Megjelent az első Telex-szakácskönyv, az Elfelejtett magyar konyha!

2024. április 27. – 10:19

Megjelent az első Telex-szakácskönyv, az Elfelejtett magyar konyha!
Ács Bori, az Elfelejtett magyar konyha írója először fogja kezébe a könyvet – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent, megjött a nyomdából, végre a kezünkben van a Telex első saját szakácskönyve, az Elfelejtett magyar konyha – a legfontosabb magyar ételek Jókai Mór szerint. Boszorkánypogácsa, cibere, katakönyöke, nyögvenyelő – csupa ma már ismeretlen, vagy más néven nevezett étel, amelyet vagy elfelejtettünk, vagy az idők során teljesen megváltozott.

Jókai 162 évvel ezelőtt közölt egy felhívást ennek a könyvnek az elkészítésére a Vasárnapi Újság egyik cikkében. Azt írta: szükség lenne egy olyan receptgyűjteményre, amelyben a valódi magyar konyha ételeinek elkészítése szerepelnek. A fogásokat, amelyek szerinte „tisztán magyarok”, listába szedte, de sem leírást, sem egyéb támpontot nem adott hozzájuk, olvasóit szólította fel, hogy küldjenek az ételnevekhez tartozó recepteket.

2020-ban kezdtem el felkutatni, azonosítani és végigfőzni azokat az ételeket, amelynek neveit a cikkben az író felsorolta, és tavaly nyáron döntöttünk úgy, hogy ezt a több, mint 40 ételt egy könyvben gyűjtjük össze. A kutatás és főzés folyamata közben derült ki: azok az ételek, melyeket Jókai tisztán magyarnak gondolt, valójában gyakran különböző népek együttéléséből alakultak ki. Ezek között nincs se rántott hús, se gulyás, se pörkölt, piros paprika is alig.

Az ételeket saját konyhámban, egy-két receptet leszámítva egyedül, saját tűzhelyemen és eszközeimmel főztem, miközben Ajpek Orsi egy személyben felelt a fotókért, a világításért, a food stylingért és olykor még a főzésbe is besegített. A szöveget Koroknai Gergely szerkesztette és Rácz Attila olvasószerkesztette, a tördelést Török Virág végezte, a borítót pedig Somogyi Péter (szarvas) készítette. A könyv projekt menedzsere Kolozsvári Timi volt.

Ez a szakácskönyv olyan, amilyen még nem készült a magyar konyháról korábban: nem csak azért, mert Jókai Mór könyvötletét valósítottuk meg. Részben történeti, tehát azt szeretné megmutatni, mi veszett el a magyar konyhából, mi alakult egészen át, és ami változott, fejlődött, annál mi volt az alakulásának története. Ugyanakkor lehet főzni is belőle, hosszan kísérletezett, bejáratott receptek vannak benne furcsább és ismertebb ételek elkészítéséhez. Lehet belőle majd aranygaluskát sütni, de olyan, rejtélyes ősi fogásokat is el lehet vele majd készíteni, mint a levelen sült, a cibere, a boszorkánypogácsa vagy a csíramálé. Semmi nincs benne újragondolva, de túlságosan régiesen sem készül, egyszerűen úgy, ahogyan én ma a konyhámban elképzelem.

Török Virág, Ács Bori és az Elfelejtett magyar konyha – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex Török Virág, Ács Bori és az Elfelejtett magyar konyha – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Török Virág, Ács Bori és az Elfelejtett magyar konyha – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

A könyv 7250 forintért már megvehető a Telexshopban, vagy akár a Telex többi kiadványával együtt csomagban, kedvezményes áron.

Egy szakácskönyv akkor jó, ha nem csak olvasni lehet, de rögtön meg is kóstolhatóak a benne szereplő ételek. Erre most lesz lehetőség másfél hónapon át a Madhouse Bistróban. Piszkor Norbert séf öt ételt választott ki a könyvből, és ezeket főzte meg a maga módján, a saját stílusában úgy, hogy azért az eredeti receptek lelke is érintetlen maradt. A menü május 1.-től június 15.-ig érhető el.

A Madhouse Budapest Bistróban az Ács Bori & Piszkor Norbert & „ Jókai Mór” menü by Telex nevű időszakos menü a Van Másik Zrt. és a Keleti Reál Kft. kereskedelmi együttműködése részeként valósul meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!