti párttagságát. Ezt ebben az interjúban ugyan nem említi, de a legtöbb támadást azért kapta ellenzéki kritikusaitól, mert túlságosan erős a pártkötődése. Márki-Zay Péter szerint például Novák nem felel meg a pártok felett álló, a nemzet egységét kifejező, köztiszteletben álló személy kritériumának, hiszen Novák a Fidesz nemrég leköszönt alelnöke. Bírálták fideszes fülbevalói miatt is. Egyébként 2012-ben Áder János is lemondott párttagságáról, amikor köztársasági elnök lett, és Schmitt Pál is lemondott a párttagságról 2010-ben.
  • tettekre készül, nem gesztusokra. Ezekről a tettekről viszont egyelőre konkrétumokat nem árult el, csak annyit, hogy „a nemzet egységének megjelenítéséhez a valamennyiünk számára közös teret kell megtalálni. Ilyen a magyar nemzethez tartozás büszkesége, a családok védelme, örökségünk megóvása és gyarapítása, a tehetségek gondozása.”
  • továbbra is aktív lesz a közösségi médiában, és hétköznapi életvitelt tervez, például kakaós csigát süt majd. „Bizonyos értelemben ugyanolyan hétköznapi életet fogunk élni, mint eddig. Ennek része az is, hogy esténként kakaós csigát sütök. Terveim szerint aktív államfő leszek, ennek a méltóságnak megfelelő nyilvánossággal.”
  • nemzetközi kapcsolatok terén aktív szerepet tervez, ha ő lesz az államfő. „Ideológiai hidegháborúra kell berendezkednünk, ahol a szabadság és a szabadosság áll egymással szemben. Van tehát feladat. Nem leszek tétlen államfő a nemzetközi térben sem.”
  • három fontos kihívással néz szembe szerinte Magyarország: ezek a járvány kiszámíthatatlansága, a megszokottnál magasabb infláció, és hogy Magyarország magyar ország maradjon.
  • szerinte „mivel a nyugati világban az LMBTQI-propaganda most az óvodásokat, iskolásokat vette célba, résen kell lennünk”.
  • nem ért egyet azzal, ha valaki fenntarthatósági, környezetvédelmi okokból nem vállal gyereket. „Azt mondják: »ne vállalj gyermeket, hogy megőrizzük a bolygót«️. Ezt nonszensznek tartom. Ha nincsenek gyerekek, kinek őrizgessük a Földet? Magunknak?”
  • nem szereti az alkohol ízét, a férjével mindketten főznek, sütnek – aktuális kedvencük most éppen a cukkinispagetti. Az édesanyja hetvenévesen napi 10 km-t fut.

Januárban a Telex is kért interjút Novák Katalintól, de kollégái elhárították a megkeresésünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!