Könnyebb rosszul lenni a másnaposság elleni szerektől, mint magától a másnaptól

2022. december 31. – 23:05

Könnyebb rosszul lenni a másnaposság elleni szerektől, mint magától a másnaptól
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az egész ott kezdődött, hogy az Instagram és a Facebook orrba-szájba próbálta lenyomni a torkomon, hogy vásároljak másnaposság elleni szereket. Tablettát, löttyöket, mindegy, csak toljam magamba – javasolta a közösségi média. Aztán nemcsak én, de a kollégáim zöme is hasonló hirdetéseket kapott, ami csak egyet jelenthetett: ha már ennyire tolják, akkor nincs mese, ki kell ezeket próbálni. Pláne, ha olyan ünnep előtt állunk, mint a szilveszter, amikor hagyományosan berúgnak a világ minden pontján az emberek, hogy részegen dolgozzák fel az újabb év eljövetelét.

Hozzáteszem, bármilyen erőszakosan is utalt rá nekem a hirdetés, valójában én például nem vagyok egy rettenetesen másnapos ember. Persze, a fejem fáj, alszom és éhes vagyok, a víz pedig soha nem tud olyan eszméletlen finom lenni, mint ezeken a napokon. De azért hányni nem szoktam, azt sem érzem, hogy a vég szele csapkod, ahogy a gyomrom sem kezd el sztahanovista módon savat termelni. Tehát egy viszonylag átlagos tesztalany vagyok csupa olyan átlagos dolgokhoz, mint ezek a tabletták. Kipróbáltuk a másnaposság elleni szereket, hogy ön ezek helyett inkább banánturmixot és citromot igyon az újév elején.

„Csodaszerek” a másnapra

Az interneten ezerféle másnaposság elleni szer létezik, lényegében az egyszerű és olcsó tablettától el tudunk jutni odáig, hogy templomi apostolok homeopátiás, másnaposság elleni csodaszerét rakjuk a kosarunkba. Ezt a végeláthatatlan kört mi végül négy játékosra szűkítettük,

  • a Reset tablettájára,
  • a Reset másnaposság elleni italára,
  • a Regenera nevű „antihangover drinkre”,
  • és a Tenmag DHM Forte „Másnaposság helyett” nevű tablettájára.

A Resetnél és a Regeneránál az volt a fő szempont, hogy hirdetésekben mennyire jelenik meg. Kollégáim kontrollcsoportján keresztül arra jutottunk, hogy a Reset lehet a legjobban széthirdetett másnaposság elleni szer jelenleg a piacon: ha ilyen szerekre keresünk, egyből felbukkan a Google-ben szponzoráltként, de Facebookon, Instagramon is sokat jön szembe hirdetésekben. A Regenera pedig bár a Resetnél jóval szerényebb hirdetőnek tűnik, több kollégám szerint is felbukkant az interneten, a tévében, meg itt, ebben az elképesztő és nehezen feldolgozható reklámban:

A DHM azért került a listára, mert bár kevésbé kampányol magáért, rengeteg oldal árulja. Ráadásul a piaci cuccokat elnézve ez tűnik a legegyszerűbbnek és a legolcsóbbnak is: 3-6 ezer forintokért tudunk belőle beszerezni márkától függően 30-60 darabosat. És ha már anyagiak – a Regeneránál 10400-at fizettünk egy tálca (24 darab) italért, a Resetnél 120 kapszula került 9900-be, 3 darab Reset ital pedig 2750 forint volt.

Egy sikertelen emberkísérlet

Már a Regenera „ha nem jön össze az a pont ott, válts nézőpontot” sorait meghallgatva is félve álltam neki az emberkísérletnek, ezt azonban fokozta, hogy megnéztem, miket írnak a tablettákról, amiket készülök lenyelni. A Reset oldalán például a visszajelzések között egyetlen negatív sem volt, csak olyanok, hogy „nincsenek szavak!”, „nagyon sokat segített!”. A DHM pedig nem kevesebbet, olyanokat ígért magáról, minthogy:

„A dihydromyricetint a kínai szőlő teából kivonatolva nyerik. Az utolsó ital után, ha lefekvés elõtt beveszi, segít minimalizálni az alkohol szervezetre gyakorolt hatását. NINCS TÖBB elpazarolt nap.”

A nehezen megbízható marketingszövegeket olvasva így hamar érthetővé vált, miért mondták lapunk orvosszakértői azt, hogy valójában soha nem jó ötlet az internetről rendelt, ismeretlen szereket bevenni. Ennek ellenére vállaltam az ismeretlent (és ezt ne csinálják utánunk) és négy este is berúgtam átlag öt egység alkoholtól, hogy tesztelhessem a másnaposság elleni szerek hatásait.

