Az ellenzék Novák Katalin jelöléséről: Az államfői hivatás megalázása, alkalmatlanabb Ádernél

2021. december 21. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Orbán Viktor, hogy Novák Katalin családügyi minisztert jelöli államfőjelöltnek a Fidesz, miután lejár Áder János mandátuma. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter Facebook-oldalán kommentálta Novák jelölését. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint Orbán ráérzett arra az elvárásra, hogy a társadalom örömmel látna több női vezetőt a közéletben, de Novák nem az a személy, mivel „ő még Áder Jánosnál is alkalmatlanabb arra, hogy ellent tartson Orbán Viktornak”.

Annak a követelménynek sem felel meg Márki-Zay Péter szerint, hogy pártok felett álló, a nemzet egységét kifejező, köztiszteletben álló személy legyen, hiszen Novák a Fidesz nemrég leköszönt alelnöke. „Személyes felelősség is terheli a jogállam lebontásáért, az ország megosztásáért, a gyűlöletkampányok szervezéséért, és a tomboló korrupcióért. A köztársasági elnöki feladatra teljesen alkalmatlan.” Hadházy Ákos független képviselő csupán annyival kommentálta Novák jelölését, hogy a köztársasági elnöki hivatal tekintélyét már Schmitt Pál megválasztásával lenullázták, „rosszabb már nem nagyon lesz, bárkit is tesznek oda”.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az államfői hivatás megalázásának nevezte Novák jelölését a Göncz Árpád fényképével illusztrált posztjában. „Elmúlt a közös hit, hogy vannak közös dolgok. Nincsenek. A Fidesz megölte a remény utolsó szikráját is, hogy a haza első polgára valamennyi magyar képviselője lehet.” Az egykori miniszterelnök szerint volt ilyen elnöke Magyarországnak, és itt nyilván a 2015-ben meghalt Gönczre gondolt.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke szintén a közösségi oldalon reagált a kormányinfón elhangzottakra és Orbán bejelentésére. Az ellenzéki politikus szerint Orbán nem nevezheti 2021-et sikeres évnek, mivel magas az infláció, drága a benzin, tönkrement sok vállalkozás, ezért inkább le kéne mondania. „Ha Orbán nyer, nemváltó műtétet továbbra sem akarnak majd a gyerekek, az életszínvonal pedig marad olyan, mint most. Egy változás lesz: Áder János helyett Novák Katalin fog őrködni a nemzet megosztottsága felett.”

Donáth Anna, a Momentum elnöke közleményében arról írt, hogy eljött az ideje a közvetlen köztársasági elnökválasztásnak, hogy „egy békésebb, összetartóbb és egységesebb országot építhessünk”. A párt EP-képviselője szerint a szociális válság és a politikai megosztottság indokolná, hogy olyan ember legyen Magyarország köztársasági elnöke, aki a pártok felett, azokon átívelően testesíti meg a nemzet egységét. Hasonló üzenetet fogalmazott meg Szél Bernadett független képviselő, aki két mondatban foglalta össze Novák jelölésével kapcsolatos gondolatait:

„Amíg nincs köztársaság, elnöke sem lehet. Majd amikor ott tartunk, megbeszéljük a néppel, ki legyen az.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!