A brit vírusvariáns egy tanulmány szerint azért lehet fertőzőbb, mert nagyobb adagban van jelen a szervezetben

2020. december 30. – 15:12

A brit vírusvariáns egy tanulmány szerint azért lehet fertőzőbb, mert nagyobb adagban van jelen a szervezetben
Rendőrök a Doveri Kikötő bejáratánál, ahol azokat a sofőröket tesztelték, akik karácsony előtt el akarták hagyni az Egyesül Királyságot – Fotó: Justin Tallis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég az Egyesült Királyságban felfedeztek egy új vírusvariánst, ami sokkal fertőzőbbnek bizonyult az eddig ismert változatoknál. Ennek sok oka lehet, így elkezdték vizsgálni, és egy brit kutatócsoport arra jutott, hogy azért lehet, mert nagyobb darabszámú vírus található a fertőzöttek légútjában – írja a Guardian. A tanulmány még elbírálásra vár, és mivel a kutatás még viszonylag kicsi volt, inkább elméletről van szó, de jó alapot nyújt további vizsgálatoknak.

Az egész úgy indult, hogy a hatóságok nem értették, hogy a lezárások ellenére miért nő az új esetek száma Kentben. Míg az ismert variánsok terjedése lelassult, a B117-es tovább fertőzött. A Birmingham-i PHE Közegészségügyi Labor 641 tünetes beteg mintáját vizsgálták meg, és a többi variáns között a B117-et is megtalálták.

Az új változattal fertőzött betegek mintáinak 35 százalékában nagyon magas vírusszámot mértek, míg a többi variánsnál ez 10 százalék.

Az elbírálásra váró tanulmány itt olvasható. A kutatást vezető orvos is kihangsúlyozta, hogy további vizsgálatokra van szükség, mielőtt biztosat állíthatnak, de azzal a London School of Hygiene and Tropical Medicine (Higiénia és Trópusi Gyógyászat Londoni Egyeteme) nevű kutatóegyetem is egyetért, hogy a változat hatékonyabban terjed. A szintén elbírálásra váró tanulmányuk itt olvasható.

Több módja is van annak, hogy egy vírus fertőzőbbé váljon. Előfordulhat, hogy fertőzőbb, így kevesebb részecskére van szükség ahhoz, hogy valaki elkapja. Az is előfordulhat, hogy a vírus hatékonyabban másolja magát a légutakban, így tovább marad fertőző. Ezt további kutatások során vizsgálják majd. Előzetes eredmények alapján a variáns ugyan fertőzőbb, de nem tűnik halálosabbnak vagy súlyosabbnak, mint a már ismert változatok.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!