Az iskola egyik legnehezebb osztályát kapja a leváltott igazgató, aki még 2018-ban foglalkoztatta K. Endrét

2024. július 30. – 08:19

Másolás

Vágólapra másolva

„Azon tépelődöm, vajon kinek ártottam azzal, hogy ez az ember az iskolában dolgozhatott. Azt kell mondanom, hogy magamnak. A gyerekeknek, a kollégáknak, a szülőknek biztosan nem” – így gondolja Bárányos József, a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatója, aki 27 éve dolgozik az intézményben igazgatóként, ám legutóbbi igazgatói pályázatát már nem támogatták a K. Endre-ügy után, így pedagógusként folytatja az intézményben a munkát.

Bárányossal kapcsolatban még 2018-ban kifogásolta az illetékes tankerület, hogy testnevelő tanárként foglalkoztatta az akkor éppen büntetőeljárás alatt álló K. Endrét, a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesét, a kegyelmi ügy egyik főszereplőjét. K. Endrét kényszerítésért 2019-ben első fokon, majd 2021-ben másodfokon is 3 év 4 hónap börtönre ítélték, Novák Katalin azonban tavaly – a pápalátogatás alkalmából – elnöki kegyelemben részesítette.

Az ellene folyó eljárásról értesülve az illetékes Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója, Török Szabolcs azonnali hatállyal felmentette K. Endrét a munkavégzés alól. A tankerületi igazgató akkor azt mondta, Bárányos „nem tett semmit”, pedig tudta, hogy mivel vádolják K. Endrét. A munkáltatói jogokat egyébként nem az iskolaigazgató, hanem a tankerület gyakorolja. Bárányos 2019-ben is megpályázta az igazgatói posztot, akkor meg is kapta.

Azóta is az iskola igazgatójaként dolgozott, csak most, a kegyelmi botrány kirobbanása után fél évvel döntöttek a leváltásáról. Az igazgató mandátuma augusztus 15-én jár le.

A 24.hu-nak azt mondta most, hogy szerinte a múlt összemosódik a jelennel, és K. Endrével kapcsolatban „ma már abban a tudatban élünk, hogy született ellene egy elítélő bírósági végzés, és ebből az aspektusból tekintünk vissza a múltba, mintha akkor már elítélt ember lett volna. De abban az időszakban csak vizsgálat folyt. Tehát pont annyira lehetett ártatlan, mint bűnös.” K. Endréről úgy tartja, hogy tiszteletben kell tartani a jogerős bírói ítéletet, de „el lehet gondolkodni azon, hogy vajon miért fellebbezett ennyiszer”.

Bárányos szerint K. Endre 2016 november végén érkezett az iskolába, makulátlan erkölcsi bizonyítvánnyal. Amikor elindult ellene az eljárás, tájékoztatta az igazgatót erről, és azt is mondta, hogy „de azt sem tudja egyelőre – és most próbálom idézni a szavait –, hogy tanúként vagy vádlottként idézték-e. Akkor a szemébe néztem, megkérdeztem: Csináltál valamit, Endre? Azt felelte: Nem, semmit, ártatlan vagyok. Elhittem neki.”

A leváltott igazgató azt is mondta, azért nem jelentette az ügyet a tankerületnek, mert hitt a kollégájának, illetve ügyvédje utóbb már azt mondta, „jogszabályi alapon sem volt jelentési kötelezettségem, sőt még rosszul is járhattam volna”. Felvetette, hogy ha mondjuk a vizsgálat végül ártatlannak hozta volna ki K. Endrét, de ő így is jelentést tett volna róla, és K. miatta elvesztette volna az állását, akkor „hatalmas kártérítési pert” akaszthatott volna a nyakába, jogosan.

Bárányos a pedagógusi munkája mellett önkormányzati képviselőként is dolgozik, ősztől az ötödik ciklusát indítja, miután júniusban 50 százalék fölötti aránnyal nyert a Fidesz támogatásával.

A jövőben beosztott tanárként, osztályfőnökkel dolgozik majd az iskolájában, megkapja az egyik legnehezebb osztályt. „Érdekes lesz, mert eddig igazgatóként könnyen mondhattam a kollégáknak, hogy boldoguljanak a gyerekekkel, a problémákat oldják meg pedagógiai módszerekkel. Hát, most nekem kell megoldani, úgyhogy itt az új kihívás. Nagyon várom őket, sok nehéz helyzetű gyerek van abban az osztályban” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!