Jókai Mór

RSS

Nem az a bableves volt Jókai kedvence, amit róla neveztek el

Ráadásul nem is biztos, hogy olyan mély kötelék fűzte a babhoz, de akkor miért és ki nevezett el róla levest, és az hogyan készül?

Ez az a szablya, amivel az igazi Baradlay Richárd párbajozott

Győrben őrzik a szablyát, amivel Színi Sebő Alajos alezredes legyőzte ellenfelét az 1849-es tápióbicskei csatában. Az irodalomtörténészek szerint Színi Sebő párbaja ihlette meg Jókai Mórt, aki róla...

Töpörtyűvel vagy boszorkánnyal készül-e a pogácsa?

A boszorkánypogácsa gasztrotörténete a töpörtyűs pogácsától az édes-lekváros süteményig. A ropogósra sült zsír és a szilvalekvár rejtélyesen csodálatos kombinációja napjainkban.

Több száz éves egészséges recept, amitől a levesek üdébbek lesznek: a cibere

Ősi magyar módszer, amely a most legdivatosabb konyhai divatokba illik, mégsem erjeszt ma senki búzakorpát, hogy ételeit ízesítse vele. Megéri-e 2023-ban több száz éves magyar recepttel kísérletezni?

Aranygaluska: hogyan lesz egy magyar süteményből amerikai?

Jókai Mór 1862-ben összeszedte az Igazi Magyar Ételeket egy listába, mi pedig most végigfőzzük őket. Az első részben az aranygaluska receptjéről és amerikai leszármazottairól lesz szó.

A márciusi ifjak nélkül nincs forradalom, de mennyien voltak tulajdonképpen?

Petőfi Sándor és Vasvári Pál meghalt az 1849. júliusi harcokban, de volt, aki hatvan évvel túlélte a szabadságharcot a Pilvaxban szerveződött márciusi ifjak társaságából. A csapatban egyetlen pesti...

Maruzsa Zoltán szerint Jókai Mór nem lehet vita tárgya

Reagált Tóth Krisztina írónő kijelentésére, miszerint Jókai Az arany emberét le kellene venni a kötelező olvasmányok listájáról.

Tóth Krisztina arra kéri a Jókai-rajongókat, ne tegyenek kutyaszart a postaládájába

Ennek előzménye egy interjú volt, amiben az írónő azt mondta: ő levenné Az arany embert a kötelező olvasmányok listájáról.

Kövess minket Facebookon is!