Népszava: Karácsony Gergely 191 szavazattal vezet Vitézy Dávid előtt

2024. július 11. – 06:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön zárul a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámolása. A Népszava információi szerint szerdán még tovább nőtt Karácsony Gergely főpolgármester előnye Vitézy Dáviddal szemben: összességében már 191 szavazattal áll jobban, mint kihívója.

A Telex információi ezzel egybevágnak, Karácsony Gergely környezetéből úgy értesültünk, hogy a jelenlegi főpolgármester előnye több mint 100 szavazattal nőtt Vitézyvel szemben.

Az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt, Vitézy Dávid szerda kora este arról írt a Facebook-oldalán, hogy az egyik újlipótvárosi szavazókörben önmagában többet változott a szavazatok aránya, mint amennyi az eredeti különbség volt közte és Karácsony között. „Ebben az esetben épp az ő javára változott az eredmény, 134 szavazattal, (…) de fordítva is történt hasonló másutt” – írta Vitézy.

Hozzátette, hogy a hibásan máshoz számolt érvényes vagy a tévesen érvényesnek minősített szavazólapok száma eléri az 1200-at, ami a köztük lévő eredeti 41 szavazatnyi különbség harmincszorosa.

Kedd óta a fővárosi szavazókörök kétharmadában számolták újra a szavazatokat. Csütörtökön a szavazatok maradék egyharmadát számolják újra nyolc (VIII., IX., X., XII., XV., XIX. és XX.) kerületben, a végeredményt pedig várhatóan pénteken hirdeti ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Újraszámolás-gate

Az újraszámolás előzménye, hogy a június 9-i önkormányzati választáson nagyon kevés szavazat döntött Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között. Akkor Karácsony Gergely, a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum főpolgármester-jelöltje 324 szavazattal nyert. Az érvényes szavazatok mellett hivatalosan 24 589 (valójában csupán 23 926) érvénytelen szavazat is volt. Emiatt Vitézy Dávid már a végső eredmény előtt azt mondta, hogy mindenképp újraszámlálást fog kezdeményezni.

Vitézy három nappal később, június 12-én be is adta fellebbezését a Fővárosi Választási Bizottságnál, ami előtt részletesen ismertette jogi aggályait. Az érvénytelen szavazatok újraszámolását már a fellebbezés beadásának estéjén elrendelték.

Az NVB június 15-én újra átszámolta az érvénytelen szavazatokat, ami csökkentette Karácsony előnyét Vitézyvel szemben, de a választás végeredménye így sem változott: Karácsony 41 szavazattal, de Budapest főpolgármestere maradt.

Csakhogy a Kúria július 7-én elrendelte, hogy az NVB-nek újra kell számolnia a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazatot is. A legfőbb bírósági fórum ezt azután tette, hogy az Alkotmánybíróság helyt adott a választáson alulmaradó Vitézy alkotmányjogi panaszának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!