A cseh miniszterelnök szerint Orbán oroszországi látogatása csak Putyint segíti

2024. július 17. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Amit Orbán Viktor tesz, az nem szolgálja sem Európa, sem az én országom, sem az ukrán nép érdekeit” – mondta egy hosszú interjúban Petr Fiala cseh miniszterelnök. A Guardian által szemlézett interjúban Fiala arról is beszélt, hogy Orbán „békemissziónak” nevezett diplomáciai körútja, aminek során felkereste Zelenszkij ukrán elnök mellett Vlagyimir Putyint, Hszi Csin-pinget és Donald Trumpot is, valójában nem a békét szolgálják, hanem kizárólag Putyin érdekeit.

A körutat azokhoz a kísérletekhez hasonlította, amikkel az európai vezetők megpróbálták Hitlert megbékíteni a II. világháború kitörése előtt.

Csehország konzervatív miniszterelnöke szerint fontos, hogy tanuljunk a történelemből, és a történelem azt tanítja, hogy az eleve agresszív rezsimeket akárhogyan próbálják is megbékíteni, ez sosem sikerül.

„A béke csak akkor lehetséges, ha az agresszív állam, az agresszív rezsim megérti, hogy vagyunk annyira erősek, hogy annak a bizonyos agresszív rezsimnek sem kifizetődő a katonai agresszió. Szóval nagyon-nagyon világos: a múlt mindannyiunk tanítója” – mondta Fiala.

A Guardian emlékeztet: Csehország Magyarországgal együtt a Visegrádi Négyek tagja, a csoportban azonban az utóbbi években – jórészt az orosz-ukrán háború eltérő megítélése miatt nehézkessé vált az együttműködés. A lap felidézte azt is, hogy Orbán diplomáciai körútját az Európai Parlament is elítélte, több EU-s politikus szerint ugyanis a magyar miniszterelnök visszaélt azzal a helyzettel, hogy jelenleg Magyarország az Unió soros elnöke. Ezeken a látogatásokon azonban Orbán nem az EU-t képviselte.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!