Belügyminisztérium: Sem Vitnyéden, sem Écsen, sem sehol máshol nem épül menekülttábor

2024. október 11. – 04:57

Másolás

Vágólapra másolva

„Tájékoztatjuk, hogy Vitnyéden, Écsen és Albertkázmérpusztán, továbbá Magyarország egyetlen más településén sem épül menekülttábor. A hivatkozott közlés otrombán hazug feltételezések halmaza.” – írta a Belügyminisztérium lapunk megkeresésére.

A minisztériumhoz azután fordultunk, hogy a nyugat.hu cikkében információira hivatkozva azt írta, nemcsak Vitnyéden, hanem két másik településen is épül az országban menekülttábor. A két helyszínként a Győrhöz közeli Écset, illetve az osztrák határnál fekvő Albertkázmérpusztát említették meg.

Szeptember végén az osztrák hírekben terjedt el, hogy a kormány titokban menekülttábort húzna fel a nyugati határ közelében, ahonnan a menedékkérők továbbmehetnének Ausztria irányába. A tábor hírére Gulyás Gergely nyilatkozatában közölte, hogy Vitnyéden semmilyen menekülttábor nem lesz, később Gyopáros Alpár, a terület országgyűlési képviselője is tagadta.

A vitnyédi Csermajorban valóban elindult egy rendőri felügyelettel zajló építkezés, ami a helyieket és a burgenlandi lakosságot is megrémisztette. Az építkezést Gulyás azzal indokolta, hogy a rendészeti képzést nyújtó győri és soproni iskoláknak nyitnának itt nyári tábort. A Magyar Hanghoz eljutottak azonban olyan dokumentumok, amelyek ezzel ellentmondtak.

A lap szerint ebben az indoklás az volt a tábor mellett, hogy a kormány megfeleljen az uniós bíróság évekkel ezelőtti ítéletének és így ne pörögjön tovább a napi egymillió eurós büntetés.

Vitnyédre a hétvégén a Mi Hazánk is ellátogatott: szerintük igenis menekülttábor épül az érintett területen, ezért a Betyársereg védelmet is ígért a helyieknek. „Mindenki sejti, hogy menekülttábor lesz Csermajorban, mégis le akarják tagadni” – írtuk cikkünkben, amiben bemutattuk, hogy valami tényleg készül a Vitnyédhez tartozó egykori mintagazdaság és iskola épületeiben.

Orbán Viktor Magyarország soros EU-s elnökségi ülésének sajtótájékoztatóján lapunk kérdésére szintén tagadta mindezt. Arra a kérdésre, hogy akkor a kormány hogyan oldja majd meg a büntetés elkerülését azt mondta, hogy „ez a probléma lényege. Vitnyéden nem lesz menekülttábor, és sehol sem lesz migránstábor.” Mint mondta, az EU új szabályai előírják, hogy Magyarországnak „létre kell hoznia több ezer, talán nyolcezernyi migráns elszállásolására alkalmas férőhelyet.”

Arról, hogy ez a migránsgettózáshoz vezető szám miért az uniós jogot sértő magyar rendszer sajátosságai miatt jött ki, itt írtunk. Orbán szerint „mindig lesz egy kis kakofónia, egyesek szerint építünk, mások szerint nem építünk” semmilyen migránstábort, de végül megismételte, ilyen létesítmény Magyarországon nem fog létrejönni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!