VSquare: Az orosz hírszerzés terjesztheti az Orbán elleni meghiúsított merényletről szóló álhírt

2024. július 25. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna merényletet készített elő Orbán Viktor ellen a magyar miniszterelnök moszkvai látogatása előtt, számolt be egy, a kormánypárti Demokratát klónozó weboldal. Orbán titokban megszervezett moszkvai útjáról itt olvashatja korábbi beszámolónkat, itt pedig az európai reakciókat, amelyek egységesen elítélik az utat és azt különösen, hogy Orbán ezt – egy gyors kijevi utat követően – rögtön azután tette, hogy Magyarország fél évre átvette az Európai Tanács soros elnöki tisztét. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lényegében árulásnak nevezte Orbán moszkvai vizitjét, bár a magyar kormányfő nevét nem említette meg.

A VSquare arra jutott, hogy a Demokrata.hu oldalát megtévesztésig idéző, csak a domain kiterjesztésében eltérő, Demokrata.net címen rövid ideig működő oldal mögött az az APT28 névvel illetett hekkercsoport áll, ami a szakértői közmegegyezés szerint az orosz katonai felderítést, közkeletű szovjet rövidítésével a GRU-t szolgálja. Ez a csoport hajthatta végre a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium elleni kibertámadásokat is, amelyeket a magyar kormány hivatalosan magától nem ismert be – a történteket két évvel ezelőtt tárta fel a Direkt36 –, és nem tudni, érdemben milyen intézkedéseket tettek azután, hogy a 444.hu által nyilvánosságra hozott belső dokumentumok alapján bizonyítottan szembesültek a támadással.

A Demokrata.net által közölt szöveget Telegram oldalak is terjesztették, nem csak magyar, de spanyol és francia nyelven is. Emellett egy hangfelvételt is közreadtak, amelyen ukránul beszéli át a megbízóként és végrehajtóként megjelölt személy, hogy miért nem sikerült az akció. Az itt elhangzott tervek szerint Orbán autójába bombát rejtettek volna, mielőtt Moszkvába repül. ()

A Demokrata.net már nem működik, de az oldal itt archiválva megtekinthető. Több cikke a valódi Demokrata.hu-ra linkelve jött be. A lap főszerkesztője, Bencsik András a radikális Vadhajtasok.hu-nak arról beszélt, hogy a hír bizonyosan fake news, senki nem készített elő merényletet Orbán ellen. „Ez egy teljesen álhír, gyanúsnak tűnik, valami hamisítvány, nem volt merénylet” – mondta Bencsik András az incidensről. A VSquare beszélt a magyar szervekhez köthető forrással, aki név nélkül közölte, hogy az oroszokat sejtik a dezinformáció mögött. Ugyanerről számolt be a VSquare ukrán forrása is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!