Töpörtyűvel vagy boszorkánnyal készül-e a pogácsa?

2024. január 23. – 12:53

Töpörtyűvel vagy boszorkánnyal készül-e a pogácsa?
A töpörtyűs pogácsa tésztája szilvalekvárral – Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Gasztrotörténeti sorozatunk a boszorkánypogácsához érkezett, amely két egymástól teljesen különböző ételt: egy édes és egy sós süteményt is jelentett az évszázadok során, de az egyik jelentését kevesebben ismerik. A magyar hajtogatott tészta, azaz a töpörtyűs pogácsa története és receptje, valamint mai értelmezései.

Jókai Mór 160 éve listába szedett 40 ételt, melynek feledésbe merüléséért aggódott már akkor, illetve tisztán magyarnak gondolt. Ezeket sorra bemutatjuk, az első két rész az aranygaluskáról és a ciberéről szólt. A most következő elem a listán jóval több fejtörést okozott az előzőeknél, de mindennél jobban bizonyítja azt, hogy az ételek és a receptek állandóan változó élőlények, és hogy egy ételnév mögött az idők során akár több recept is állhat.

Ilyen étel a boszorkánypogácsa, amiről kiderült, hogy egészen mást jelentett az író korában, a 19. század második felében, és megint mást a 20. században, illetve azóta.

„Ollyatén Viczára, ki teneked pampuska helyett olly boszorkánypogácsákat sütött, hogy Saturnus legyen, a’ kinek a’ gyomra egyet bevett abból” – szerepel A serfőző című Jókai-elbeszélésben.

Egy példa csak a rengeteg említés közül, ahol Jókai ezt a süteményt belefűzte írásaiba. Úgy látszik, valamilyen különös kötődése lehetett hozzá. Bár a mai és a 20. századi források mind az édes, lekváros-diós aprósüteményt nevezik boszorkánypogácsának, nekem azonnal a Luca-napi pogácsák jutottak eszembe erről a névről, hiszen december 13-ához kötődik egy csomó boszorkányűző, szerencsehozó, jósló hagyomány, melyek közé tartozik a pogácsasütés is. Bár boszorkányok kapcsolódnak hozzá, ismertebb nevein inkább tollas pogácsának vagy lucapogácsának hívták őket. Hosszas keresgélés után kiderült, hogy a Duna mentén valóban a tepertős pogácsát hívták így, legalábbis erre utal pár nyelvészeti tanulmány. Van hitelesebb bizonyíték is: a Nagyasszony folyóiratban egy receptben meg is írják, hogy valószínűleg a tepertősre gondolt Jókai, hiszen A lőcsei fehér asszony című regényében is említi. (A receptre egy későbbi számban visszajelzés is érkezik, miszerint kipróbálták, és jól sikerült.)

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Nem tudom, miért és hogyan lett a boszorkánypogácsából, ami tepertős pogácsa volt, egy linzertésztából készült, középen lekváros, dióba vagy mogyoróba hempergetett édes aprósütemény. Az viszont biztos, hogy a pogácsa a legősibb kenyérfélékből származott, abból a tűzbe dobott tésztadarabból, amit a mesében hamuban sült pogácsának hívtak, amiből az itáliai kultúrában a focaccia, majd a pizza, a franciáknál a fougasse és a keleti világ szinte minden táján a lepénykenyerek, piták, naanok, parathák alakultak. Nálunk egyre több és több zsír került a liszthez, így lett belőle omlós, zsíros, súlyos kis kerek falat.

A legősibb magyar pogácsák zsírral és tepertővel készültek, a ma népszerűbb krumplis, sajtos verziók újabbak. Kedvenc krumplispogácsa-módszeremet korábban itt írtam le, de egyszer még régi technikájú, hamuban sült pogácsát is sütöttem.

A legrégibb magyar pogácsa

A pogácsa eredeti, legjobb hazai verziói tényleg világhírt érdemelnének, kár, hogy nagyon kevés az igazán jól elkészített péksütemény a pékségekben. Pedig nem olyan nagy művészet előállítani, mint mondjuk egy croissant-t, csak jó vaj, zsír és hosszú pihenés kell neki.

De egyáltalán mi az a tepertő? A kiolvasztott zsírszalonna darabjai a melegítés során összetöpörödnek, azaz nagyból picivé változnak, innen származik a kifejezés: töpörödik, tepertő. Disznóölés után készült, és frissen ették, kenyérrel és hagymával. A mai piaci tepertők minősége is a zsír fajtájától és a frissességtől függ. Bár nem hungarikum, nálunk valamiért különösen nagy a népszerűsége.