És hogy előre spoilerezzek, ezek a hatások – bármilyen meglepő – nem igazán tűntették el a másnapot. Az első berúgás után a Reset italát választottam, ezt reggel kellett meginni. A spirálos üveg tetejét lecsavarva a kupakban lévő por beleszállt az üvegben lévő kék folyadékba, ezt a kettőt együtt kellett egyben lehúzni. Ez volt egyébként az összes közül az egyetlen olyan szer, aminek már az émelyítő szagától rosszul voltam. Aztán megittam és egyből bebizonyosodott, hogy

ha másnaposan undorító dolgokat húzunk le az amúgy is érzékeny gyomrunkra, könnyen hányás lesz a vége.

Nem oldotta ezt a problémát fel a Reset tabletta formája sem, aminél 12 darabot kellett még lefekvés előtt, részegen bevenni. Gondolom el tudják képzelni, milyen, amikor egy részeg ember próbál egy forgó szobával és egy nagy pohár vízzel lekísérni 12 tablettát a torkán: szörnyű. Annyit persze valóban el tud érni 12 gyógyszer, mint amennyit egy-egy másnaposan bevett fájdalomcsillapító, de az összhatás nem éri meg egyáltalán a szenvedést.

Ezeket követte a kevésbé fájdalmas emlékeket hagyó Regenera. Ennél a kollégáim véleménye eléggé megoszlott, volt, aki „penetráns szarnak” nevezte, de olyan is, aki szerint határozottan sokkal kellemesebb másnapja lett tőle. Nagy tanulság volt a Regenerával, hogy félrészegen felébredve borzalmasan rossz ötlet ehhez hasonló cukros italokat lehúzni, mert könnyen felfordul az ember gyomra. Aznaposan, két ital között fogyasztva viszont még jól is tudott esni.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza

A cukros italt persze másnaposság elleni csodaszernek azért túlzás lett volna így is nevezni. A másnapossággal járó, üdítő iránti sóvárgásokat azért megfelelően kielégítette, és ahogy egyik kollégám foglalta össze a Regenerával szerzett tapasztalatokat: „szerintem plusz két óra alvással többet értem volna, de tény, hogy nem érzem úgy magam, mint akin átment az úthenger, de azért azt nem mondanám, hogy másnapmentes vagyok.”

Az utoljára kipróbált DHM-ről pedig írni is alig érdemes, pontosan azt adta, amit az ember a leírás után várt tőle: egy fecske nem csinál nyarat alapon egy kapszula nem csinált csodát, a másnap megmaradt utána is. Gyógyszerészeti laikusként is könnyű volt tehát a tapasztalatok után levonni a következtetést: teljesen lehetetlen olyan szert legyártani, ami válogatás nélkül mindenkinek, mindenféle részegségi állapotára csodát tudna tenni.

De miért lehetetlen egy csodatabletta legyártása?

Dr. Varga Csaba, a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Orvostani Klinikájának igazgatója magyarázta el nekünk a másnaposságot. Mint fogalmazott, definíció szerint másnap alatt egy többnyire alkoholtartalmú italok után fellépő komplex tünetegyüttesről beszélünk. Az alkoholok zsíroldékony vegyületek, bejutnak a központi idegrendszerbe is, bekerülnek a szervezet minden sejtjébe, így viszonylag hamar bódulatot okoznak. Emellett pedig az alkohol:

  • felborítja a vízvisszaszívás rendszerét, ennek hatására óriási mennyiségű vizeletet távozik, kvázi kiszáradáshoz vezet, ha nincs folyadékpótlás;
  • alkoholtöménységtől függően gyomor- és bélrendszeri hatásai is lehetnek (pl. gyomorirritáció);
  • okozhat hányást, felléphet fejfájás, izomfájás, koncentrálóképesség csökkenése;
  • a túlzott alkoholfogyasztás pedig akár májkárosodáshoz is vezethet.

Mivel az alkohol által kiváltott tünetegyüttes komplex, ezért ezt kezelni is csak nagyon komplex szerekkel lehetne. „Erre voltak már korábban is kísérletek, és ahogy hallom, az interneten most is terjednek ilyenek. De egy készítmény hatásossága nyilvánvalóan számos tényezőn múlik”, fejti ki Varga arról, miért lenne nehéz olyan tablettát kifejleszteni, ami bárkinek, bármikor, bármilyen másnapot elmulaszt. Függ ez ugyanis attól,

  • mikor avatkozunk be a szervezetünkben a folyamatba, azaz mikor vesszük be a tablettát;
  • hány egységnyi alkoholt iszunk meg;
  • befolyásolja az is, hogy ettünk-e, iszunk-e vizet, fáradtak vagyunk-e;
  • számít a testsúly, a nem, a nemzetiség (például egy távol-keleti kevésbé bírja az alkoholt, mint egy közép-európai).

