Tologatják a mini-Dubaj előkészületeit, még nem találtak vállalkozót a terület megtisztítására

2024. augusztus 28. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

Két közbeszerzést írt ki júniusban, de egyikre sem talált még vállalkozót az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) Rákosrendező területének megtisztítására, írja a Népszava. Két héttel hosszabbították meg a tenderek határidejét, amelyeket a MÁV írt ki, de az ÉKM felelős a projektért. Júniusban Szíjjártó Péter külügyminiszter még arról számolt, hogy szeptemberben át is adják a területet az arab fejlesztőknek, most úgy tűnik, ez is késni fog.

Ennek ellenére már most irtják a növényzetet, amely rengeteg ott élő állat pusztulásával is járhat. Garay Klára, a Budapesti Városvédő Egyesület elnökségi tagja arról beszélt a lapnak, hogy a területen már halmokban állnak a kivágott fák, ezzel már most sivataggá alakítják a tájat, pedig még évek fognak eltelni az építkezés megkezdéséig. Mielőtt a területet átadják a befektetőknek, két feladatot akarnak elvégeztetni:

  • Kármentesítés, fák és növényzet irtása, meglévő épületek, vágányok, vezetékek bontása – mindez nettó 14 milliárd forintért. Ennek a kiírását már háromszor kellett módosítani, egyelőre nem zárult le a pályázat.
  • Felszín alatti szennyeződések feltárása, és stratégiai környezetvédelmi vizsgálat – nettó 5,9 milliárd forintért

A MÁV áprilisban kezdte el a növényzet eltávolítását a területen, júliusban pedig az itt található mintegy 100 épület elbontásához is nekiláttak. Az ÉKM ezt azzal indokolta, hogy a bontási hulladék elszállításához sok idő kell, másrészt az illegális hulladék halmokban áll, sok esetben a növényzet is benőtte, ami tovább nehezíti annak elszállítását. Merthogy a területről rengeteg hulladékot is el kell szállítani. Az illegálisan elhelyezett hulladék mennyiségét előzetesen 190 ezer köbméterre becsülték. Sokat elárul, hogy az ÉKM szerint „Budapest egyik legnagyobb illegális hulladéklerakójának felszámolása zajlik”. Az általuk közölt számok alapján a felszíni hulladéklerakással érintett terület nagysága 126 425 négyzetméter (12,6 hektár).

A kiírás szerint a teljesítés határideje a szerződés aláírása után 24 hónap, ez további 12 hónappal hosszabbítható meg. Az ÉKM szerint, ahogy a közbeszerzéseket is egyszerre írták ki, a munkát is egyszerre végzik majd a vállalkozók. Ezért nehezen tudják majd tartani a Szijjártó Péter külügyminiszter által kijelölt céldátumot, közölte a minisztérium a lappal. Már idén szeptemberben át szerették volna adni a területet a befektetőknek, de az ÉKM szerint ez akár két évet is csúszhat.

Tavaly novemberben írtunk arról, hogy egy dubaji üzletember már tárgyal a kormánnyal arról, hogy a Mol-toronynál is magasabb felhőkarcolót építsen Rákosrendező környékére. A projekt sokakból tiltakozást váltott ki, többek között Karácsony Gergely és Vitézy Dávid is kritizálták a fejlesztést ebben a formában. Az építkezést kiemelt beruházássá nyilvánították, ami gyakorlatilag szabad kezet ad a fejlesztőknek.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be az Országgyűlésnek a rákosrendezői projektről szóló törvényjavaslatot, Szijjártó Péter pedig alá is írta a szerződést a mini-Dubajról. A beruházást valószínűleg a világ legmagasabb épületének számító dubaji Burdzs Kalifa tornyot is építtető Mohammed Alabaar cége, az Eagle Hill építi majd, amely Belgrádban is felhúzott egy egészen új városrészt, szintén egy volt vasúti területre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!