Virológia

RSS

Ha a tömegközlekedésen újra kötelező lesz a maszk, akkor a boltokban miért nem?

Kemenesi Gábor virológus szerint a kérdésnek olyan sok összetevője van, hogy nagyon nehéz általános szabályokat hozni, de a kötelező maszkviselés a tömegközlekedésen nagyon jó kezdés.

Átestem a víruson, de meddig vagyok védett?

Mivel még nem élünk együtt túl régóta a vírussal, sok a megválaszolatlan kérdés. De egy új tanulmány alapján bizakodhatunk.

Laborból szökött koronavírus hamis hírét vette át a teljes magyar megyei laphálózat

Egy amerikai kutató statisztikai módszerekkel számolta ki, hogy 99,8 százalék, hogy a vírus nem természetes eredetű – szól a szenzációs hír. Csakhogy az eredmény mögött a bonyolult számítások teljesen fölöslegesek, a lényegi állítás pedig ezer sebből vérzik – mondták a Telexnek a megkérdezett szakértők. A hír mégis megjelent az összes megyei lapban, és nagyot fut a magyar neten.

Pécsi virológusok szerint a koronavírus új mutációja nem különösen veszélyes, de óvatosságra intenek

Erre jutottak a pécsi egyetem szakemberei, miután vizsgálták az új mutánsok hazai megjelenését.

A brit vírusvariáns egy tanulmány szerint azért lehet fertőzőbb, mert nagyobb adagban van jelen a szervezetben

Több oka is lehet annak, hogy mitől fertőzőbb egy vírusvariáns egy másiknál, ezt is kutatják még.

A briteknél felbukkant új koronavírus-mutáció gyorsan terjed, de nem kell pánikolni

A most problémát okozó variáns több eddig ismert mutációt gyúrt magába, amivel megnőtt a fertőzőképessége. Gyorsan tud terjedni, de az eddigi adatok alapján nem okoz súlyosabb tüneteket, mint a már ismert változatok. A már meglévő oltások valószínűleg hatásosak lesznek az új mutáns ellen is, de van olyan kutató, aki szerint az első lépéseit láthatjuk annak, hogy a vírus a vakcina kicselezése felé tart.

Hogyan ünnepeljük a karácsonyt a vírus árnyékában?

Nem tudjuk, hogy egészséges fiatalok miért halnak bele a fertőzésbe, néhány 100 éves meg miért éli túl. Nem tudjuk, ki van igazán veszélyben, tehát mindenkire vigyázni kell. Akkor jár el felelősen, ha nem megy el karácsonykor nagycsaládos buliba, akkor sem, ha átesett már a koronavírus-fertőzésen, sőt még akkor sem, ha friss negatív tesztje van.