Deutsch Orbán strasbourgi beszédéről: Nem színpadot ácsolnak Orbánnak, ez egy édes teher

2024. szeptember 15. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem színpadot ácsolnak Orbán Viktornak”, a magyar kormányfő a kötelességének tesz eleget, „ez egy édes teher a mindenkori soros elnök miniszterelnöknek”

– mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője vasárnap a Kossuth rádióban. Deutsch az Európai Parlament jövő heti strasbourgi üléséről úgy fogalmazott: a magyar soros elnökség „nem akarja majd elhallgatni a tagországok problémáit”.

Szeptember 18-án Orbán Viktor az Európai Unió soros elnökeként felszólal Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén. Deutsch azt mondta, hogy a soros elnöki tisztséget betöltő ország miniszterelnöke vagy köztársasági elnöke „nem jutalmat kap azzal, hogy az EP plenáris ülésén ismerteti a soros elnöki programot”. A képviselő szándékos csúsztatásnak nevezte az európai és a magyar sajtóban megjelent, ezzel ellentétes információkat.

Deutsch azt is fejtegette, hogy „a demokrácia az értelmes vita” rendszere, de vannak, akik „egy olyan európai demokráciát szeretnének működtetni, ahol a tőlük eltérő véleményen lévőkkel már a vitát sem akarják lefolytatni, már a vita lehetőségét is el akarják venni”. Deutsch úgy gondolja, ezt a szocialisták akarják. Közölte, szerinte kettősség fogja jellemezni a vitát, mert „a magyarországi ellenzékkel az élen mindenféle támadások, rágalmak, vádak hangoznak el, amelyek egyébként a magyar kormány Magyarországon folytatott tevékenységét érintik” bár Deutsch szerint nem erről szól a vita jövő héten.

Deutsch arról is beszélt, hogy szerinte „Magyarország már bevándorlóország lenne”, ha az EU migrációs szabályait követte volna. Kiemelte, hogy a magyar soros elnökségnek fontos témája lesz az illegális migráció megfékezése. Deutsch szerint ezen a területen nincs egyetértés a kormány és a magyar ellenzék között. Deutsch hozzátette, a soros magyar elnökség foglalkozni fog a demográfiai problémákkal is.

A vita

„Miniszterelnök úr, találkozunk Strasbourgban” – üzent rögtön Magyar Péter korábban Orbánnak. A strasbourgi vita platformja lehet az első, ahol vitázhatna egymással Magyar Péter és Orbán Viktor, de Orbán ebből is könnyen kifarolhat.

Hatalmas vitára, izzasztó kérdezz-felelek összecsapásra azonban nem kell számítani, erre hívta fel a figyelmet pár napja Molnár Csaba is, a DK EP-képviselője. A DK alelnöke részletesen is összefoglalta, hogy fog kinézni a jövő szerdai ülés:

  1. Orbán az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét adó ország miniszterelnöke mond egy nyitóbeszédet a soros elnökség prioritásairól.
  2. Ezután jön az Európai Bizottság felszólalója, általában maga a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen.
  3. Ezt követően sorra reagálnak 3-5 perces hozzászólásban a parlamenti frakciók vezetői.
  4. A frakcióvezetők után van lehetősége más EP-képviselőnek is felszólalnia bizonyos keretek között. Az Európai Néppárt várhatóan lehetőséget ad Magyar Péternek, hogy reagáljon Orbán beszédére, de 1-2 percnél több ideje biztosan nem lesz a Tisza Párt elnökének.
  5. Az összes felszólalás végén jön ismét Orbán, és válaszolhat az előtte elhangzottakra. A magyar kormányfőnek nincs olyan kötelezettsége, hogy minden egyes hozzászólásra külön-külön is reagáljon. Molnár Csaba szerint általában az Európai Bizottság elnökének és a fontosabb frakciók vezetőinek felszólalásaira szoktak ebben a körben reagálni.

Mindezek alapján szinte teljesen kizárható, hogy Orbán kitérjen Magyar Péter felszólalására, hiszen nem célja a magyar kormányfőnek, hogy felemelje a politikai ellenfelét, és belpolitikai ügyekkel foglalkozzon az Európai Parlamentben, ahol mások várhatóan az orosz-magyar kapcsolatokról és a miniszterelnök békemissziónak nevezett diplomáciai útjáról fogják kérdezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!