Bóka János a magyar uniós elnökségről: Orbán hétfőn jelképesen átveszi a stafétabotot

2024. június 30. – 09:03

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor hétfőn jelképesen átveszi a stafétabotot a belga miniszterelnöktől és találkozik az Európai Tanács elnökével is, az egyik brüsszeli konferenciaközpontban pedig koncerttel kezdődik az elnökség kulturális programsorozata – mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A vasárnap reggeli beszélgetésről az MTI azt írja, hogy Bóka beszámolt a feladatokról is, azt mondta, hogy az Európai Tanács intézményének – a munkacsoportoktól a miniszterek tanácsának üléséig – a napirendjét Magyarország fogja meghatározni. Ezek alapján a magyar elnökség alatt

  • kb 1500 munkacsoporti ülést terveznek, itthon a soros elnökség mintegy 230 eseményt fog megrendezni,
  • ezek között lesz 16 informális tanácsülés,
  • az Európai Tanács informális tanácsülését és az EU-csúcsot novemberben tartják Budapesten.
  • Brüsszelben és Luxemburgban 37 formális tanácsüléssel számolnak,
  • szeretnének egy EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozót szervezni, és egy Öböl-menti együttműködési fórumot és vezetőszintű találkozót lebonyolítani.

Bóka János azt is mondta, hogy vannak technikai értelemben vett eredmények, amiket az elnökségi időszak végére szeretnének elérni, ilyen az új európai versenyképességi megállapodás. A miniszter szerint a magyar elnökség politikai értelemben akkor lesz sikeres, ha az a tanács intézményrendszerének működtetésében az intézményi átmenet levezénylésén túl arra is képes lesz, hogy felmutassa azokat a változási lehetőségeket, amelyeket az EP-választás eredményeinek ismeretében az európai polgárok elvárnak.

„Az elnökség nem azt jelenti, hogy te vagy Európa főnöke.” Az életben legalább egyszer érdekes abban a helyzetben lenni, hogy nekünk kell kompromisszumokat elérni, „ezért határozottan ajánlani tudom Orbán Úrnak”.


- mondta a csütörtöki uniós csúcson Alexander De Croot, belga miniszterelnök, aki a Tanács eddig elnökségét látta el. A mosolyogva előadott mondatát nevetés fogadta a sajtóteremben. (A jelenetet a sajtótájékoztatóból ide kattintva külön is meg lehet nézni.)

A magyar uniós elnökségre készülve az Építési és Közlekedési Minisztérium egy friss rendeletmódosítással lehetővé tette, hogy a Budapesten járó diplomaták a buszsávban is autózhassanak.

Az már most kiderült, hogy időpont-egyeztetési nehézségek miatt halasztották az Európai Bizottság tagjainak budapesti látogatását, és az előzetes tervek ellenére Orbán Viktor sem tart „elnökségi székfoglalót” az Európai Parlament július közepi alakuló ülésén, A két eseményt minden soros féléves elnökség elején szokás megtartani. Az időpontokról valóságos pingpong meccs zajlott a Szabad Európa szerint, részletek ebben a cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!