Fehérjék számítógépes tervezéséért és fehérjeszerkezetek MI-s előrejelzéséért járt a kémiai...
október 9. – 12:06
–
Fehér János
David Baker teljesen újfajta fehérjéket épített fel, míg Demis Hassabis és John M. Juper egy mesterségesintelligencia-modellel az összes emberi fehérjeszerkezetet kiszámították.
Magyar kutató ért el fontos mérföldkövet a memória kialakulásának megértésében
április 4. – 15:30
–
Aradi Hanga Zsófia
Nagy Gergely Nándor, a BME kutatója a Koppenhágai Egyetem és a Michigani Egyetem munkatársaival együtt vizsgálta a memória kialakításért felelős agyi területen jelen levő fehérjemolekulát.
Úgy tűnik, néhány fehérje pontosan megmutatja, kinél alakul ki tíz év múlva demencia
február 13. – 14:58
–
Világi Máté
A jelenlegi, agyat célzó vizsgálatok viszonylag drágák, így egy vérvizsgálatra alapozó teszt nagyon hasznos lenne az öregedő társadalmakban.
Egyetlen növényi fehérjepor sem ment át a Nébih vizsgáján
2023. december 13. – 12:40
–
Thüringer Barbara
A tesztelt 17 csokoládé ízű termék mindegyike ellen hatósági eljárás indult, ugyanis egyik sem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak.
Együtt szedett gyógyszerek okozta problémákat előzhet meg a magyar kutatók forradalmi módszere
2023. február 8. – 08:57
–
Munk Veronika
A kutatás miatt többet tudunk egy enzimről, ami veszélyessé teszi, hogy a betegek együtt szedjenek egy, a pszichés zavarok és epilepszia ellen használatos gyógyszert és bizonyos antibiotikumokat.
Másfél év alatt megoldotta egy mesterséges intelligencia a biológia egyik legnagyobb kihívását
2022. július 29. – 12:16
–
Flachner Balázs
A Google alá tartozó DeepMind 2020 decemberében mutatta be az MI-t, ami mostanra majdnem minden ismert fehérje szerkezetét megjósolta.
Áttörést értek el ausztrál tudósok az Alzheimer-kór kutatásában
2022. július 7. – 18:35
–
Előd Fruzsina
Kiderült, hogyan viselkedik az egyik fehérje, ami fontos szerepet tölt be a betegség kialakulásában.
Ha csak nyúlhúst ennénk, bele is halhatnánk
2022. január 4. – 05:12
–
Bolcsó Dániel
Nem azért, mert halálbüntetés jár a cuki állatok elfogyasztásáért, hanem mert a nyúlhús olyan fehérjegazdag, hogy a szervezetünk nem jut belőle elég zsírhoz.
Új eszköz segítségével szüntették meg a koronavírus fertőzőképességét Pécsen
2021. december 6. – 13:49
–
Barnóczki Brigitta
Az eredmény új lehetőségeket nyit a Covid-kutatásokban.
Kiderült, miért alakulhatnak ki vérrögök az AstraZeneca oltás mellékhatásaként
2021. december 2. – 11:54
–
Barnóczki Brigitta
Angol és amerikai kutatók molekuláris részletességű felvételeket készítettek arról, ahogyan a vérben lévő fehérjék vonzódnak a vakcina főbb összetevőihez.