Fact-checking

RSS

Fact-check: Biden nem csókolta meg Zelenszkijt

Az amerikai és ukrán elnököt valaki egy bénán szerkesztett képpel akarja lejáratni, és a célközönség vevő rá.

Fact-check: Ne dobáljon random magvakat a természetbe, mert nem így lesz több fa!

Ha gyümölcsöt eszel, ne dobd ki a magját, hanem dobáld el a természetben! – terjed a neten a felhívás, pedig ez veszélyes és káros. Szakemberek mondják el, hogyan érdemes gondoskodni az aszályos...

Fact-check: Putyin nem ígért olyat, hogy be fogja mutatni az USA és EU népirtó terveit

Ugyanaz az álhír több hullámban terjed, de valahogy mindig arról szól, hogy az orosz elnök tegnap bejelentette, hogy nyilvánosságra hoz bizonyítékokat.

Fact-check: hiába mondta Gulyás Gergely, Bajnai alatt egyszer sem ment 310 fölé a forint-euró...

Az sem igaz, hogy ne lennének eltérő trendek a háború kitörése óta a régiós devizáknál. A forint hetek óta teljesen máshogy mozog, mint a cseh korona vagy a lengyel złoty.

Fact-check: Orosz állításokkal ellentétben a Vöröskereszt mindkét oldal hadifoglyait megfigyeli

Az orosz emberi jogi biztos nem mondott igazat, és ezt egy magyar nyelvű propagandaoldal szó nélkül terjeszti a Facebookon.

Fact-check: Justin Bieber fél arca nem a Covid-oltás miatt bénult le

Semmi bizonyíték nincs a Covid-19 elleni védőoltások és a Ramsay Hunt-szindróma kapcsolatára, és még az oltásellenesek által idézett tanulmány sem állít semmi biztosat.

Fact-check: Nem, a McDonald's nem nyit titokban újra Oroszországban

Egy fideszes propagandaoldal kezdte el ezt terjeszteni, pedig még a hivatkozott forrásukban is az áll, hogy az amerikai vállalat eladta orosz érdekeltségeit.

Fact-check: Tényleg létezik a meglepő borítójú, „horogkeresztes” tanári kézikönyv

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem adta ki, és azt mondják, egy panasz sem érkezett hozzájuk amiatt, hogy a borítóján zavarba ejtő formába rendeződtek a figurák.

Fact-check: A majomhimlő nem csak a melegeket érinti

Évtizedek óta tudjuk, hogy a vírus férfiakat, nőket, gyerekeket is érint, szexuális orientációtól függetlenül. A stigmák és a megbélyegzés csak a majomhimlő terjedésének kedvez.

Fact-check: Nem 22-en jelentkeztek idén fizikatanárnak, de nem sokkal jobb a helyzet

Megkerestük az Oktatási Hivatalt a számokért. Az adatok bizony azt mutatják: kevesen jelentkeznek a két fontos természettudományos tárgy tanítására.