Magyar Hang: Dokumentumok szerint közel ötmilliárdot szántak volna menekülttáborra Vitnyéden

2024. október 6. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány többször is tagadta, de a Magyar Hang birtokába került előterjesztés szerint öt milliárd forintért építettek volna menekülttábort Vitnyéden.

Gulyás Gergely múlt csütörtöki nyilatkozatában közölte, hogy Vitnyéden semmilyen menekülttábor nem lesz, a kormánynak nincs ilyen terve. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azokat az osztrák híreket igyekezett cáfolni, miszerint a kormány titokban tábort húzna fel a nyugati határ közelében, ahonnan az menedékkérők tovább mehetnének Ausztria irányába. A tábor hírét később Gyopáros Alpár a terület országgyűlési képviselője is tagadta.

A vitnyédi Csermajorban valóban elindult egy rendőri felügyelettel zajló építkezés, ami a helyieket és a burgenlandi lakosságot is megrémisztette. Az építkezést Gulyás azzal indokolta, hogy a rendészeti képzést nyújtó győri és soproni iskoláknak nyitnának itt nyári tábort. A Magyar Hang birtokába jutott dokumentumok viszont ellentmondanak a miniszternek.

A lap állítja, hogy a birtokokba jutott „A Magyarország menekültügyi feladatainak ellátásával összefüggő költségek biztosításáról” címet viselő dokumentum egy belügyi előterjesztés formájában létezett. Információik szerint a dokumentum elfogadása esetén kormányhatározattá vált volna. A dokumentum az Európai Unió
Bíróságának június 13-ai ítéletére hivatkozva elrendeli „egy új, menedékkérők elhelyezésére szolgáló befogadó állomás építését Vitnyéd-Csermajor településen” – idézi a Magyar Hang a birtokába jutott előterjesztést.

A kiszemelt területen állítólag névlegesen 500 fő befogadására alkalmas, minimális komfortfokozattal rendelkező tábort épített volna a kormány. Az ott található épületek állapota miatt a minimális komforthoz komolyabb felújításokra lett volna szükség. A projektre 4,7 milliárd forintot szántak volna, ennek egy részét elvileg már idén el kellett volna utalni.

A Magyar Hang munkatársai egyébként a helyszínre is utaztak: a terület egy részét három és fél méter magas, masszív alumíniumgerendákkal megerősített kerítést veszi körbe. „Ha ide tényleg diáküdülőt akarnak, akkor mi szükség minderre, egy erdő közepén? És miért nem takarítják ki a területet?” – tette fel a kérdést Remete László, a közeli Kapuvár korábbi polgármesterjelöltje.

Vitnyédre a hétvégén a Mi Hazánk is ellátogatott: szerintük igenis menekülttábor épül az érintett terülten, ezért a Betyársereg védelmet is ígért a helyieknek. „Mindenki sejti, hogy menekülttábor lesz Csermajorban, mégis le akarják tagadni” – írtuk cikkünkben, amiben bemutattuk, hogy valami tényleg készül a Vitnyédhez tartozó egykori mintagazdaság és iskola épületeiben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!