Fact-checking

RSS

Fact-check: Belgium tényleg Oroszországnak köszönheti függetlenségét, ahogy Putyin állítja?

Az orosz elnök szereti saját szája íze szerint átírni a történelmet. Most például éppen az ellenkezőjére. A cári birodalom valójában ellenezte Belgium függetlenségét, csak nem állt módjában...

Fact-check: Nemhogy segítene, de még rontja is a védettséget a sokadik oltás?

Dúró Dóra ismét megosztott egy cikket az oltásokról, de az félrevezetően, esetenként tévesen számol be egy japán kutatás eredményeiről.

Fact-check: Tényleg a magyar politikusok vagyonnyilatkozati rendszere a legszigorúbb Európában?

Gulyás Gergely a kormányinfón arról beszélt, hogy az európai parlamenti képviselőknek mennyivel könnyebb dolguk van, mint a hazaiaknak, mert szinte semmit nem kell bevallaniuk. A valóság ennél azért...

Fact-check: Tényleg kevesebb diák jut egy tanárra Magyarországon, mint az EU-s átlag?

Pintér Sándor ezzel cáfolná a tanárhiányt, de ahogy az átlagfizetés is csalóka, úgy ez az adat is technikailag ugyan igaz, de nem fedi a teljes valóságot.

Fact-check: A reptér tényleg pár száz forintért árverezi el az ottfelejtett poggyászokat?

Egy Facebook-bejegyzésben azt állítják, hogy alig 800 forintért le lehet csapni ékszerekkel és fényképezőkkel teli bőröndökre.

Fact-check: Tényleg veszélyesebb volt a lélegeztetőgép, mint maga a koronavírus-fertőzés?

Elon Musk Joe Rogan podcastjában magyarázott arról, hogy űrhajógyártóként miért gondolja azt, hogy a lélegeztetőgép rossz kezelés volt, és a covidos betegek emiatt haltak meg.

Ketrecbe zárt izraeli gyerekek, ukrán fegyverekkel harcoló Hamász – beindult az álhírgyár a...

Bár még csak pár napja, hogy a Hamász terrorszervezet megtámadta Izraelt, már most rengeteg álhír kering a közösségi médiában a konfliktusról. Összegyűjtöttük, mik a legfontosabb hamis narratívák az...

Fact-check: Tényleg elsők vagyunk lakosságarányosan a Nobel-díjasok számában?

A városi legenda szerint világelsők vagyunk az egy főre jutó díjazottak számában. Ez ugyan nem igaz, de jó helyen állunk.

Fact-check: Tényleg 100 százalékos adókedvezményt kapnak a magyar anyák, ahogy Jordan B. Peterson...

Novák Katalin tavaly kitüntette a kanadai pszichológust és online celebet, aki most történetesen Novák Katalin munkáját és a magyar családpolitikát méltatta Elon Muskkal kórusban.

Fact-check: A WHO egy totális megfigyelésen alapuló, diktatórikus világkormányt épít ki egy új...

A Mi Hazánk aláírásokat gyűjt az egészségügyi világszervezet egyik egyezménytervezete ellen, de olyan dolgok ellen tiltakoznak, amikről szó sincs a dokumentumban.

Kövess minket Facebookon is!