Zelenszkij finoman leárulózta Orbán Viktort a moszkvai útja miatt

2024. július 18. – 17:44

Zelenszkij finoman leárulózta Orbán Viktort a moszkvai útja miatt
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján a Blenheim-palotában 2024. július 18-án – Fotó: Hollie Adams / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Bár Orbán Viktor nevét nem mondta ki, félreérthetetlenül a magyar miniszterelnököt és annak moszkvai látogatását illette kritikával Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az angliai Blenheim-palotában, a Európai Politikai Közösség (EPC) nevű kormányközi szervezet csúcstalálkozóján tartott beszédében – írja a Guardian.

„Közös fellépésünkkel megőriztük az egységet Európában, ami azt jelenti, hogy Putyin elhibázta az elsődleges célját […] Ez a mi előnyünk, de csak addig marad előny, amíg egységesek vagyunk” – mondta Zelenszkij. Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva hozzátette: „Megpróbálhatja megkörnyékezni önöket, vagy egyesével felkeresheti néhány partnerüket, megpróbálhatja megkísérteni önöket vagy nyomást gyakorolni önökre, megzsarolni önöket, hogy egyikük elárulja a többieket. Mi megőrizzük az egységünket.”

„Ha valaki Európában a hátunk mögött vagy akár más kárára próbálja megoldani a problémákat, ha valaki a háború fővárosába akar utazni, hogy beszélgessen – és esetleg a közös érdekeink ellenében vagy Ukrajna vagy más országok kárára ígérjen valamit –, akkor miért kellene egy ilyen személyt figyelembe vennünk? Az EU minden problémáját meg tudja oldani e nélkül az egyén nélkül is”

– mondta Orbán Viktorra utalva.

Orbán pár nappal a soros magyar uniós elnökség kezdete után Kijevbe, majd Moszkvába, a türk államok hegyi-karabahi ülésére, majd Kínába látogatott, végül pedig Donald Trump volt amerikai elnökkel találkozott annak floridai birtokán, Mar-a-Lagóban. Több alkalommal posztolt az utakról képeket az elnökségi logóval, Moszkvában pedig Vlagyimir Putyin arról beszélt a találkozójuk utáni sajtótájékoztatójukon, hogy szerinte Orbán az uniós elnökség képviseletében járt ott, amit a magyar kormányfő nem cáfolt helyben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter olyan fordulatokkal mosta össze az elnökséget a „békemisszióval”, mint például hogy „vége a magyar uniós elnökség első hetének, ennek során mindenki számára bebizonyosodhatott, hogy ez egy békemisszió lesz a következő hat hónapban”.

A moszkvai utat és különösen annak összemosását az uniós elnökséggel rengeteg helyről érte kritika, többek között elítélte például az Európai Parlament, Ursula von der Leyen újraválasztott európai bizottsági elnök vagy a cseh miniszterelnök is. Rácz András Oroszország-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint Putyin „látványosan bolondot csinált” Orbánból.

Zelenszkij a Blenheim-palotában elmondott beszédében sürgette az európai vezetőket, hogy lássák el légvédelmi fegyverekkel Ukrajnát, és ne korlátozzák azok használatát: „Nem kellene félnünk ezektől a képességektől. Minél hatékonyabb a légvédelmünk, annál tehetetlenebb lesz Putyin. Minél kevésbé korlátozzák a hatékony fegyverek használatát, Oroszország annál inkább békére fog törekedni.”

Az EPC-t Ukrajna orosz inváziója után hozták létre, első találkozója 2022 októberében volt. A résztvevők között szerepel 47 európai ország, az EU részéről az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament, illetve az EU-tó független Európa Tanács. A mostani angliai találkozó a negyedik, a következőt épp Budapesten fogják tartani november 7-én.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!