A mini-Dubaj beruházás kármentesítési tervei csak 2025 őszére készülnek el

2024. április 23. – 08:01

Másolás

Vágólapra másolva

Zajlik a Rákosrendezőre tervezett, mini-Dubajként elhíresült beruházás előkészítése: a MÁV február közepén elindította a bérleti szerződések és egyéb használatot biztosító szerződések megszüntetését, illetve felmérték azt is, hogy az illegálisan elhelyezett hulladékok teljes becsült mennyisége meghaladja a 190 ezer köbmétert – írja a Népszava. A mentesítésre alkalmas műszaki megoldás tervezése azonban csak 2025 szeptemberére fejeződik be, az építkezés csak utána kezdődik.

„Az elrendelésnek megfelelően a MÁV Zrt. február közepén elindította a mintegy 83 bérleti és egyéb használatot biztosító szerződés megszüntetését, illetve felszólította a jogcím nélkül használókat a terület elhagyására” – írta a terület kármentesítésért felelős Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a lap megkeresésére. A válaszból kiderült, hogy a tizenhárom jogcímmel rendelkező és a tizennégy jogcím nélküli lakóból nyolcan feltételekkel, de már elfogadták a felajánlott lakásokat, többekkel pedig most is zajlanak az egyeztetések.

A minisztérium szerint a szemét jelentős része egészségre ártalmas, így azok elszállításakor a területen illetéktelen nem tartózkodhat majd. A hulladék- és kármentesítést célzó közbeszerzési kiírások összeállítása már zajlik. A projekt ezen részét év végéig szeretnék majd befejezni, de a felszín alatti mentesítés, illetve annak felmérése ennél több időt vesz majd igénybe. A mentesítésre alkalmas műszaki megoldás tervezése azonban csak 2025 szeptemberére fejeződik be. Az építkezés csak a kármentesítés befejezése után kezdődhet meg.

Kiderült az is, hogy az erősen szennyezett területen mennyi szemét van jelenleg. Sokat elárul, hogy az ÉKM szerint „Budapest egyik legnagyobb illegális hulladéklerakójának felszámolása zajlik”. Az általuk közölt számok alapján

  • a felszíni hulladéklerakással érintett terület nagysága 126 425 négyzetméter (12,6 hektár);
  • az illegálisan elhelyezett hulladékok teljes becsült mennyisége meghaladja a 190 000 köbmétert.

Az ÉKM arról tájékoztatott, hogy „ütemezetten halad” a cégek által használt helyiségek és területek visszavétele. A felmondási idő figyelembevételével történő eljárás 17 esetben már lezárult. Több vállalkozás élt a MÁV által felajánlott csereingatlanokkal. A korábbi bérlőknek – a jogcím nélküli lakókat nem számítva – alig 30 százalékával sikerült eddig megegyezni. A rákosrendezői ingatlanokat a családoknak és a cégeknek május végéig kell kiüríteni, csak egyedi esetben tesznek kivételt.

Még tavaly novemberben írtunk arról, hogy egy dubaji üzletember már tárgyal a kormánnyal arról, hogy a Mol-toronynál is magasabb felhőkarcolót építsen Rákosrendező környékére.

A húsvéti ünnep előtti nap estéjén benyújtotta az Országgyűlésnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a rákosrendezői mini-Dubajról szóló törvényjavaslatot, annak előadójaként pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert jelölte meg, aki már alá is írta a szerződést a mini-Dubajról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!