A buszsávban is autózhatnak majd a diplomaták a magyar uniós elnökség ideje alatt Budapesten

2024. június 29. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss rendeletmódosítással lehetővé teszi a kormány, hogy a magyar uniós elnökség ideje alatt Budapesten járó diplomaták a tömegközlekedésnek kijelölt sávokban is autózhassanak – derül ki az Építési és Közlekedési Minisztérium szombati közleményéből.

Az ÉKM célja a közlés szerint az, hogy az uniós elnökséggel járó diplomáciai csúcsüzem ne okozzon többletterhelést a főváros amúgy is forgalmas úthálózatán. Az indoklásban az áll, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításával lehetővé válik, hogy a delegációk kijelölt járművei az autóbusz- és trolibuszforgalom, azaz a közösségi közlekedés zavarása nélkül az autóbusz forgalmi sávokban közlekedjenek.

Mindez szigorúan csak a kijelölt járművekre vonatkozik, amelyek a közösségi közlekedés zavarása nélkül élhetnek ezzel a lehetőséggel, a közösségi közlekedésnek pedig elsőbbsége van – írja a tárca hozzátéve, hogy más európai országokban, pl. Németországban is lehetőséget biztosít a közlekedési rendszer ilyen jellegű felmentésekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!