A fent említett 19. századi recept rétestésztába – tehát liszt és víz keverékéből gyúrt alapba – hajtogatja a tepertőt. A receptek később változtak, és az alaptésztához is kerültek gazdagító elemek, tojás, tej vagy tejföl, vaj vagy zsír. Az eljárás a leveles tésztákéhoz hasonló, bár itt a rétegek közé kent krém nem sima zsiradék, hanem darabos töpörtyűkrém.

A szakácskönyvekben nincs két ugyanolyan pogácsarecept, mind más technikával dolgozik, és más arányokkal: nekem a hajtogatás vált be, de van, aki szerint elég egy éjszakát pihentetni, és a rétegek maguktól kialakulnak majd.

Vadabb verziók valószínűleg a szilvalekváros hájas sütemény hagyományának mintájára szilvalekvárt is adnak hozzá, – a kombináció megosztó, de nagyon izgalmas, édes-sós eredménnyel jár. A szilvalekvár-tepertő páros nem is új, de nem is magyar találmány, régi bajor recept. A Limara péksége bloggere pár évvel ezelőtt csiga formába foglalta a párost, ami remek ötlet. Ehhez alapnak a kész, tepertőkrémmel hajtogatott tésztát vette, kinyújtotta, megkente szilvalekvárral, feltekerte, és a tekercseket szeletekre vágta. Egészen új péksütemény kerekedett így belőle. A geget tavaly karácsonykor továbbvitte Ötvös Zsuzsanna, cukrász is, aki a bejgli formájába ültette a szilvalekváros-töpörtyűs kombinációt. Aki még csak barátkozik a társítással, elég, ha ken egy kanálka lekvárt a kész pogácsákra, a végeredmény nagyon hasonló lesz.

Töpörtyűs pogácsa

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 500 g liszt
  • 50 g vaj vagy zsír
  • 2 tojás sárgája
  • egy teáskanál só (a töpörtyű sósságától függően)
  • 1 zacskó (7 g) porélesztő / vagy fél kocka (20 g) friss
  • 1 csipet cukor
  • 1 dl tej
  • kb. 1,5 dl tejföl

A rétegezéshez:

  • 250 g töpörtyű
  • 2 evőkanál liszt
  • sok frissen őrölt bors
  • 1 tojás a kenéshez

A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot és az élesztőt. A lisztbe morzsolom a vajat, beleszórom a sót, majd a tej, a tojás és a tejföl hozzáadásával nem túl kemény, nem túl lágy tésztát gyúrok belőle. Letakarva 40 percig kelesztem, közben a töpörtyűt ledarálom és elkeverem egy evőkanál liszttel. Hűtőbe teszem, míg a tészta kel.

Töpörtyűs pogácsa tészta szilvalekvárral feltekerve – Fotó: Ács Bori / Telex
Töpörtyűs pogácsa tészta szilvalekvárral feltekerve – Fotó: Ács Bori / Telex

Ha a tészta megkelt, kezdődhet a rétegezés, amit jobb hűvösben csinálni, hogy a krém ne lágyuljon meg túl hamar. A tésztát téglalap alakúra, vékonyra nyújtom, és vékonyan megkenem töpörtyűvel, bőven borsozom. A téglalap közepére jelölésképpen késsel rajzolok egy csíkot. Két oldalról behajtom a tésztát a vonalig, majd így is megkenem a krémmel. Most egymásra hajtom a két megkent „borítékot”, majd még egyet hajtok az egészen keresztben. További 15 percig pihentetem, majd kétujjnyi vastagra nyújtom, a tetejét lekenem egy felvert tojással, késsel berácsozom, és kiszaggatom.

Egyszerűbb verzió: a tésztát először hagyom megkelni, majd egyszerűen hozzágyúrom a tepertőkrémet. Ebben az esetben viszont hűtőben hagyom pihenni legalább 3 órát, inkább egy éjszakát, és aztán nyújtom ki és szaggatom.

(Lehet egyszerűen kockákra vágni is, gyakran sütik ebben a formában a töpörtyűs pogácsát.) Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom a pogácsákat, és további fél órát hagyom kelni. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokosra. A pogácsákat kb. 15 perc alatt kisütöm.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!