Deutsch Tamás: Ami az európai politikában folyik, az a demokrácia alapintézményei elleni hadüzenet

2024. június 30. – 08:12

Másolás

Vágólapra másolva

„Háborúpárti együttműködés jött létre a baloldalivá vált Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok között” – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az EP-választások utáni fejleményekről a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Az MTI beszámolója szerint Deutsch a műsorban arról beszélt, hogy hatalmi manipuláció zajlik az európai politikában, amivel az európai választópolgárok tízmillióinak akaratát változtatják meg. „A választók nem baloldali, hanem jobboldali többségre, nem globalista, hanem szuverenista erőkre, nem háború-, hanem békepárti európai képviselőkre adták le a szavazatukat. Ez az együttműködés átírja a választások eredményét” – mondta Deutsch Tamás, aki szerint

„ami az európai politikában folyik, az a demokrácia alapintézményei elleni hadüzenet”.

Deutsch Tamás beszélt arról is, hogy

  • nem nem venne mérget arra, hogy meglesz Ursula von der Leyen megválasztásához a kellő számú szavazat,
  • szerinte a magyar belpolitikában „cicaharc” alakult ki Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc, a Tisza Párt és a DK között, de az európai politikában „testvéri együttműködés” van közöttük,
  • az európai bürokrácia működése a 2019-ben tapasztalt gondokat az EU minden területén súlyos válsággá növelte, a háború kérdésére a szankciókkal elhibázott választ adott, amellyel „lábon lőtte” az európai gazdaságot, elszabadult a háborús infláció, nőttek az energiaárak, és a Covid-járvánnyal kapcsolatban is elhibázott döntéseket hoztak.
  • szerinte a néppárt, a szocialisták és a liberálisok együttműködése háborúpárti, de a választók az EP-választáson azt akarták, hogy az európai politika békepárti politikává váljon, és ezt felülírja ez a háborúpárti koalíció.
  • szerinte kettősség jellemezi majd a hétfőn kezdődő magyar EU-elnökség előtt álló hat hónapot. „Várható nagyon hangos vonyítás, lármázás politikai, ideológiai okokból Magyarországot gyalázó megnyilatkozásokkal”, és ennek lehet, hogy az egyik kitüntetett helye az Európai Parlament lesz.
  • a magyar elnökségnek 26 tagállam által konszenzusosan támogatott programja van, amely a 2011-es első magyar elnökség programjához hasonlóan jól előkészített és magas színvonalú.

„Partnereink várakozása az, hogy nem egyszerűen csak jól menedzseltek lesznek az ügyek, hanem sok lényeges kérdésben lendületet adó, új kezdeményezések is megfogalmazódhatnak, amelyek rövid távon az EU működését érintő válságok megoldására adhatnak lehetőséget” – mondta.

Ezek közül hármat emelt ki:

  1. a versenyképességi paktumot, aminek megalkotására törekszik a magyar soros elnökség,
  2. demográfiai fordulatra van szükség Európában. „Nem lehet az unió tagállamai csökkenő népességének kérdésére az egyetlen lehetséges válasz az, hogy azt az EU-n kívülről érkező, döntően illegális bevándorlókkal akarják pótolni”.
  3. Európában jó gyakorlatok vannak az illegális migráció megfékezésére, és alkalmazni kell ezeket.

Csütörtökön derült ki, hogy a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) megegyezett az Olasz Testvérekkel (FdI), hogy marad a mostani európai parlamenti frakciójában, ami magyar szempontból azért fontos, mert a Népszava még szerdán arról írt: a Fidesz saját EP-frakciót alapítana. Erre Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a csütörtöki állam- és kormányfői találkozó közben újságíróknak, úgy reagált:

„Lehet, valami törtéhet, ha szabad így mondanom”.

Orbán Balázs először arról beszélt, hogy a magyar kormány álláspontja az EP-választás napjától világos volt: a „jobboldali szuverenista, hazafias” pártoknak együtt kellene működniük. Az eredeti tervük egy nagy csoport volt franciákkal és olaszokkal, mint a két legnagyobb csoporttal. (Valószínűleg előbbivel a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülésre, utóbbival az euroszkeptikus Olasz Testvérekre utalt.) Ez nem működött, mert nem akartak egy frakcióba ülni, mondta. Az álláspontjuk az, hogy ezeknek az erőknek a lehető legegységesebbnek és legszervezettebbnek kell lenniük, és a céljuk még mindig egy ilyen csoport.

„Hamarosan néhány bejelentés jön”

– harangozta be, és jelezte, hogy még van idejük a július 4-i határidőig.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!