Szemelyácz János addiktológus, a pécsi INDIT Közalapítvány vezetője kifejtette utóbbihoz kapcsolódva azt is, hogy a másnaposság lényegében abból fakad, hogy a szervezetünk nem tudja rendesen lebontani az alkohollal bekerülő acetaldehidet. Az, hogy ezt hogy tudja bontani a máj, az emberenként, rasszonként is eltér, az európai emberek között például azért honosodott meg az addiktológus szerint jobban az alkohol, mert viszonylag jól bontják. Emellett ráadásul „az alkohol, az ivás Magyarországon virtus is, arról szól, hogy ki mennyit tud inni, ki tudja a másikat az asztal alá inni”, tette hozzá Szemelyácz.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza Fotó: Hevesi-Szabó Lujza
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza Fotó: Hevesi-Szabó Lujza
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza

Szemelyácz szerint az alkohol hatása függ a testfelépítéstől is, más emellett az ittasság állapota a nem alapján: a nőknél általában gyorsabban hat és gyorsabban múlik el, a férfiaknál később hat az alkohol, de a feldolgozása is több időt vesz igénybe a szervezetnek. Ugyanígy van különbség fiatalok és idősek között – előbbieket inkább pörgeti, utóbbiakat inkább szedálja általában az alkohol.

Ennyi komponenst pedig lehetetlen úgy egyben lefedni, hogy azt mondhassuk: vedd be ezt a tablettát, elmúlik a másnapod. „Ez nem on-off üzemmódban működik. Függ attól, milyen a beteg hidratáltsága, van-e más befolyásoló tényező. Nyilván nem létezhet olyan tabletta, ami eltünteti a másnapot akkor is, ha bármit iszunk és bármilyen állapotban vagyunk.”, mondja Varga, hozzátéve:

„Az időt nem tudjuk megspórolni ebben a folyamatban. Azt biztosan nem lehet állítani, hogy itt ez az egy tabletta, ez majd mindent megold, amit az alkohol okozott.”

Szemelyácz szerint ráadásul a felhalmozódott acetaldehid gyógyszerrel nem tüntethető el a vérünkből, a véralkoholszint csökkentése így nem oldható meg.

„A folyadék, a cukor, az antioxidáns azokra a sejtekre hat valamennyire, amik az alkohol hatására a részegség állapotát előállítják, de ennek nincs köze a májhoz”, fejtette ki Szemelyácz. Az emberi máj egy óra alatt 7-10 gramm alkoholt bont le, egy egység italban pedig 20-25 gramm van:

„Tehát ha egész este iszok, utána lefekszem éjfél körül és 6-kor már autót kéne vezetnem, akkor bőven lesz még alkohol a véremben. Ezek a kijózanító tabletták már ott megbuknak, hogy ennek a feldolgozását csak lassítani, de gyorsítani nem lehet gyógyszerekkel.”

Gyógyszer helyett limonádézás a másnapra

Internetes keresgéléseink során találkoztunk olyan „másnaposság elleni kezeléssel is”, ahol 28 ezer forintért infúziót is kaphattunk volna a másnapunk ellen. Felhívtuk a céget, ekkor kiderült, hogy azért az infúzióig eljutni nem lehet egyből: előzetes vizsgálatok, plusz kifizetett orvosi kontrollok kellenek hozzá. Ez pedig önmagában elrettentett minket a kipróbálástól, nincs ugyanis valószínűleg az az átlagember, aki hajlandó időpontokkal előretervezni és nagyjából 50 ezer forintot ráfizetni egy másnapra.

Varga szerint van olyan, hogy valaki olyan súlyos alkoholos állapotba kerül, hogy infúzióra szorul. „De egy másnaposság elleni, magunknak beköttetett infúzió inkább hangzik anyagi haszonszerzésnek. Aki olyan állapotban van, hogy infúzió kell neki, az annak örül, ha egyáltalán az ágyról fel tud kelni, nemhogy infúzióig elmenni” – mondja Varga. Szerinte azonban nem ez a legnormálisabb módja annak, hogy valaki kijózanodjon.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza

Dr. Varga Csaba arról is beszélt, hogy ha már kezelni akarjuk az alkoholfogyasztást és annak hatásait, akkor jobb, ha csak szimplán nem keverjük össze az alkoholokat, és italozás közben hidratált állapotban tartjuk szervezetünket, folyamatosan vizet fogyasztunk. „De a legfontosabb talán, hogy lefekvés előtt kezdjünk el vizet fogyasztani. Másnap, amikor már a macskajaj jelentkezik, nem biztos, hogy időben avatkozunk be” – teszi hozzá. Szemelyácz pedig azt javasolja, gyógyszerek helyett érdemes a C- és B6-vitaminok, fontos aminosavak, antioxidánsok, folyadékok és cukrok bevitelére koncentrálni

„Nem feltétlenül tudni azt sem, mi van ezekben a tablettákban. Ha valaki kijózanodottabb állapotban akar lenni, igyon tejes banánturmixot vagy limonádét. Le kell szokni arról, hogy mindenre tablettákat akarunk szedni. Szerezzenek szilveszterre inkább banánt és ananászt, jóval hatásosabb, mint másnaposság elleni tablettákhoz vagy gyógysörhöz nyúlni.”

Ehhez a cikkhez az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást használtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!